Categorie: THEATER, MUZIEK

Zaterdag 09 Maart 2019 at 10:43 am

“Café Du Monde” n heerlijk en pakkend programma van Joke Bruijs & Musica Extrema.

Joke Buijs foto Mark Uyl Musica Extrema Fotograaf onbekend Joke Buijs foto Mark Uyl

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P


Dat ze de zestig gepasseerd is zou je zeker niet zeggen, ook haar materiaalkeuze, die ze deed samen met haar bandleider Ben van den Dungen, is redelijk tijdloos en verraadt niet echt een leeftijd. Kunnen we dus stellen dat Joke Bruijs nog steeds een spetterende vlam op de theatervloer is. Tijdens haar huidige tournee laat Joke zich begeleiden door Musica Extrema een muzikaal perfect collectief rond bandleider/saxofonist Ben van den Dungen en violiste Tanya Schaap. In een wisselende samenstellingen komen zij ook voor als Tango Extrema waarmee al een aantal succesvolle theatertournees werden gemaakt. Dit keer treedt dit uitgelezen orkest op als de begeleiders van Joke Bruis in haar theatershow “Café Du Monde”

Joke die vorig jaar haar 50-jarig jubileum als zangeres vierde met een heerlijk jazzy album en de Rotterdamse Doelen deed vollopen voor het Jubileumconcert, gaat nu langs de vaderlandse theaters met een haar op het lijf geschreven Nederlandstalige muzikale theatershow.

 Met prachtig Nederlandstalig werk, enkele oorspronkelijk Hollandse stukken maar ook een groot aantal vertalingen door Gerard Cox en hertalingen van Jan Rot. Waarover Joke in de show duidelijk maakt dat dit niet altijd de meest vrolijke teksten zijn, maar desalniettemin wel heerlijk materiaal met een tijdloos karakter.

Dat Joke tijdens deze tournee helemaal in haar sas is moge duidelijk zijn als je de voorstelling gaat bezoeken. Het is dan natuurlijk ook heerlijk werken met topmusici en prachtig mooi gearrangeerd materiaal. Vooral de arrangementen voegen een extra dimensie toe aan een groot aantal nummers, wat niet alleen een pré is voor Joke maar zeker voor de bezoekers. Veel mooi materiaal krijgt in de muzikale aanpak van Ben van den Dungen een upgrade die je laat genieten van de kwaliteit van Joke ’s stem en begeleiders.

Toen ik, na afloop van de premièrevoorstelling, Joke sprak in de huiselijke artiestenfoyer in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal, waar de voorstelling ook gemonteerd werd, haalden we onder andere nog wat herinneringen op over de cd-release vorig jaar en het zo succesvolle jubileumconcert, maar vooral spraken we over het huidige materiaal van deze tournee. “Ik was ervan overtuigd dat er een grote doelgroep is voor dit prachtige materiaal, oorspronkelijk of mooi en zorgvuldig bewerkt buitenlands materiaal. En dan met deze geweldige muzikanten om mij heen. Toen Ben en ik het materiaal uitkozen voor deze voorstelling stond ik er op dat we de Jaap Valkhoff klassieker “Diep in mijn hart” in ieder geval op de setlist moest komen”. Rotterdams sentiment, dat bij Joke past als meisje van Zuid maar tevens een te veel ondergewaardeerd nummer, hoewel al vele groten het zongen. Café Du Monde is dan ook een raak gekozen titel voor dit theaterprogramma, dat nog tot eind maart in de theaters te zien zal zijn, want de setlist bevat materiaal vanuit de hele wereld en dat maakt nu net, met de extra informatie waarmee Joke de nummers toelicht, tot een meer dan Internationaal gebeuren in en vaderlands verstaanbaar jasje.

Nu hoeft eindelijk niemand meer tegen Joke te zeggen: “wat zing jij ook, wat leuk zo naast het acteren”. Ik help u uit de droom Joke Bruijs zingt al 51 jaar als professioneel vocaliste en ik hoop van harte dat ze dat nog heel lang zal voortzetten.

Voor informatie kijk op: www.dezee.nl  en / of www.musicaextrema.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.