Categorie: THEATER, JAZZ, MUZIEK

Zondag 03 Maart 2019 at 5:44 pm

‘Crooners Night Club’, de nieuwe theatervoorstelling van The Round Midnight Orchestra

 The Crooners photo Hans SpeekenbrinkThe Crooners photo Hans Speekenbrink The Crooners photo Hans Speekenbrink

Van de redactie, met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor groter)

Zondag 17 januari vond in theater De Speeldoos Baarn de try-out plaats van ‘Crooners Night Club’, de nieuwe theatervoorstelling van The Round Midnight Orchestra. Het ensemble, bestaande uit het puikje van de Nederlandse jazzscene, toert sinds 2018 langs de theaters en festivals met programma’s als ‘A Night at the Club’ en ‘Swingin’ Harlem’, met de bedoeling op pakkende wijze de traditionele Amerikaanse jazz “in al haar urgentie” te laten herleven. Vanaf maart staat het programma ‘Crooners Night Club’ op het programma. De show wordt aangekondigd als “een gloedvolle avond met heerlijke muziek en de authentieke sfeer en intriges van toen, gebracht door comedian en zanger Jeffrey Spalburg en jazzzanger Thom Hoorweg”.

The Crooners photo Hans Speekenbrink The Crooners photo Hans Speekenbrink The Crooners photo Hans Speekenbrink

De muziektheatervoorstelling met veel bekende swing-classics neemt de toeschouwer mee naar de clubs van Las Vegas en New York in de jaren ‘50 van de vorige eeuw, waar vocalisten als Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr. en Nat King Cole successen vierden. Het Crooners-genre werd vanaf de jaren ‘30 wereldbekend door de introductie van ‘live’ radio en kwam in een stroomversnelling door de uitvinding van de gevoelige microfoon, zodat zangers niet hoefden te bulderen, maar zacht, laag en ingetogen konden zingen: “croonen”. Voor de plaats van handeling is dan ook gekozen voor de coulissen van een radiostudio, waar uiteindelijk on air wordt gegaan. De voorstelling leunt wat verhaallijn betreft op de titels van de classics, die vertaald zijn naar soepele anekdotes voorgedragen door Spalburg, die in de rol kruipt van een gesjeesde crooner. Hij waarschuwt de jonge dandy (Hoorweg) voor de vele valkuilen op weg naar roem en succes. Hij leert het publiek in den beginne het verschil tussen een uitbundig open doekje en een beleefdheidsapplaus. Spalburg speelt, zingt en danst met aanstekelijke bravoure. Hoorweg heeft een heerlijke stem, met precies het zwoele randje en het snufje flegmatieke arrogance van een echte crooner.

 Alexander Beets The Crooners photo Hans Speekenbrink Marius Beets The Crooners photo Hans Speekenbrink Cees Schrama The photo Hans Speekenbrink

Alexander Beets

Hoewel de zangers op de voorgrond treden, is Crooners Night Club bovenal een onvervalst jazzconcert, waarbij de krenten in de pap gestrooid worden door de musici en solisten. Alexander ‘Hurricane’ Beets, drijvende kracht achter The Round Midnight Orchestra en het Amersfoort Jazz festival, geeft op tenorsax zelf het goede voorbeeld. In zijn karakteristieke stijl, geïnspireerd door Houston Person en Stanley Turrentine, slingert hij met zichtbaar genoegen zijn vibrerende growlin’ licks de zaal in, culminerend in schier eindeloze, bijkans chanterende toptones (klap of ik ontplof).

