Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, VERWACHT

Vrijdag 12 April 2019 at 10:53 pm

Gent Jazz 2019 wordt een feest der herkenning met alleen maar topavonden

Gregory Porter Photo Hans Speekenbrink Dianna Krall Photo Hans Speekenbrink Jamie Cullum Photo Hans Speekenbrink

Foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting) Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Al eerder werd bekend gemaakt dat Gregory Porter en Diana Krall deze zomer (28 juni tot en met 9 juli) op Gent Jazz zouden spelen, evenals een marathonconcert door John Zorn op de slotdag. Inmiddels zijn daar Sting & Jamie Cullum aan toe gevoegd en recent werd bekend dat ook Joan Baez acte de prescence zal geven. Het festival lijkt elk jaar maar meer te groeien. Voor nu is in ieder geval al van een aantal dage de volledige line up bekend.

 Frank Woeste Photo Hans Speekenbrink Vincent Peirani Photo Hans Speekenbrink Joe Lovano Photo Hans Speekenbrink

Naast Jamie Cullem op 30 juni zijn nog enkele open plekken in het schema maar op donderdag 4 juli is bijvoorbeeld het dagschema al grotendeels ingevuld voor wat betreft het hoofdpodium. Die avond spelen respectievelijk The Cowboy Junkies (18.30 uur) gevolgd door Julia Holter om 20.30 en de avond krijgt als slot een intiem concert van Joan Baez met haar “Fare thee well tour”, die in haar 78e levensjaar dankzij Donald Trump een nieuw album uit bracht, want na Nasty Man 2 jaar geleden verscheen haar 25e album “Whistle down the wind “ wat de grand lady opnam met Americano producer Joe Henry. Een album dat door velen werd geroemd en wordt beschouwd als haar zwanenzang. In Gent komt ze het materiaal, maar zeker ook wat historisch materiaal, vertolken.

Voor vrijdag 5 juli is het programma wel geheel compleet dan wordt er om 16.30 uur afgetrapt op het hoofdpodium door Frank Woeste en Baptiste Trotignon, waarna om 18.30 het Cristian Sands trio zal aantreden wat om 20.30 wordt opgevolgd door Vincent Peirani en zijn Living Being die recentelijk vriend en vijand verbaasden met een jazz interpretatie van het werk van Led Zeppelin.
De avond wordt afgesloten vanaf 22.30 met het Diana Krall trio met als speciale gast Saxofonist Joe Lovano. Ook zal er die avond Nederlandse inbreng zijn, op het Gardenstage zal Yuri Honing een drietal geheel verschillende concerten op deze avond verzorgen met zijn acoustic quartet.

Yuri Honing Photo Hans Speekenbrink Fred Hersh Photo Hans Speekenbrink Jose James Photo Hans Speekenbrink

De zaterdag 6 juli is qua programmering ook al goed vol aan het lopen en die avond zal het slotapplaus gelden voor pianist Fred Hersch en de WDR Big band onder leiding van Metropole orkest dirigent Vince Mendoza, een heerlijke drie landen combi wat een belofte voor een meesterlijk slot van deze avond in houdt.

Op zondag 7 juli zal voor de slotact van Gregory Porter, wat een heerlijk concert beloofd te worden Jose James optreden, die altijd goed is voor een concert van hoog niveau. De diverse keren dat ik James zag was het telkens weer genieten, dus dat zal dit keer niet anders zijn. Ook maandag 8 juli is er een programma op de zo sfeervolle locatie in Gent, hoewel er pas twee acts bekend zijn Novastar en slotact Sting is deze dag al weken uitverkocht. Toen de naam van Sting bekend werd moest binnen twee uur al nee worden verkocht omdat alle kaarten weg waren. Ook drie dagen en of twee dagen tickets zijn voor deze dag al niet meer te krijgen. De slotdag dinsdag 9 juli zal worden verzorgd door John Zorn, deze meester uit de New Yorkse avantgarde-scene brengt van 16:30 tot 00:00 uur “Bagatelles”waarmee Zorn maar liefst een veertiental formaties zal laten aantreden. Nergens is er ook maar iets te horen of terug te vinden aan fragmenten van dit muzikale spektakel. Naar Gent komen is dus de enige remedie.

Terrence Blanchard Photo Hans Speekenbrink Mulatu Blick Bassy Photo Hans Speekenbrink

Update: Toegevoegd zijn nog Terrence Blanchard, Mulatu Astatke en Blick Bassy

Hoewel het complete programma nog niet gereed is, is er al voldoende kwaliteit en moois te zien en te horen op Gent Jazz 2019 een goede reden dus om af te reizen naar de Bijlokesite aan de Godshuizenlaan in Gent waar naast stadsmuseum STAM de ingang naar het festival terrein is en waar het publiek een meer dan geweldig festival zal beleven in een sfeer die voor Nederland ongekend is op een waanzinnig mooie en hartverwarmende locatie.

Voor volledige programmering, informatie en kaartverkoop kijk op: www.GentJazz.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.