Categorie: THEATER, MUZIEK

Woensdag 05 December 2018 at 8:14 pm

Paul de Munnik – Goed jaar de theatertournee is nog

 Paul de Munnik foto Jacques Nachtegaal Paul de Munnik foto Jacques Nachtegaal Paul de Munnik & Wouter Planteijdt foto Jacques Nachtegaal

Tekst en fotografie Jacques & Nadine Nachtegaal (klik voor vergroting)

Alweer enkele jaren geleden kondigt het succesvolle duo Acda en de Munnik aan ieder zijn eigen weg te gaan. Paul de Munnik brengt een prachtig eerste solo album “Nieuw” uit en er volgt een eerste solo theatertour. In die tournee staat Paul helemaal alleen op de planken. Vorig seizoen deed Paul de Munnik met zijn band voor een aantal maanden enkele theaters aan. Deze tour was heerlijk comfortabel, met muzikanten om zich heen waarmee hij jarenlang samenwerkte bij o.a. Acda en de Munnik. Even lekker los met de jongens. Inmiddels is Paul begonnen aan een nieuwe theatertournee, naar aanleiding van zijn tweede album “Goed jaar”. Samen met Multi-instrumentalist Wouter Planteijdt, voor de muzikale ondersteuning, doet hij tot eind maart 2019 de diverse Nederlandse theaters aan.

Om tot dit theaterprogramma te komen, zo vertelt Paul zijn publiek tijdens de show, heeft hij zich o.a. enkele dagen opgesloten in een zogenaamd schrijvershuisje. Met succes, zo blijkt in dit prachtig programma. Een programma vol mooie liedteksten, maar ook de door hem zo genoemde spoken words complementeren het programma Voor de liefhebber van zijn albums is het programma een feest der herkenning. Voor degenen die houden van de poëtische en soms filosofische vertellingen van Paul biedt deze voorstelling des te meer. Tussen het brengen van zijn nummers door, vertelt hij veel – en bijzonder makkelijk.
Van ogenschijnlijk luchtige verhalen weet hij volledige teksten met veel diepte te maken.

Naast nummers van zijn twee solo albums bevat het programma ook al weer nieuw materiaal wat naadloos past in het programma.

De muzikale omlijsting van deze voorstelling wordt naast Paul verzorgd door de multi instrumentale, van huis uit rocker, Wouter Planteijdt. Planteijdt zorgt voor een heerlijk muzikaal spanningsveld met De Munnik, die elkaar zo weten uit te dagen dat ze continue scherp moeten blijven op wat de ander doet. Deze muzikale onderlinge uitdagingen bieden het publiek een aantal muzikale momenten die hun weerga niet kennen. De chemie tussen beide musici is van een dusdanig niveau dat ze elkaar tot steeds meer uitdagen en dat komt de show meer dan ten goede.

Van meet af aan, als Paul opent met de titelsong van het meest recente album ”Goed Jaar”  een lied wat ik kende in de uitvoering van Frank Sinatra, pakt hij je als luisteraar direct in. En in die greep blijf je heel de avond lang, daarom is het goed dat dit programma geen pauze heeft en niet onderbroken wordt. Het is gewoonweg een heel mooi en subliem in elkaar gezet programma waarin heel veel ruimte aan elkaar wordt geboden. Dat Paul sterk beïnvloed is door o.a. Bram Vermeulen, ooit zijn mentor op de Kleinkunst Academie en Maarten Van Roozendaal, vriend en toermaatje in het theaterprogramma “Heimwee naar de Hemel” is hoorbaar maar er is meer.
Nu 25 jaar nadat ik Paul voor het eerst zag met Thomas Acda, in het Acda & De Munnik debuutprogramma “Zwerf On” herhaal ik met een nog sterkere overtuiging:  Paul de Munnik is de unieke samensmelting van Bram Vermeulen en Ramses Shaffy met een vette vleug Maarten van Roozendaal er overheen. Misschien overtreft hij ze zelfs wel alle drie.

Voor speeldata en tournee informatie kijk op www.GVProductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.