Marius Beets

Broer Marius Beets, die in 2018 een album uitbracht met Amerikaanse grootheden, is een internationaal gewaardeerde hard bop bassist, die altijd en overal zorgt voor een stevig fundament: “Hecht, ritmisch, stuwend en enerverend, maar bovenal ongenadig swingend”, zoals Hans Invernizzi het doeltreffend omschreef in JazzFlits (NR. 301 25 JULI 2018). Die rol vertolkt hij ook in The Round Midnight Orchestra. Ook de arrangementen zijn van zijn hand. “Gratis en voor niks” grijnst hij desgevraagd, laconiek als altijd. Voor de ervaren bassist (die in binnen- en buitenland de rots in de branding is (geweest) van artiesten als Rein de Graaff, Rita Reys, Deborah Brown, Piet Noordijk en Peter Beets), heeft de academische jazztheorie geen enkel geheim. Als arrangeur heeft hij een ad fundum aanpak, altijd op zoek naar de meest oorspronkelijke versie van een nummer, harmonieën die de songs recht doen en niet proberen nodeloos op te tuigen of te altereren.

The Crooners photo Hans Speekenbrink The Crooners photo Hans Speekenbrink The Crooners photo Hans Speekenbrink

Uit eigen ervaring weten we dat Beets op het podium alles hoort en al te eigenzinnige pianisten on the spot op ongezoute kritiek trakteert, maar indien nodig ook van scholende coaching. Om te analyseren hoe de componist het bedoeld heeft, vindt hij de partijen uit The Real Book niet betrouwbaar. Frank Sinatra is voor hem de quintessence. “Die zingt het liedje precies zoals het bedoeld is, zonder fratsen en nodeloze versiering”. 

Tim Hennekes

De directieve bassist is op het podium duidelijk in zijn sas met de piepjonge drummer Tim Hennekes, die hij na afloop zonder omhaal een grote toekomst voorspelt. De jongeling studeert nog aan het Amsterdams Conservatorium, maar drumt ondanks zijn jeugdige leeftijd als een doorgewinterde Amerikaan. Hij maakte al furore met aanstormende talentenformaties als het Nationaal Jazz Jeugd Orkest, Gijs Idema Trio en Anna Serierse Quartet. Er werd een NPO2/Cultura-documentaire gewijd aan Hennekes en Joost Patocka, zijn leraar, die zelf jarenlang opereerde in de ritmesectie van de Beets Brothers en vol bewondering over zijn pupil spreekt (*). Hij won de Keep an Eye Award en de Sena Stiffie en geldt, wat echte jazzdrums betreft, als Neerlands hoop in bange dagen.

Broeinest van jong Nederlands jazztalent

Het project combineert aldus de gevestigde orde van de Nederlandse jazz (naast de broers Beets kanjers als Deborah Carter, Paul van Kessel, Izaline Calister, Ben van den Dungen en Rolf Delfos) met jonge aanstormende en doorbrekende talenten als Kika Sprangers en Wouter Kuhne. In de huidige line-up schitteren jonge honden Donald Simoen, Tom Ridderbeekx, Sebastiaan van Bavel en Tim Hennekes. The Round Midnight Orchestra is zodoende een broeinest van jong Nederlands jazztalent, waarvoor het terecht ondersteuning krijgt van Sena Performers.

Cees Schrama

Bij de voorschouw in theater De Speeldoos Baarn was Cees Schrama aanwezig, ere-voorzitter van JazzNL. “Een mooi programma en sowieso verrassend, omdat er in Nederland weinig aandacht aan de crooners wordt besteed”, aldus de aimabele nestor van de Nederlandse jazz, die in zijn lange carrière veel van de oorspronkelijke crooners aan den lijve heeft meegemaakt. “De arrangementen waren superieur en de sound was perfect. De zangers Spalburg en Hoorweg waren uitstekend en zorgden voor een goede act.” Schrama benadrukt en passant het belang van The Round Midnight Orchestra als broeinest van jong talent, om ervaring op te doen en op hoog niveau de nodige meters te maken. “Een prachtig stelletje jonge spelers, stuk voor stuk verrassend goed. Vooral de altsaxofonist (Donald Simoen – red.) vond ik subliem.”

(*) NPO 2 Extra (voorheen Cultura) is te zien op kanaal 88 (KPN/XS4all/Telfort) of kanaal 222 (Ziggo) én online: https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.