Categorie: MUZIEK, NIEUWS, WERELDMUZIEK

Zaterdag 11 Mei 2019 at 5:07 pm

Magische Percussie & Pilates Retreat Ibiza door Djembé Dramé

Afrikaanse dans Cala Nova  Ibiza Spirit festival 2019-05/tierraguila2.jpg

Tekst: Rik van Boeckel. Foto's: PR (klik voor vergroting)

Voor de tweede keer organiseerde Djembé Dramé uit Amsterdam een Afrikaanse Percussie &Pilates & Breathing & Essentrics & Afrikaanse Dans Retreat op Ibiza. Die vond plaats van 26 april tot en met 4 mei op een prachtige locatie in de natuur van noordoost Ibiza. Moussé Dramé uit Senegal en zijn Nederlandse vrouw Turid begonnen in 1999 Djembé Dramé, organiseren wekelijkse lessen in Amsterdam en elke zomer begin augustus een Afrikaans Percussie en Dans Workshop Weekend op Schiermonnikoog.

Ondergetekende heeft met een groep uit Nederland een week de djembé en doundoun workshops van Moussé Dramé gevolgd, de Pilates lessen van Turid Dramé gedaan en twee breathing sessies bij de Nederlandse breathing coach en percussionist Tom van Huijstee. De laatste is de eigenaar van de oude opgeknapte boerderij Can TierrAguila waar de workshops plaatsvonden en de deelnemers verbleven. De Pilatesles vond elke ochtend plaats op een houten podium midden in de 10.000 hectare grond rond de boerderij. Daar vonden ook de breathing sessies en de stretching en strenghtening Essentrics lessen plaats.

Tom van Huijstee en Moussé Dramé op Cala Nova Moussé Dramé op djembé Moussé Dramé op n'goni. Cala d'Hort

Traditionele Malinese ritmes

De djembé en doundoun workshops waren zowel ‘s ochtends als ‘s middags. ‘s Ochtends voor een grote groep van verschillend niveau en ‘s middags voor een groep gevorderde spelers. Hoewel Moussé Dramé is geboren in een griot familie uit Dakar, de hoofdstad van Senegal, komt zijn familie oorspronkelijk uit de regio Kayes in het westen van Mali. Moussé speelt djembé, doundoun, sabar, tama (een West-Afrikaanse talking drum), n’goni (een harpachtig snaarinstrument uit Mali), balafoon, krin, seourouba en bougarabou. Hij is kenner van zowel Senegalese, Guinese, Burkinese en Malinese ritmes. Het is zijn droom dat de Malinese cultuur zich in Nederland verder ontwikkelt. “De ritmes, zoals ik ze van mijn leermeesters en in de dorpen heb geleerd, wil ik graag doorgeven aan diegenen die geïnteresseerd zijn,” zegt Moussé Dramé hier over. Tijdens de workshops leerde hij ons twee traditionele Malinese ritmes aan: Comofoli en Kadisou; de verschillende partijen, de solo frases en de doundoun partijen. En op verschillende niveau’s, zowel voor beginners,  halfgevorderden als gevorderden. Dat deed hij zeer vakkundig en tegelijkertijd bracht hij zijn kennis op zo’n plezierige en relaxede wijze over dat het een genot was om de nieuwe soms complexe ritmes aan te leren. Bij Comofoli, een ritme voor een koning uit Mali, werd ook gezongen. Bij Kadisou, een ritme voor een komende bruid, waren de solofrases tamelijk complex en het duurde even voordat ik ze onder de knie had. De solofrases werden gecombineerd met solo’s die ontstonden uit eigen improvisaties. Sowieso vind ik het zeer leerzaam nieuwe ritmes aan te leren. Maar tegelijkertijd is het heel fascinerend daardoor meer te leren van de traditionele Malinese cultuur en muziek. En zo de eigen kennis te verbreden en de speltechniek te verbeteren.

