Categorie: THEATER, CIRCUS EN SHOW, TONEEL

Dinsdag 15 Oktober 2019 at 11:32 am

Alex Klaasen revue Showponies 2. Een theateravond die je niet snel vergeet.

Showponies 2 Showponies 2 Showponies 2

Jacques Nachtegaal–Het Collectief N&P. met foto's van Tom Sebus (klik voor vergroting)

Ik moest het eerst toch even laten bezinken, om vooral niet te veel kretologieën te gebruiken om het immens succes van de Alex Klaasen revue Showponies 2 te beschrijven. Na Showponies 1 was ik al helemaal om, voor wat betreft de kwaliteit van de nieuw leven ingeblazen revue door Alex Klaasen, de langzamerhand alleskunner van entertainend Nederland.
Maar na het zien van Showponies 2, waarin Alex niet alleen heerlijk entertainment maar bovenal een glasheldere boodschap over weet te brengen, ben ik meer en meer bewust dat elke aanwezige op de première van deze meer dan 2 uur durende voorstelling naar de afterparty ging met een overtuiging een meesterwerk te hebben mogen aanschouwen. Inmiddels is al duidelijk dat in het seizoen 2020/2021 deze voorstelling ook nog langs de vaderlandse theaters zal trekken, maar ik raad een ieder aan ga nu vast zo spoedig mogelijk en kom in het volgens seizoen nog een keer terug om dan weer te genieten van deze werkelijk razend knappe en op hoog tempo spetterende meer dan overtuigende en fantastische voorstelling.

Showponies 2 Showponies 2 Showponies 2

Al jaren volg ik Alex Klaasen, vanaf het moment dat hij met Martine Sandifort zich voor het eerst aan mij openbaarde als entertainer, zag ik hem per productie iets meer boven zijn vorige productie uitstijgen, of het cabaret, musical, film of nu dus revue betreft; Zeg Alex Klaasen en het is goed.
Alex lijkt zijn top nog niet eens te hebben bereikt en nu al excelleert hij ver boven collega’s uit.
Alleen moet hij er voor waken dat, zoals bij Showponies 1, er een registratie komt die recht doet aan de voorstelling, en ik herinner mij dat ik de tv registratie die ik opnam en meerdere keren inmiddels heb terug gekeken van de eerste Showponies mij niet zo overtuigde dan de voorstelling in het theater. Ik miste iets, iets wat ik ook niet zo direct kan benoemen.
Dus niet wachten op een tv registratie maar gewoon die theaterzalen in en daar je laten onderdompelen in een avond vol humor, herkenning, prachtige maar ook komisch liedmateriaal en vooral met je neus op de feiten gedrukt worden zonder ook maar één seconde het idee te krijgen dat er belerend naar je wordt gedaan of dat een mening je door je strot wordt gedrukt.
En vooral doe iets met die boodschap van de Klaasen cs.

Alex heeft, mede door het kunnen samenwerken met een groep mensen waar hij al eerder in versie één zo succesvol was, maar ook door groeiend inzicht een programma weten te maken waarin alle smaken van de seksuele geaardheid passeren. Maar waar vooral als duidelijke boodschap naar voren komt dat tolerantie en acceptatie geen holle woorden mogen en moeten zijn ,maar dat we onze ogen en vooral harten eens wat meer moeten openen voor onze medemens met een voorkeur die mogelijk niet de jouwe is, maar die wel een menselijke is dus wees humaan.
Naast Alex is het gehele ensemble in Showponies 2 veel nadrukkelijker aanwezig, natuurlijk met een nog sterkere invulling van de karakters, ze zijn m.i. meer uitgediept en vooral Freek Bartels rol is breder geworden, sterker en dragender nog dan in 1. Om de verassingen van de revue niet te veel bloot te geven mag ik toch enkele scènes niet onvermeld laten, zoals het nieuwe Alfabet en de kus. Twee pareltjes in de show en zo zou ik er nog velen kunnen noemen maar verstandiger is om u uit de luie stoel te jagen op weg naar die theaterzaal waar Alex en zijn groep heerlijke jonge theatermakers te zien zal zijn.  Zou ik sterren uitdelen dan kreeg Showponies een waardering in de buitencategorie iets van 11 sterren.

Voor speellijst en informatie: www.moretheater.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.