Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Februari 2019 at 5:30 pm

“Ja” is meer dan een woord alleen Nasrdin Dchar toont het op vele manieren.

De mannen foto Raymond van Olphen De mannen foto Raymond van Olphen De mannen foto Raymond van Olphen

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

In een tot de nok toe uitverkochte Stadsschouwburg in Amsterdam staat op Valentijnsdag 2019 één man op het immense podium. En toch vult hij het volledig. Door zijn uitstraling, zijn charisma en het meer dan boeiende stuk dat hij speelt, heerst hij over het gehele podium. Nasrdin Dchar maakt met “Ja” wederom heel goed duidelijk dat hij van ongekende klasse is als schrijver, maker, acteur, maar vooral als verteller. Vooral dat laatste maakt deze voorstelling tot een groot succes. Want Nas scoort uitmuntend met zijn allernieuwste solovoorstelling “Ja”.

De mannen foto Raymond van Olphen De mannen foto Raymond van Olphen De mannen foto Raymond van Olphen

“Ja” is voor een heel groot gedeelte autobiografisch, het gaat over het huwelijk, het voorgenomen huwelijk van Nas en zijn vriendin, maar vooral over Liefde, de kracht er van en wat je allemaal voor liefde doet en laat. Wat komt er allemaal bij kijken van af die eerste ontmoeting met het ex-buurmeisje van zijn beste vriend en de huwelijksdag. Wat voor helse kronkels moet je als man, moslim man, doorstaan om het huwelijk in goede banen te leiden. Ook de periode vanaf de eerste ontmoeting tot en met het gaan samenwonen in Rotterdam gaat niet zo maar van een leien dakje, en hoe vertel je het je vader, op welke wijze vraag je haar hand aan haar vader. In Nas zijn geval in de kelderbox naast de fiets die nog steeds niet gerepareerd is. Schoonpa is een redelijk man en ziet er geen enkel probleem in, hoe anders gaat Nasrdin er mee om tegenover zijn eigen vader.

De wijze waarop Nasrdin vol humor maar met heel duidelijk een ondertoon van de heersende cultuurverschillen tussen hem als moslim en zijn vriendin uit het gemengde huwelijk tussen een Nederlandse moeder en een Indonesische vader, zijn verhaal vertelt in bijna twee uur is een hell of a job. Intussen danst en beweegt hij als een jonge god over het grote podium dat voor deze voorstelling een eenvoudig maar zeer functioneel decor bevat. Een draaibaar houten blok met diverse luiken en onverwachte ruimten en een heel groot wit laken. Meer heeft hij niet nodig. Zelfs als hij stil op een stoel zittend, met zijn geweldige mimiek, het gelijke verhaal verteld dan nog was het een avond boeiend theater geweest.
Na al enkele malen eerder, onder andere met “DAD” bewezen te hebben een meer dan geweldig verhalend acteur te zijn ben ik van mening dat “Ja”zelfs nog een stap verder gaat. Het stuk opent ogen, zet een spiegel voor je neus en laat je nadenken over dat simpele woordje “Ja”wat je voor de ambtenaar van de burgerlijke stand kan uitspreken. “Ja”toont een lange weg met heel veel valkuilen, bedreigingen, angsten, verdriet, geluk, bedrog, en heimelijke ontkenning van een relatie die als je hen beiden na afloop op het podium en het première feest ziet meer dan duidelijk maakt dat elke stap elke handeling elk moment het meer dan waard is geweest. Net zo mooi als deze productie die je niet mag missen want zonder deze voorstelling gezien te hebben is het misschien zelfs niet verantwoord om “Ja” te zeggen.
“Ja”kwam tot stand in samenwerking met Floris van Delft waarmee hij ook al eerder samenwerkte en wat een groot succes bleek.

En wil je trouwen dan is er zelfs een mogelijkheid dat Nas jouw huwelijk voltrekt in de Kleine Komedie in Amsterdam op 2 juni aanstaande kijk hiervoor op de site.

Voor speellijst en informatie, o.a. over 2 juni, kijk op: www.theaterbureaudemannen.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.