Categorie: THEATER, MUZIEK

Donderdag 14 Februari 2019 at 12:21 pm

“It’s a mans World, en dat is het nog steeds.

foto eric van nieuwland foto eric van nieuwland foto eric van nieuwland

Door Jacques Nachtegaal Het Collectief N & P, fotos Eric van Nieuwland

De muzikanten die zich scharen onder de producers noemer “The Legends” (Michael Varekamp & Wiboud Burkens) hebben na een flink aantal zeer succesvolle theatershows, wederom een nieuw thema bedacht voor weer een theatershow. “It’s a Mans World”, met muziek van James Brown, Marvin Gaye en Stevie Wonder.

Tijdens de première in de Rijswijkse Schouwburg viel het mij direct weer op, het Rijswijkse publiek heeft wederom de blauw- en grijsspoeling door de haren gehaald voor een avondje theater. Toch was het wat jonger publiek dan 50+ deze avond gelukkig heel wat ruimer vertegenwoordigd dan anders in deze mooie theaterzaal.
Met, zoals te doen gebruikelijk, een hechte band musici was het vanavond de eer aan Steffen Morrison en Yerry Rellum om de show te maken. Wat ze ook ruimschoots met verve deden. Twee echte souljongens met een geweldig stemgeluid. Had ik Morrison al eerder gehoord en gezien, o.a. in mijn eigen Stadsgehoorzaal in Vlaardingen, Rellum was dan ook de grote verrassing voor mij op deze première avond. Mensenliefhebben wat een strot heeft deze man. Kracht, volume en strak als een messnede, zo klinkt deze stevige jongen. Natuurlijk heeft hij zijn eigen klankkast en dat zorgt ontegenzeggelijk voor een nog mooier en voller geluid maar de veel ielere Morrison heeft ook een dijk van een stem.

foto eric van nieuwland foto eric van nieuwland foto eric van nieuwland

Al heel snel weten de twee een heerlijke soulfull sfeer neer te zetten, wat is het dan jammer dat de “master of ceremony” de matige cabaretier Jeffrey Spalburg met zijn slappe humor en overbodige prietpraat voor mij de avond nagenoeg bedierf.  Die Spalburg lijkt te denken dat het publiek voor zijn armzalige opmerkingen en waardeloze grapjes is gekomen. Nee Jeffrey, jij bent het praatpaaltje dat informatie mag geven en niet moet denken dat de show grotendeels om jou draait.
Alles loopt lekker en swingend als een tierelier tot die Spalburg uit zijn hoekje komt voor weer wat loze informatie en apathische dansstuipen. Onbegrijpelijk dat Michael Varenkamp, die eerder ook de verbindende teksten vertelde, zich hier mee inlaat, hierdoor daalt het niveau en wordt de show stukken minder dan dat hij had kunnen zijn.
Het gezongen materiaal is van grote klasse en spettert daar waar nodig en is integer in die gevallen waar het gewenst is. Meer dan 30 songs passeren de revue, zoals ”I Heard it through the Grapevine”, “What’s Goin’on”, en met een sfeervolle publieksparticipatie in “Let’s get it on”.  Maar wel miste ik Marvin Gaye’s grootste comeback succes “Sexual Healing” maar er was voldoende mooi’s om van de muziek te kunnen genieten, zoals van Stevie Wonder “Pastime Paradise”, “Don’t You worry by the thing”, “As”en natuurlijk “Superstition” en van Mr. Soul James Brown, natuurlijk zijn “Sex Machine” en “It’s a Mans World”. Maar naast deze superhits was er nog veel meer mooi materiaal om van te genieten zolang Spalburg maar weg bleef.
De musici Michael Varkamp op trompet en Yoran Aarssen op de alt Sax en niet te vergeten Wilboud Burkens achter de hammond en de Fender Rhodes vormen met de ritme sectie, bestaande uit drummer Eric Hoeke en bassist Manuel Hugas een strak en sterk geheel. Gitarist Andrew Riezebeek completeert de band. Afgezien van Spalburg verdient de show een vette negen.

Voor informatie en speellijst kijk op: https://thelegends.biz
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.