Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 26 Augustus 2019 at 4:55 pm

Cuca Roseta verovert harten in het Portugese dorp Alter do Chão

Het is zo mooi om artiesten te zien optreden in hun eigen land. Voor hun eigen mensen. Dat is zo anders als wanneer je ze in Nederland ziet. Cuca Roseta zag ik samen met Hans Speekenbrink, de man achter Cultuurpodium, voor het eerst zomer 2012 in de vestingstad Monsaraz bij de Spaanse grens. En daarna diverse malen in Nederland, de laatste keer oktober 2018 in Tivoli/Vredenburg in Utrecht. En nu zag ik haar optreden in het kleine Portugese plaatsje Alter do Chão, gelegen ten noordoosten van Lissabon. Een zeer bijzondere ervaring!

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Miguel Capucho (klik voor vergroting)

Cuca Roseta photo Miguel Capucho Cuca Roseta photo Miguel Capucho Cuca Roseta photo Miguel Capucho

Ze trad daar op tijdens Festas de Alter. Ik reed er heen vanaf Villa Nova de Milfontes, gelegen in Alentejo aan de Costa Vicentina,  de Atlantische Oceaan kust tussen Lissabon en de Algarve. Het was een rit van meer dan drie uur, deels over de snelweg, deels over provinciale wegen. Vooral het laatste deel vanaf Estremoz was bijzonder. Langs kleine dorpjes als Sousel en Fronteira, over bochtige wegen, langs kurkeiken om uiteindelijk te belanden in een prachtig en authentiek klein Portugees plaatsje met een oude burcht: Alter do Chão, gelegen in het district Portalegre en met een inwoneraantal van 2500. Vanaf de torens van de burcht was het uitzicht op het dorp en het omringende landschap zonder meer adembenemend.

Cuca Roseta trad er middernacht op. Daarvoor waren er optredens te zien van fadozangeres Sónia Santos en fadozanger Luís Capão. Beiden wonnen in 2019 een fado concours: Grande Noite de Fado de St.Maria Major en werden begeleid door Carlos Proença (Spaanse gitaar) en José Manuel Neto (Portugese gitaar); de laatste begeleidt oa fado ster Mariza. Zij lieten ieder apart de traditionele fado horen en tot slot ook samen. Hoewel ik niks van de teksten verstond, pakte hun fado me zeker net als toen ik in 1982 voor het eerst fado live hoorde tijdens een concours in Santo André aan de Portugese Atlantische Oceaan kust onder Lissabon. 

Cuca Roseta photo Miguel Capucho Cuca Roseta photo Miguel Capucho Cuca Roseta photo Miguel Capucho


Cuca Roseta was van een andere orde en gaf een bijzonder mooi optreden. Ze werd begeleid door Sandro Costa (Portugese gitaar), Ivo Costa (drums en percussie), Ruben Alves (keyboard en accordeon), Marino de Freitas (bas) en Diogo Clemente (klassiek gitaar), die haar laatste album Luz (2018) produceerde en ook regelmatig met Mariza optreedt. 
Cuca kwam zingend op vanaf de zijkant van het podium en begon met een aantal prachtige nummers van Luz zoals Cara Carinha, Não Demores, Alecrim, een oude traditional uit Alentejo, en het ontroerende Trista Sina (over iemand die er niet meer is maar in je hart blijft). Die laatste zong ze heel mooi ingetogen. Maar Cuca wist ook uit te pakken zoals in Rosinha Da Serra D’Arga, een lied uit het noorden van Portugal. En in Marçha Da Esperanca van haar album Raiz (2013) waarvoor onze Hans Speekenbrink de coverfoto leverde. 
Ze zong ze met een loepzuivere prachtige glasheldere stem. Ze bewoog heel soepel en elegant over het podium en ging bij rustige liederen tussen haar musici zitten. Ook zong ze fado’s die ze nog niet eerder heeft uitgebracht. En gaf zoals gebruikelijk is bij optredens van fadista’s haar musici de kans te excelleren in een guitarrada. In haar geval niet alleen de erg goede gitaristen maar ook toetsenist/accordeonist Rubén Alves en drummer Ivo Costa die er met soms een Braziliaanse groove een swingend geheel van maakte.
Na de guitarrada zong ze zittend achter het keyboard het ingetogen wiegende Saudade E Eu, waarbij je met de ogen gesloten zou kunnen wegdromen. Daarna volgde mijn favoriet van het album Raiz: Fado dos Sentidos. En is die al vrolijk en lichtvoetig, Amor Ladrão van het album Riû (2015) deed daar niet voor onder net zo min als Nos Teus Braços, de romantische fado van haar debuut uit 2011 waarmee ze ook in Carlos Saura’s film Fados te zien was. Ook bracht ze het van Amália bekende Foi Deus en van haar laatste album de fado’s Versos Contados en Balelas dat al zo’n geweldig nummer is en waarmee ze ieder in vervoering kan brengen. Net als met Vira do Minho, een mix van fado en traditionele Portugese muziek waarin ze ook zingt over Lissabon. 
Cuca Roseta is gezegend met een prachtige stem. Ze veroverde harten in Alter do Chão. Het publiek beloonde haar met een zeer enthousiast applaus.  Ze kwam met Boa Nova terug voor de toegift. Een zeer expressief nummer: goed en nieuw want volgens mij nog niet te horen op haar albums. 
Het was heel bijzonder om Cuca Roseta te zien optreden in een stadje in het binnenland van Portugal, ver weg van de toeristische locaties. Het was een lange tocht om er te komen maar de reis zelf, de bestemming en het doel van die reis waren zeer de moeite waard!!!!Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.