Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 06 Mei 2019 at 1:31 pm

Miguel Rodriguez in Co Live! @ Nick Vollebregt

Miguel Rodriguez foto Hans Speekenbrink Irena Reich foto Hans Speekenbrink Marutyri foto Hans Speekenbrink

Door Storm Bakker met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zondag 5 mei stond het programma Co Live! In teken van Amersfoort Jazz. In het illustere Nick Vollebregt Jazz Café, waar vroeger gerenommeerde artiesten als Bill Evans, Chet Baker, Art Blakey, Cannonball Adderley en Toots Thielemans aanschoven voor Tros Sesjun van de iconische Cees Schrama, beklimmen anno 2019 elke eerste zondag van de maand nieuwe artiesten het podium van Co Live!, NPO Radio 2 Soul & Jazz. Aldus is het programma een van de laatste publieke media in Nederland, via welke men kennis kan maken met actuele genre-grensoverschrijdende jazz van Nederlandse bodem, veelal opvallende exponenten van The Next Generation of Dutch Jazz, waartoe doorgaans ook de uit het buitenland neerstrijkende studenten worden gerekend. Het programma wordt ’s middags opgenomen “in front of a live audience”, en is ’s avonds te horen op NPO Radio 2 Soul & Jazz, gepresenteerd door de alom aanwezige presentator Co de Kloet. Het is ook beschikbaar als podcast. Zondag 5 mei stond het programma Co Live! In teken van Amersfoort Jazz, met Sun-Mi Hong Quintet, Miguel Rodriguez Trio, Irene Reig en Marutyri. JazzPodium.com was erbij.

Miguel Rodriguez foto Hans Speekenbrink Steven Willem Zwanink foto Hans Speekenbrink Wouter Kühne

Jazz piano in optima forma

Pianist Miguel Rodriguez werd geboren in Madrid in 1983. Hij woont alweer 14 jaar in Nederland en in onze scene is hij dan ook zeker geen onbekende. Dit jaar lanceert hij zijn nieuwe album ‘Keepsake’, naar eigen zeggen geïnspireerd op Horace Silver - en dan niet zozeer diens pianospel, maar diens composities. Verwerkte hij voorheen nog weelderige Spaanse en Cubaanse elementen in zijn spel, tegenwoordig lijkt hij zich vooral toe te leggen op traditie gerelateerde jazz piano in optima forma, zeg maar: de hogeschool van Bud Powell, Oscar Peterson, Bill Evans, Benny Green en Keith Jarrett.  

Extraordinair
Van meet af aan bewees Miguel de extraordinaire pianist te zijn zoals hij bekend staat. Niet per se een vernieuwer of een grensverlegger, een speler die zo nodig dwars moet liggen, maar meer een verfijner, een meesterlijke uitvoerder en verfijner van het ambacht. Hij studeerde in Nederland in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam, onder meer bij Frans Elsen, Rob van Bavel, Juraj Stanik en Peter Beets. In New York ging hij een kwartaal in de leer bij Fred Hersch, Aaron Goldberg, Dave Kikoski en Kenny Werner. Rodriguez mag inmiddels zonder omhaal in een adem met al deze bekende klaviermeesters worden genoemd. Niet voor niets nam Ben van den Dungen hem mee op internationale tournee en stond hij al met Branford Marsalis in het Bimhuis. Zelf geeft hij aan van iedereen geleerd te hebben die hij “onderweg” heeft meegemaakt. Inmiddels is hij zelf docent aan het Rotterdams Conservatorium. 

Jazz zoals jazz bedoeld is
Zijn kompanen zijn eveneens sublieme jazzspelers. De Canadese bassist Steven Willem Zwanink zette met een voloptueuze solo de tent op zijn kop, met als hoogtepunt een eindeloze glissando met loepzuivere accentjes onderweg. De jonge drummer Wouter Kühne is een fantastische jazzdrummer, die in Amsterdam geschoold wordt en ook workshops volgde in Senegal. Wouter (geen familie van de Brabantse muziekfamilie Kühne) beheerst alle finesses van het jazzmetier en heeft een onbedaarlijke timing, en is dan ook bezig aan een opmars in de Nederlandse jazz scene. Behalve met Rodriguez speelt hij met The Peter Beets & Henk Meutgeert New Jazz Orchestra, Round Midnight Orchestra en Floris Kappeyne. Met een vastberaden touche leidde Rodriguez dit trio in Nick Vollebregt naar een ovationeel applaus. In de club staat al lange tijd geen vleugel meer. Rodriguez prefereerde -zoals het hoort- de wandpiano boven de electrische piano. ”Zij spelen jazz zoals het bedoeld is”, aldus onze euforische buurman in de gelagzaal, jazzjournalist Klaas Koopman. 

Klaas Koopman foto Hans Speekenbrink Co de Kloet Miguel Rodriguez foto Hans Speekenbrink Miguel Rodriguez foto Hans Speekenbrink

Spatje
In Co Live! worden de musici tussen de nummers door geïnterviewd door Co de Kloet. Op de vraag wat het verschil is tussen spelen in trio-verband en als sideman in de band van Ben van den Dungen, antwoordde de knappe Madrileen: “the fact that I am the boss”. Hij bracht het publiek aan het lachen. Gevat én good looking… Zit er dan geen enkel spatje op de Spaanse maestro? Nou, eentje misschien: hij woont alweer 14 jaar in Nederland, maar hij spreekt geen woord Nederlands. Maar ja, dat is kennelijk niet nodig als je de taal van de piano jazz zo oppermachtig bent als hij.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.