Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Maandag 05 Augustus 2019 at 3:54 pm

JAZZ IN HET PARK WORDT WEER EEN VANOUDS GENTS FEESTJE

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

Vorig jaar was ik voor de eerste maal uitgenodigd om getuige te zijn van Jazz in het Park in het Zuidpark in Gent. Het was de jubileum editie en zat overladen vol met talentvolle en zeer succesvolle jazz acts, voornamelijk van Belgische bodem, hoewel er ook van buiten de landsgrenzen bands en musici aanwezig waren. De editie van dit jaar is er wederom een waar je “U” tegen mag zeggen.

Van donderdag 5 september tot en met zondag 8 september zal in het Zuidpark in Gent, (perfect bereikbaar met auto, parkeergarage onder het park, en OV) de 2019 versie van dit gratis Gentse Jazz feestje plaats vinden. Vooral door de sfeervolle en uitnodigende locatie in dit prachtige Gentse Park (Gent heeft vele prachtige parken) en de gemoedelijke gastvrijheid van de Gentenaar is het een ideale place to be in september. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het aanbod aan musici die voor dit jaar geboekt zijn. Op de openingsdag 5 september staan er al vier verdomd interessante formaties op het podium.

BEN SLUIJS KWARTET Screens Esinam

De dag begint al gelijk goed met het BEN SLUIJS KWARTET met als gasten o.a. Dré Pallemaerts op drums en Bram de Looze de piano virtuoos. Verwacht bij dit concert de meest uiteenlopende variaties van stijlen, maar bovenal een genot om eens goed voor te gaan zitten en dat is pas het begin van de dag om 12.30 uur. Daarna volgen op deze dag nog SCREENS 18.00 uur, ESINAM  (Esinam Dogbatse) de One woman band die verstelt zal doen staan en haar muzikale mix tussen soul, jazz electropop en wereldmuziek nodigen uit tot ingetogenheid maar ook tot dansen tot je niet meer kan en dat begint om 20.00 uur waarna de openingsdag wordt afgesloten met Jazz rock elektronica pop door WASDAMAN om 22.00 uur. Waarbij tijdens dit concert het publiek kan kennis maken met het eerste album van dit nieuwe experiment van pianist Bas Bulteel, wat zeker tot de verbeelding zal spreken.

Too Noisy Fish Eclective Flat Earth Society

De vrijdag 6 september heeft ook weer zoals elke dag m.u.v. de weekend dagen een lunchconcert+ Deze vrijdag is het de eer aan het inmiddels gesettelde piano trio TOO NOISY FISH die recentelijk hun derde album; “Furious, Empathic Silence” uitbrachten waarvan ze deze middag zeker het een en ander zullen spelen. U herkent de invloeden van o.a. Ravel, Monk, Cecil Taylor en Hip hop klanken. Het avondprogramma begint OM 18.00 uur met  ECLECTIV, de 6 koppige formatie die zijn basis had op het Gents conservatorium en die op Jazz in het Park hun eerste album presenteren. Het is een sound van Jazz met sterke invloeden uit de Rock scene en wat resulteert in een frisse aanstekelijke sound die zeker gewaardeerd gaat worden. Om 20.00 wordt het stokje overgenomen door HAST, deze formatie die in maart hun debuutalbum uit bracht werd op die grond gelauwerd door de Jazz vakpers maar ook de media van de pop waren uiterst positief over het album “Elegy”. Om 22.00 uur wordt de tweede Jazz in het Park dag afgesloten door de ook in Nederland hoog gewaardeerde FLAT EARTH SOCIETY. Deze in 1999 opgerichte Big Band viert op Jazz in het Park het 20 jarig bestaan met muziek uit de eerste twintig jaar van hun bestaan. Het wordt zeker geen best off set maar een die tonen zal dat de aarde wel platter is geworden maar de sound van F.E.S. steeds grotere pieken heeft bereikt.

Toine Thys Punk Kong Jamaican Jazz Orchestra

Zaterdag 7 september is de avond die zal gaan swingen als de beste. Openend om 18.00 uur met saxofonist Toine Thys met zijn trio. Heerlijk spetterende, swingende jazz zoals ook op hun recent verschenen album “The Optimist” wat in New York werd opgenomen en duidelijk haar roots in de soul en Afrikaanse invloeden laat horen. In het Zuidpark zal het niet anders zijn. Als om 20.00 uur PUNK KONG begint zal direct duidelijk worden dat deze bas-loze formatie van de Griekse Giotis Damianditis een smeltkroes biedt van avant-gardistische Jazz, Afrikaanse Blues, Rock en geïmproviseerde pop wat bijzonder swingend overkomt. In mei verscheen het tweede album “Pull Ninja”. U hoort het op de derde dag van Jazz in het Park. De slotact deze avond om 22.00 uur wordt verzorgd door het JAMAICAN JAZZ ORCHESTRA, zij laten horen dat de combinatie Jazz en Reggae tot iets heel swingends kan leiden. Hoewel complex van structuur, klinkt het allemaal heel luchtig, ideaal voor een broeierige nazomeravond in het Zuidpark in Gent waarbij ze hun materiaal voor later dit jaar geplande album al vast kunnen laten horen.

Nagloed Neve Nobel Brazzmatazz

De slotdag van Jazz in het Park op zondag 8 september vangt aan om 14.00 uur met NAGLOED die hun basis vinden in muziek die ze laten ontstaan tijdens jamsessies en die invloeden heeft uit Jazz, pop, Afrikaanse beats en Electro Music. Er ontstaan tracks als filmische soundscapes maar ook knallende stevige verrassende jazz. Variatie is mogelijk het sterkste punt bij deze formatie. Hierna is het de beurt aan HAVEN om 16.00 uur. Deze formatie geformeerd rond Yves Peeters steekt oude traditionele muziek uit Perzië, India maar ook uit de Scandinavische landen, in een Jazzy jasje wat tot verrassende vernieuwde composities leidt en meer dan de moeite waard is om naar het Zuidpark in Gent te komen. De afsluiting die volgt is een droom voor de organisatie die uitkomt. Niemand minder dan JEF NEVE, een van Europa’s meest toonaangevende pianisten/componisten, samen met de Nederlandse top trompettist TEUS NOBEL zullen niet alleen standards ten gehore brengen maar ook tracks van het album “Spirit Control” van Jef Neve en informatieve praatjes van twee echte Jazz kanjers. Een concert waar velen naar uitkijken en wat het Zuidpark zeker zal doen vollopen. Op deze slotdag is er tussendoor om 15.00 en 17.00 aan de rand van het festivalgebied tot twee maal toe een heerlijk spectaculair concert te zien van BRAZZMATAZZ. Een formatie die uitgedost in zeer verrassende en meer dan interessante kostumering een mix van heerlijk en herkenbare melodieën zal spelen. Een genot om mee te maken en waar menigeen zijn telefoon vol foto’s mee zal zetten een plezier voor oog en oor.

Kortom, Jazz in het Park editie 2019 belooft een heerlijk feestje te worden en als het weer mee speelt is het een genot om de periode 5 tot en met 8 september in het Gentse Zuidpark te vertoeven en overdag biedt Gent net als in de kleine uurtje voldoende om er een mooie midweek Gent van te maken. Mogelijk zien wij elkaar op Jazz in het Park, dan pakken we er een pint op met daarbij een echte Gentse vernapering.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.