Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 18 Maart 2019 at 9:22 pm

Turks Fruit uitgekleed tot de essentie van het oorspronkelijk verhaal


Turks Fruit Fotograaf: Annemieke van der Togt Turks Fruit Fotograaf: Annemieke van der Togt Turks Fruit Fotograaf: Annemieke van der TogtDoor Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & PDe toneelversie van Turks Fruit is na het boek (Jan Wolkers) de film (met Rutger Hauer en Moniek van de Ven, de musical (Met Antonie Kamerling en Jelka van Houten) nu in de Nederlandse theaters te zien. En hoe. Mijn inziens is deze toneelbewerking door Sophie Kassies in de regie van Hanneke Braam met in de hoofdrollen Chris Peters en Ali Zijlstra het dichtst bij het oorspronkelijke verhaal van Jan Wolkers uit 1969 gebleven. En hoewel al vijftig jaar oud nog steeds actueel en realistisch genoeg voor 2019. Menig scholier heeft dit boek ooit op zijn boekenlijst gehad en het verhaal is alom bekend. Toch weten regisseur en acteurs, met naast Chris en Ali Bart Klever (vader / vriend van moeder) en Debbie Korper (moeder) het stuk met zoveel overtuiging te brengen dat je als toeschouwer er helemaal ingezogen wordt.

De kunstenaar Erik (Peters), die het meisje Olga (Zijlstra) ontmoet als hij staat te liften, en in haar ook zijn muze vindt, wordt in de liefde gehinderd door zijn schoonmoeder (Korper) en gestimuleerd door de schoonvader(Klever). Erik raakt steeds meer in de ban van zijn Olga, maar die hij na verloop van tijd wel kwijt raakt aan een ander, waarna Olga na meerdere relaties toch weer onder Erik zijn aandacht komt als het voor Olga al een aflopende zaak is door een tumor. Herkenbare feitjes die overal terugkomen zijn natuurlijk het ritsincident, de schoonvader die de Radetsky-mars een nieuwe tekst geeft (Tieten Kont) en de mop van de twee jongens die niet naar Frankrijk gingen. Noem het de ankers in de voorstelling waar men niet omheen kan. Maar verder is deze toneelversie veel luchtiger dan de film en de musical, soms bij het komische af. Wel wordt meer ingespeelt op de invloed die Olga op Eriks leven heeft.
Wat mij als bijzondere pre werd gezien in deze toneelvoorstelling is de meesterlijke mimiek van Chris Peters, hij overtuigde mij al eerder met zijn rol in de film Tonio maar in de toneelversie van Turks Fruit is hij werkelijk subliem. Maar het zou niet eerlijk zijn om ook de drie anderen niet eveneens in het zonnetje te zetten; het soepele en heerlijk meisjesachtige spel van Ali Zijlstra, de nonchalance als vader door Bart Klever die in de dubbelrol als de arrogante vriend van moeder nadat Pa is overleden sterk overtuigd. Ook Debbie Korper, die zo overtuigend de lastige, bemoeizieke en hoogst irritante moeder en echtgenote neerzet dat je op sommige momenten haar te lijf zou willen gaan. Net als voor de film is ook voor het toneelstuk Hans Kemna verantwoordelijk voor de casting die niet anders dan perfect genoemd kan worden.
De toneelversie van Turks Fruit is qua sfeertekening heel anders dan de musical, die iets sentimenteler was, maar zeker evenzo prachtig door het geweldige acteertalent van Anthonie Kamerling en Jelka van Houten, komischer dan de film maar an sich toch weer een heel andere kijk geeft op het meesterlijke verhaal van Jan Wolkers.
Binnenkort verschijnt er in de boekhandel een jubileumversie van het boek in een verzamelbox met boek, het luisterboek, ingesproken door Jan Wolkers zelf, en de tekst van deze toneelbewerking.
Voor informatie en speeldata:  HYPERLINK "http://www.hummelinckstuurman.nl" www.hummelinckstuurman.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.