Categorie: FESTIVAL, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 04 Februari 2019 at 10:00 pm

José Quevedo met Bolita Big Band grandioos op Flamenco Biënnale

Tekst: Rik van Boeckel.

Het concert van José Quevedo’s Bolita Big Band op de Flamenco Biënnale in Tivoli Vredenburg staat aangekondigd als ‘Caótico’ maar chaotisch is het allerminst. Met deze show viert flamenco gitarist José Quevedo ‘El Bolita’ het feit dat hij 30 jaar op het podium staat. De Bolita Big Band komt uit Quevedo’s koker. De organisatie van de Flamenco Biënnale vroeg saxofonist Bernard van Rossum voor de samenwerking met Quevedo. Van Rossum is in Alicante geboren en bracht met de BvR Flamenco Big Band twee goed ontvangen albums uit: Jaleo Holandés en Luz de Luna. Met zijn Big Band trad hij eerder tijdens de Biënnale op en tijdens North Sea Jazz.

In de Bolita Big Band spelen naast Van Rossum acht andere blazers uit zijn Big Band. Maar centraal staan Quevedo en zijn drie muzikale broeders: Paquito González (percussie), Pablo Martin Caminero (bas) en El Londro (zang). Quevedo liet voor dit project arrangementen maken door de Spaanse jazzpianist José Carra.

Scherpe accenten

Quevedo komt alleen het podium op van de Cloud Nine zaal van Tivoli. Hij begint heel subtiel met de soleá Discrepo waarin hij een vrolijk verhaal lijkt te vertellen. Hij houdt van improviseren, doet dat geweldig, ook als in Matalauva, het tweede nummer, Paquito González, Pablo Martin Caminero en El Londro hem muzikaal vergezellen. Wat opvalt in deze seguirilla zijn de sterke dynamiek en de scherpe accenten. Dat geldt ook voor de bulerías Extracto. Het is tevens een genot om naar González spel op zijn rond de cajón gebouwde drumset te luisteren. Net als in de voorgaande composities is er een verrassend einde.

Met de Bolita Big Band 

Dan komt de Bolita Big Band het podium op. Dat zijn naast Bernard van Rossum (tenorsax): Jasper van Damme (altsax, fluit), Tini Thomsen (baritonsax), Charlie Biggs (trompet), Gidon Nuñez Vaz (trompet), Bruno Calvo (trompet), Pablo Martinez (trombone) en Jos van den Heuvel (trombone). Na de vorige flamenco palos (stijlen) soléa, seguirilla, bulerías is het tijd voor de vrolijke alegrías waarin trompettist Nuñez Vaz schittert; hij geeft een latin jazz tintje aan Quevedo’s muziek. Als Caminero zijn solo op de contrabas inzet gaan de andere musici over tot het voor flamenco zo kenmerkende klappen (palmas).

 Symbiose flamenco en big band jazz

In Pasó, een mix van de flamenco stijlen tientos en tangos, wordt door Quevedo, zijn begeleiders en de hele big band een mysterieuze sfeer gecreëerd. Dit is een mooie symbiose van flamenco en warme big band jazz. Dit is een zeer gevarieerde compositie waarin Quevedo en zanger El Londro een bepaald deel gezamenlijk uitvoeren zonder de andere musici. ‘Yo vengo de Hungria con mi Mariana buscando la vida’ zingt El Londro. Van Rossum sluit af met een catchy jazzflamenco solo. Het is de opmaat naar La Gaviota, een bulerías van Luz de Luna (2017), het laatste album van de BvR Flamenco Big Band en de enige compositie van Van Rossum die wordt uitgevoerd. De volle big bandsound is mooi en overweldigend, mede door de diepe zang van El Londro.

Pakkende rumba

The Maids of Cádiz begint met een sfeervol filmisch en lichtvoetig samenspel van gitaar en trompet waarin ook González’ subtiele percussiespel opvalt. In de bulerías Dos Madereas pakt de big band uit, is er een sterk samenspel tussen Caminero en Jasper van Damme op de altsax te horen waarna het concert lijkt te eindigen met de lekker pakkende rumba La Baratita. Niets is minder waar want na de staande ovatie volgt nog een sterke toegift in Farruca Atlántica met trompet-en saxsolo’s . En wat een warme klankkleur voegt trompettist Nuñez Vaz toe aan Quevedo adembenemende spel, aan de swing van zijn geboorteplaats Jerez de la Frontera.

 

 

 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.