Categorie: THEATER, MUZIEK, TONEEL

Zaterdag 11 Mei 2019 at 3:15 pm

Kommil Foo: dertig jaar samengevat in een nieuwe show vol herinneringen.

Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal – Het Collectief

“OOGST” heet de jubileumshow van de gebroeders Raf & Mich Walschaerts, beter bekend als Kommil Foo, Toch is het niet, zoals bij velen, een ‘best of’ programma geworden. Het is meer, veel meer zelfs. Het is eigenlijk een geheel nieuwe show met een aantal rode draden en successen uit eerdere programma’s van de broers. Uiteindelijk was dat ook het streven iets nieuws te maken maar met herkenningspunten zo omschreven beiden de brede gedachte bij het ontstaanscircuit van “OOGST”. Daar zijn ze m.i. zeer goed in geslaagd. Het is vers met af een toe een prachtig gerijpt moment.

Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal Kommil Foo foto Jacques Nachtegaal

Natuurlijk is er ook in deze voorstelling van Kommil Foo ruim aandacht voor een prinsesje, Zij is een van de rode draden, niet alleen in deze voorstelling, maar eigenlijk doorheen alle voorstellingen van de van oorsprong Antwerpse heren. Echter bij Kommil Foo herken je toch veel meer de jaren Gent die ze achter de rug hebben. Het gemoedelijk open karakter van de Gentenaar sijpelt door alle Kommil Foo voorstellingen heen. Heel sterk is ook het verschil met de eventuele Nederlandse equivalenten, als die er überhaupt zijn, Kommil Foo laat heel veel over aan de eigen verbeelding van de toeschouwer. Vandaar dat mijn ervaring is dat de shows van de heren in Vlaanderen heel anders beleefd worden dan die in Nederland.

Ons calvinistisch karakter en de veelal hardere rechtstreekse humor is anders dan die bij de Walschaertsen veel meer uit de onderbuik wordt gespeeld, meer op gevoel en beleving, Met veel zachtere fluwelen woorden soms juist aanzienlijk steviger uit de hoek komen.

Met de jaren is de wilde acrobatiek, veelal van Mich, verdwenen in deze show is er zelfs meer aandacht voor de verfijning het mooi gedetailleerde. Een sterk voorbeeld hiervan is de scene waarin Mich met zijn laarzen en de elegante dames pumps een rollenspel speelt dat niets aan de verbeelding lijkt over te laten, maar de wijze waarop is zo subtiel en zit juist vaak in die heel kleine details niet zo zeer in de grootse gebaren en bewegingen. En ondanks het feit dat de zalen steeds groter worden waar zij spelen en dus de ruimtelijke afstand tussen publiek en hen beiden ook verder gegroeid is, blijft er iets klein en intiems bestaan. Dus zelfs in de allergrootste zalen blijven ook deze kleine handelingen volledig overeind.

Dat de acrobatiek is verdwenen is geen minpunt, want opvallend is dat er daardoor nog meer aandacht komt voor het geweldig mooi tekstmateriaal dat ze in de loop der jaren hebben geschreven. Zo bevat “OOGST” het meer dan geweldige “Atlantis” over de weduwe van Dam en de roep van de liefde. Liefde is trouwens toch een sterk punt in het Kommil Foo materiaal. Juist de liefde, verpakt in heel mooi tekstmateriaal en ondersteund door mooi klein muzikale ondersteuning op gitaar, viool en aan de vleugel, soms met een toefje fluitmateriaal toegevoegd, resulteert in een genot aan Nederlandstalige chansons.

De heren verheffen zich met hun liedteksten en subtiele muzikale begeleiding ver boven de in ons land vaak op handen gedragen Nederlandstalige vocalisten. Ik durf met droge ogen te stellen dat menigeen in het Nederlandstalig muziekgebied nog heel wat kan leren van deze twee giganten, die naar nu blijkt eindelijk de ware erkenning in de Nederlandse theaters hebben gekregen. Hoewel ik eenieder die mooie in humor verpakte kleinkunst kan waarderen aanraadt deze voorstelling van Kommil Foo te gaan zien, geef ik toch de tip mee om, indien voor u mogelijk, tijdens de Gentse feesten de komende zomer in het zo gemoedelijke Vlaamse Gent de heren te gaan zien in Capitole, dat is niet alleen een heerlijke ervaring, het is tevens de ideale thuiswedstrijd die ten alle tijden met grote winst zal eindigen, Een ervaring die u uzelf niet eens mag onthouden.

Tot die tijd kunt u ook bij u in de omgeving Kommil Foo met “OOGST” gaan zien, voor de speeldata en locaties verwijs ik u naar de website van Kommil Foo
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.