Tom van Huijstee Turid en Moussé Dramé Rik van Boeckel Tom van Huijstee en Moussé Dramé op Cala Nova  Djembé workshop. Voor: Ezra Davidson Vrnl: Mouss Dramé, Tom van Huijstee, Rik van Boeckel

Pilates

De djembé en doundoun workshops vonden ‘s ochtends plaats na een uur Pilates les. Pilates is een zeer uitgebreide bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates voor gewonde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. “Pilates is het plezier van het landen in je lichaam en het creëren van bewustzijn,” zegt Turid Dramé hier over. Voor mij was het helemaal nieuw en gebruikte ik spieren die ik nog niet kende en vergrootte zo mijn lichamelijk bewustzijn. De breathing sessies van Tom van Huijstee hadden een ander effect doordat je door bepaalde ademhalingsoefeningen blokkades en pijnpunten in je lichaam ontdekte die zijn ontstaan door onverwerkte emoties uit het verleden.

Pilates door Turid Dramé 2019-05/pilates1.jpg 2019-05/pilates2.jpg

Ik ging in principe voor de djembé workshops om zo meer ritmes te leren maar er gebeurde meer op persoonlijk vlak en dat beschouw ik als zeer positief. En dat vond ook nog plaats op zo’n prachtplek midden in de natuur. Er waren ook diverse uitstapjes. Zoals wandelingen door de omgeving van bossen naar de kust en een verblijf aan het strand van het nabijgelegen Cala St.Vincent. En djembé spelen aan het strand van Cala Nova tijdens de door Turid gegeven Afrikaanse dansles aan de workshopdeelnemers en andere liefhebbers van Afrikaanse dans terwijl surfers daarachter de golven trotseerden.

Festivals

In deze periode waren de grote discotheken voor de bekende Ibiza party’s nog dicht maar wel waren er festivals zoals het jaarlijkse New Age-achtige Ibiza Spirit Festival in Atzaro. Daar hebben Moussé en Tommy met lokale djembé spelers gespeeld en was Turid een van de degenen die de dansinstructies gaf. En het Woodstock Festival op de hippie markt van Las Dalias in Sant Carles de Peralta ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het legendarische festival van 1969. Zelf heb ik niet zoveel met deze hippie nostalgie, al zijn er wel bands uit die tijd die ik nog steeds een warm hart toedraag zoals Santana. Maar daarom ben ik ook percussionist geworden. Ook trad er een zangeres op wiens stem heel erg op die van Janis Joplin leek. Ze zong bijvoorbeeld ‘Me and Bobby McGee’ en dat deed ze erg overtuigend. Behalve dit eerbetoon  aan Janis Joplin waren er ook tributes aan Santana, Joe Cocker en Jimi Hendrix.

Djembé workshop 2019-05/es-vedra.jpg Afrikaanse dans op Cala Nova

Mythische eilanden

De laatste dag van de retreat maakten we een uitstapje naar het zuidwesten van Ibiza, naar Cala D’Hort van waar de kleine mythische eilanden Es Vedra en Es Verdranell te zien zijn. Dit is een bijzonder mooie plek aan een van de prachtige kusten van Ibiza. Moussé speelde op het strand de n’goni zoals hij dat ook in TierrAguila en op Cala Nova had gedaan. De n’goni is in Nederland vooral bekend geworden door Bassekou Kouyate (zie mijn interview met hem in de nieuwe Jazzism) maar ook Moussé haalt er betoverende klanken uit. Het was een bijzonder mooie afsluiting van een magische week!

Cala d'Hort Noordoost Ibiza tijdens wandeling Woodstock Festival

 2-5 augustus 2019. 19e Afrikaanse Muziek en Dans Workshop Weekend. Schiermonnikoog

Verslag Afrikaanse Dans en Muziek Workshop Weekend 2018

www.cultuurpodium.nl/entry/1911

25 april- 3 mei 2020: 3e Percussie & Pilates Retreat op Ibiza!

www.djembedrame.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.