Categorie: THEATER, TONEEL

Zaterdag 06 April 2019 at 10:57 am

Eind mei wordt Bram van der Vlugt 85 jaar en hij speelt nog steeds als een jonge god

Vogel Foto Dirk Hardy

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Natuurlijk zal hij voor elke Nederlander ouder dan 15 jaar altijd Sinterklaas blijven, en tot genoegen van velen speelt hij dit jaar nog 1 maal die glansrol in een speelfilm die in november dit jaar gaat verschijnen, maar op het toneel is het nog immer een jonge god die barst van de spelvreugde en energie. In de voorstelling VOGEL speelt Bram van der Vlugt een oude man die worstelt met herinneringen aan zijn jeugd. Op een verlaten station ontmoet hij een jonge man (Thijs Prein), die juist worstelt met de vraag hoe hij aan het leven moet beginnen.

De oude man heeft wroeging aan zijn tijd en rol tijdens de oorlogsjaren en wordt daardoor voor het leven getekend, een leven waarin hij nooit over die vijf oorlogsjaren heeft kunnen spreken. Tot nu, nu hij die jonge man ontmoet op een perron waar nimmer een trein meer zal vertrekken, ook niet naar Rusland, de beoogde bestemming van de oude man. De jonge man is betrokken geweest bij een bomaanslag of explosie en het vermoeden is dat hij is omgekomen, wat hem niet slecht uitkomt, hij laat het maar zo om anoniem verder te kunnen leven. Op dat verlaten perron zit de oude man op een bankje te wachten, waarop, op niets, op iets dat niet komen gaat. Alleen met zijn geest vol herinneringen die hij liever zou vergeten. De jonge man knoopt een gesprek aan en steeds meer vertellen ze elkaar de verhalen die ze nimmer kwijt konden en die ze voor zichzelf wilden houden. Wat is er precies gebeurd. Het fijne kom je mogelijk nooit te weten maar de gedachte er achter wel, maar het zijn en blijven verhalen die ze elkaar vertellen, ieder uit zijn perspectief en met de eigen beleving er aan gekoppeld. Maar doet het er werkelijk toe wat er precies gebeurd is, is dat eigenlijk echt belangrijk. Wat is het verhaal waard en welke rol speelt de werkelijke waarheid daarin? Hoe ga je verder met de toekomst en welke rol heb je daarin. Allemaal vragen die doorheen het verhaal steeds duidelijker lijken te worden. Op het laats spelen de twee zelfs een stukje toneel in het stuk zodat ze grootvader en kleinzoon zijn, maar uiteindelijk zijn het toch allemaal slechts verhalen, maar op een meer dan meesterlijk bezielde wijze gebracht door twee geweldige acteurs de oude, Van der Vlugt (die overigens nog contracten heeft tot 2021) en de jonge veelbelovende Thijs Prein als jonge acteur. Samen spelen ze in VOGEL een subliem spel met prachtige dialogen vol bezieling en geestdrift. Een genot om te mogen ervaren.

Deze voorstelling werd speciaal voor de 85e verjaardag van Bram van der Vlugt geschreven door Thomas Verbogt en Thijs Prein. Het is een ode aan het verhaal aan de vertelling van het verhaal en dan is de waarheid eigenlijk ondergeschikt. Uit het verhaal put eenieder zijn eigen waarheid en beleving, zo herinnert de oude man zich de oorlog als een periode waar hij eigenlijk liever niet aan herinnerd wil worden en de jonge man vindt het wel een geile tijd, lekker spannend. Het is een bijkomstigheid maar het feit dat Bram van der Vlugt op jonge leeftijd het bombardement op Bezuiden Hout in Den Haag heeft meegemaakt geeft voor diegene die hiermee bekend zijn een extra dimensie aan het verhaal van de oude man. De oorlog heeft velen voor het leven getekend. In het nagesprek dat ik met Bram van der Vlugt had stelt hij dat hij het heeft over zijn oorlog, omdat er nog vele andere oorlogen op de wereld plaatsvonden en vinden, maar deze oorlog was zijn oorlog, hij maakte hem mee, privé maar ook als de oude man in “Vogel” en die tijd was verre van een geile spannende periode, hoewel er altijd mensen zullen zijn die het best een interessante spannende periode vonden. Maar dat komt in elke oorlog voor.  

Voor speeldata en verdere informatie kijk op: www.theaterbureaudemannen.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.