Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 13 November 2019 at 2:15 pm

Een Heilige Avond blijft boeiend tot de laatste seconde

Een Heilige Avond  Een Heilige Avond Een Heilige Avond

Jacques Nachtegaal – HetCollectiefN&P foto's Anne van Zantwijk klik voor vergroting

Eigenlijk is er niet veel nodig voor een zeer succesvol toneelstuk. Een goed verhaal, een tweetal topacteurs en een regisseur die weet wat hij als einddoel voor ogen heeft. Zie hier de ingrediënten van “Een Heilige Avond” een toneelstuk naar het boek “Heilig Abend” van de Duitse auteur/filosoof  Daniël Kehlmann onder regie van Ursel de Geer en met Yvonne van den Hurk en Peter Bolhuis. Een perfecte combinatie zoals blijkt in dit heerlijke toneelstuk over het verhoor van een hoogleraar politieke filosofie door een oudere rechercheur op kerstavond naar de mogelijkheid van een terroristische aanslag om 00.00 uur. Scherp en intrigerend van de eerste tot de laatste seconde.

Het is vooral het spel van deze twee topacteurs, Peter Bolhuis als rechercheur en Yvonne van den Hurk als de Hoogleraar die op kerstavond, op weg naar de villa van haar ouders uit een taxi is gehaald door de politie en nu in de verhoorkamer is gebracht voor een verhoor dat aanvangt om 22.30 en waar de klok op de achtergrond een steeds zwaardere druk o p de tijd legt.
Maar er is meer in deze heerlijke theaterproductie, die eigenlijk door geen enkele toneelliefhebber gemist mag worden. Het is niet alleen de spanning tussen de rechercheur en de verdachte, maar ook tussen de burgerman en de hoogopgeleide succesvolle dame van goede afkomst, de man tegen de vrouw, een strijd tussen verbaal en non-verbaal gedrag en niet in de laatste plaats, het verlies van privacy en hoe ver kan de gerechtelijke macht gaan in een onderzoek. Bolhuis, de lobbes, die door verbale kracht de prachtige non verbaal steeds sterker wordende Van den Hurk uit haar evenwicht probeert te krijgen. Natuurlijk is zij gepikeerd, uit de taxi getrokken door iemand die zich amper herkenbaar legitimeerde en dat terwijl haar ouders op haar wachten, verdacht gemaakt van het voorbereiden van een bomaanslag in samenwerking met haar ex echtgenoot, die naar de rechercheur haar zegt, in de kamer hier naast wordt verhoord. Hoe sterk is de band en het vertrouwen nog van deze voormalig echtelieden.
Steeds meer wordt duidelijk dat de privacy ernstig is aangetast. De politie, of is dit AIVD, is bekend met een mogelijk aanstootgevend artikel dat Judith op haar laptop heeft staan. Het verbazingwekkende is dat deze laptop nog nooit op internet is aangesloten, dus deze stand alone laptop moet in haar huis of op haar kantoor zijn ingekeken, zonder dat zij er weet van heeft. Dat is niet alles want gedurende het verhoor, wat een meesterlijk kat en muis spel is, ontdekt Judith dat zij, maar ook haar ex echtgenoot, al geruime tijd geobserveerd is en er, mogelijk meerdere, inkijkoperaties zijn geweest. Zelfs uit de periode van haar huwelijk, al weer jaren geleden, zijn privé kwesties bekend bij deze rechercheur.

En steeds verder tikt de tijd. De rechercheur probeert op verschillende manieren zijn verdachte te breken, haar uit haar evenwicht te brengen en een bres e slaan in haar steeds sterkere opstelling. Ondanks de ene na andere verbazing is Judith al naar gelang de tijd vordert amper uit het veld te slaan en de tijd tikt maar door,
Regisseur Ursel de Geer heeft met een vrij sober decor toch heel veel duidelijkheid weten te creëren in deze verhoorkamer. Zo staat er een koffiemachine achter de rechercheur waar ook water te pakken is en waar de rechercheur, die op een comfortabele bureaustoel aan tafel zit terwijl de verdachte plaats moet nemen op een houten oncomfortabele stoel die half gedraaid op flinke afstand van de tafel staat, met regelmaat de mogelijkheid om deze plek als breekpunt te gebruiken. Uit ervaring kan ik zeggen dat het verhoor zeer realistisch is, tot in de details toe vaak. Maar vooral het knappe spel van Peter Bolhuis en Yvonne van den Hurk en de achterliggende spanning maken dit toneelstuk tot een absolute aanrader voor een ieder die houdt van goed en ambachtelijk toneel, knap geacteerd en strak geregisseerd waardoor de toeschouwer werkelijke vanaf de eerste tot de laatste seconde op het puntje van de stoel zit en steeds meer de spanning voelt van de wegtikkende tijd en dan is het, sneller dan verwacht 00,00 uur en dan?

Ja, wat dan, dat moet u zelf gaan beleven in het theater want ik kan u deze voorstelling voor de volle 100 % aanraden als u houdt van spanning, goede dialogen, sterk en overtuigd realistisch spel dan moet u “Heilige Avond”niet aan u voorbij laten gaan.

De voorstelling is nog te zien tot en met 23 december en ik hoop werkelijk van harte op een reprise in het theaterseizoen 2020/2021.

Voor informatie en speellijst kijk op: www.eenheiligeavond.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.