Categorie: Default

Maandag 29 April 2019 at 11:50 pm

“CASABLANCA” VAN MATZER IS MEER DAN EEN BEWERKING VAN EEN FILMKLASSIEKER

Casablanca Raymond van Olphen Casablanca Karin Jonkers

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Het begint met een doorkijkje, je waant je medeacteur of theatertechnicus achter de schermen. Een groep acteurs speelt de voorstelling “Casablanca”. Achter de schermen, waar je als toeschouwer ruim 20 minuten deelgenoot van bent, speelt zich een heel ander spel af. De acteurs onderling praten over de voorstelling, ventileren hun meningen en geven een visie op de actuele gang van zaken. Je proeft diverse spanningen, verkleedpartijen worden zichtbaar en je merkt dat de groep toch wel wat haarscheurtje vertoond. En dat alles op fluistertoon, want het speelt zich af achter het decor van de voorstelling “Casablanca”die dit gezelschap al voor de zoveelste maal speelt.

Dan keert het beeld zich en door wat slimme verschuivingen ben je van waarnemer backstage, de toeschouwer in de zaal bij de theatervoorstelling “Casablanca” Nu zie je de acteurs, die je zojuist nog onderling zag discussiëren en omkleden plots in hun rollen als acteurs in de toneelvoorstelling naar de filmklassieker uit 1942 met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Rick Blaine wordt vertolkt door Stefan Rokebrand en Ilsa Lund wordt in deze toneelbewerking van Bos Theaterproducties gespeeld door Jamie Grant. Deze twee perfect gecaste rollen zijn, net als in de film, het centrale middelpunt. Rick kent Ilsa nog uit zijn Parijse periode toen er een hechte liefdesband was ontstaan tussen beiden. Inmiddels jaren later treft Ilsa de bareigenaar Rick in zijn bar in Casablanca in Marokko. Marokko en vooral Casablanca was de redelijk veilige havenstad waar gevluchte Europeanen heen vluchten voor de mogelijke oversteek, veelal via tussenstops, naar het veilige Amerika. Ilsa getrouwd met Victor Lazlo (Marijn Klaver) is aanvankelijk afstandelijk naar haar oude liefde maar zoals dat heel vaak gaat in de liefde licht de vlam weer op en broeit er weer iets tussen Rick en Ilsa, toch kiest Ilsa voor Lazlo maar ze moeten weg uit Casablanca want Nazi Strasser (Tjebbo Gerritsma – die ook de rol van Pianist Sam speelt) zoekt de moordenaar van een tweetal Duitse agenten in de nachttrein naar Casablanca. Lazlo is hoofdverdachte. Hoe het verhaal zich in het broeierige nachtleven van Casablanca en in Rick’s bar zich verder vordert heeft veel gelijkenis met de film maar wijkt op enkele punten toch iets af naar een eigen meer eigentijds verhaal.

Dat eigentijdse komt ook heel duidelijk naar voren als sommige scènes backstage weer duidelijk worden voor de toeschouwers waardoor toneelstuk en acteursgroep naadloos door elkaar heen lopen. Wat een heel knappe en mooie regie van Madeleine Matzer is. Dan blijkt de tijd eigenlijk niet zo veel veranderd. Destijds vluchten Europeanen naar Noord Afrika en anno nu is die vlucht precies omgekeerd. Met dien verstande dat er destijds aan de rijke Europeanen verdiend kon worden waardoor de gastvrijheid aanzienlijk groter was dan die nu, voor de veelal straatarme vluchtelingen voor de zuid Europese kust is. Dat ook de acteurs backstage daardoor hun vrees voor de toekomst, en die van hun kinderen hebben is een kwestie die hoog uitgevochten wordt tussen de acteurs onderling terwijl op het podium van de voorstelling van Casablanca een mooi liefdevol beeld schets tussen angstige en verliefde mensen, waar de romance hoogtij viert terwijl achter de schermen de harde realiteit van vandaag de dag zich manifesteert.

“Casablanca”van Matzer & Bos Theaterproducties is een heel bijzondere en zeer aan te bevelen voorstelling die nog tot zondag 9 juni in de Nederlandse theater te zien is, met verder rollen voor Gürkan Kúcüksentürk als de vredelievende inspecteur Renault, Carmen van Mulier in diverse rollen en Sinan Arat als muzikant die zorgt voor de Marokkaanse sfeer.

Voor informatie en speeldata kijk op: www.matzer.org
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.