Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 11 Januari 2020 at 12:00 pm

The Preacher Men. Live at Bimhuis

2020-01/the-preacher-men.-live-at-bimhuis.jpg

The Preacher Men

Live at Bimhuis

Zennez Records

Vier en halve ster

Blues/Jazz

Juni 2019 namen The Preacher Men een aantal tracks van hun albums Preaching Out Loud (2016) en Blue (2018) live op in het Bimhuis. The Preacher Men dat zijn Efraïm Trujillo (tenor-en altsax), Rob Mostert (Hammond) en Chris Strik (drums). Met Blue wonnen ze juli 2019 de Edison Publieksprijs Jazz/World.

Als je zoals ondergetekende The Preacher Men al twee live keer hebt gezien (tijdens de Edison uitreiking in Lantaren/Venster en in jazzclub Artishock in Zeist) en de cd Blue goed kent, ben je uiteraard nieuwsgierig naar hoe de live registratie van hun optreden in het Bimhuis klinkt, in een zaal met een zeer goede akoestiek en goede geluidstechnici. Het was een droom van Efraïm om een live album in het Bimhuis op te nemen en nu die droom is uitgekomen, is het vraag hoe goed het resultaat is. En dat mag er zijn! In feite hoor je soms niet eens dat het om een live opname gaat, zo mooi zijn de opnames van Marc Schots.

De cd opent met Into The Blue, op Blue gezongen door Eline Gemerts, maar nu instrumentaal. Efraïm laat zijn sax hier bijna weemoedig klinken; een weemoedige blues dus want met Blue deed hij een onderzoek naar de essentie van de blues. Mostert vult op de Hammond Efraïm Trujillo perfect aan. Mijn favoriet Chili Dog (van Blue) wordt door Chris Strik voorzien van een strakke funky drumgroove. In dit meer dan zeven minuten durende nummer laten Efraïm Trujillo en Rob Mostert hun veelzijdigheid horen terwijl Chris Strik wat op de achtergrond blijft. Mostert’s spel op de Hammond doet soms aan het Hammond spel bij Santana denken.

Preaching Out Loud is sowieso een ijzersterk nummer, waar je live niet stil bij kunt blijven zitten maar thuis luisterend naar dit live album evenmin. Daarna kun je acht en halve minuut tot rust komen bij Grumpy Old Man (van Preaching Out Loud) waarbij je in gedachten een oude man met een stok door een steegje kunt zien lopen; rustig en gemoedelijk. Trujillo en Mostert roepen afwisselend die sfeer op terwijl Chris Strik heel strak de basisgroove slaat.

Follow Our Lead (van Blue) begint met een drumgroove waarna Trujillo en Mostert het voortouw nemen. In feite is dit een zeer geslaagde mix van jazz en blues waarin Efraïm Trujillo expressief uithaalt op de sax en Rob Mostert enerverende klanken uit zijn Hammond orgel tevoorschijn tovert. Speeddate (van Preaching Out Loud) laat Efraïm Trujillo meteen horen met zeer ritmische staccato-achtige melodielijnen waaronder Chris Strik een jazzy bluesgroove zet en Rob Mostert langgerekte noten neerzet. Midden in de track laat Chris Strik al solerend zijn drumskills horen. Met deze pittige track sluiten The Preacher Men dit erg sterke en gevarieerde live album af.

Rik van Boeckel

Interview met Efraïm Trujillo voor Cultuurpodium

www.cultuurpodium.nl/entry/1985#body-anchor

2020-01/speellijst-the-preacher-men.jpg
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.