Categorie: THEATER, TONEEL

Donderdag 28 Maart 2019 at 12:35 pm

ART is veel meer dan een toneelstuk over kunst en een wit doek

Art foto Mark Engelen Art foto Annemieke van der Togt Art foto Annemieke van der Togt

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

De Toneelvoorstelling ART is al meerdere malen in de Nederlandse theaters gespeeld ik zag in ieder geval al twee eerdere versies, maar deze nieuwe versie, met een werkelijk meesterlijk sterke cast, is zo sterk dat hij al het vorige en zelfs mijn verwachtingen zwaar overtrof.

Ik zag de allereerste try out in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal en de Première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag er zat slechts een korte periode tussen maar ik was overdonderd hoe veel scherper en strakker de voorstelling in die paar tussenliggende voorstellingen was geworden.
Na de montage periode in de Vlaardingse Stadsgehoorzaal zag een goed gevulde zaal een voorstelling die meer dan de moeite waard was met knap en scherp acteerwerk door Thijs Römer, Frederik Brom en Waldemar Torenstra. Echter ik zag met verbazing de progressie die de regisseur (Paula Bangels) en de acteurs in deze toneelklapper van de Franse Yasmina Reza hadden gemaakt. De vertaling van Coot van Doesburgh bekt lekker en loopt als een sneltrein. Hierdoor heeft de voorstelling een heerlijk tempo en af en toe moeten de acteurs zelfs even iets inhouden voor de reacties uit de zaal.

De drie vrienden waar deze voorstelling over gaat verschillen enorm van elkaar, de succesvolle en kapitaalkrachtige (Torenstra) heeft een wit schilderij aangekocht en tot de gigantische verbazing van de redelijk burgerlijkste van de drie (Brom) heeft hij voor dat witte doek maar liefst een kapitaal betaald. En daarbij komt dat hij het niet mooi vindt wat natuurlijk niet echt tot tevredenheid van de nieuwe eigenaar van dit kunstwerk leidt. Uiteindelijk wordt ook de mening gevraagd van de ietwat chaotische en verwarde aanstaand bruidegom (Romer) die het eigenlijk niet eens zo’n gek werk vindt en ach kunst mag wat kosten de prijs ook acceptabel vindt. De onderliggende laag die zich zo mooi laat spelen gaat over veel meer dan het witte schilderij, die gaat over vriendschap, open en eerlijkheid en vertrouwen in de kameraadschap door de jaren heen.

Juist die vriendschap en hechtheid van dit trio vrienden wordt op de prijs gesteld en wordt zelfs bijna om zeep geholpen door iets wat eigenlijk als futiliteit mag worden gezien, ondanks de giga prijs voor het doek. Het doek is totaal ondergeschikt het gaat om wat je wel en niet kan en mag zeggen tegen je beste vrienden, wat je wel of niet tolereert, hoe ver je daar in kan gaan en wat kwetsbaarheden zijn in een op het oog sterke band. Is die band er aan het einde nog of brokkelt alles als een laag craquelé af zoals bij een schilderij. En welk vertrouwen is er als je de vrienden hun gang laat gaan.

Kortom de kunst is een kapstok voor een veel diepere laag, die over de vriendschap. Een vriendschap die werkelijk meesterlijk wordt gespeeld. Zo knap en sterk dat het publiek zelfs open doekjes voor de acteurs over had op de première avond. Het moet gezegd dat de soms extreem lange en snelle bijtende monologen zo knap verwoord werden dat ik niet alleen waardering voor de drie heren maar zelfs een diep respect voor ze heb om de wijze waarop zij deze toneelvoorstelling met hun spel zoveel meer elan hebben gegeven waardoor ART een absolute topvoorstelling is geworden.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.moretheater.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.