Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 14 Januari 2020 at 6:37 pm

Al mijn verwachtingen zijn overtroffen door Halfje Purper’s:” Brieven aan mijn Hond”

-

Jacques Nachtegaal, Collectief N&P Foto Merlijn Doomernik (klik voor vergroting)

Ik had hoog gespannen verwachtingen van het nieuwe theaterprogramma van Frans Mulder en Diederick Ensink als HALFJE PURPER met “BRIEVEN AAN MIJN HOND”, maar na de uitermate succesvolle première in theater DeLaMar in Amsterdam jongstleden zaterdag was ik zelfs zeer positief verrast. Wat een verdomd lekkere productie, humor, liedjes, hier en daar een crosstalk en zoals dat hoort in een mooi rond programma, ook af en toe een serieuze noot. Alle ingrediënten voor een heerlijk avondje theater zijn toegepast en komen op de première avond geweldig tot hun recht.

Nu moet ik eerlijk bekennen, dat sinds ik voor het eerst Frans Mulder, toen nog als duo Frans & Roland (met Roland Voortman), hoorde met: “Blonde jongetjes” en  “De dromen die je opschreef toen je jong was”, van het album “Aan de Hand” was ik om. En ook in 2019 draaide ik nog steeds dit album met die prachtige arrangementen, maar zeker zo mooie teksten en zo lekker vrij en begeestigd gezongen.
Nu inmiddels 45 jaar later is diezelfde Frans Mulder, nu niet meer die blonde poedel als toen, nog steeds een zeer begenadigd tekstschrijver die in zijn lange carrière voor niet alleen Purper prachtig mooi materiaal schreef, maar ook voor o.a. Adele Bloemendaal en vele andere grootheden uit de wereld der Kleinkunst.
In dit programma, “Brieven aan mijn Hond”komen een aantal nummers uit die glansrijke carrière opnieuw voorbij, veelal in nieuwe arrangementen van Multi-instrumentalist Diederick Ensink die sinds hij toetrad tot Purper eveneens met Frans en Trudy Labij meewerkte aan hun theaterprogramma “’t is nogal fris voor de tijd van het jaar” in het vorig seizoen.  De combinatie Frans en Diederick is toch wel een heel succesvolle, zo blijkt nu nog eens heel duidelijk. Er is een heerlijke chemie tussen beiden en ze zijn zo lekker complementair op elkaar dat dit deze productie nog een extra boost geeft.

Noemde ik eerder dat Frans ooit ook voor Adele schreef, hij heeft in deze show een heerlijke anekdote over zijn eerste lied voor Adele wat hij bij haar thuis moest komen voorzingen. Hem was verteld dat je aan Adele heel goed kon zien als ze enthousiast van een lied werd. En Frans nam het waar en hoe, dat vertelt hij op uitermate beeldende wijze, maar ook zijn  andere verhalen zijn meer dan geweldig om aan te horen. Te Paard, te Paard met Ramses Shaffy en ladderzat in de directiekamer van Carré het verhaal over Ramses weer afsluitend met Frans zijn interpretatie van “Droom de onmogelijke droom” uit De Man van La Mancha, een rol die Ramses ooit glorieus speelde in de vaderlandse theaters. Bovenal is in deze productie boordevol mooi materiaal uit Frans zijn rijke carrière, door Diederick van zolder geplukt uit half vergane dozen en op heerlijke muzikale arrangementen gezet waardoor zelfs heel oud materiaal van Frans weer heel veel jaren mee kan.  Het is genieten ten top met liedjes als: “Jouw leven”, “Jaloezie”  het door Frans hertaalde Aznavour succes “Hier Encore”nu als “Lang geleden was ik jong” het onvergetelijke “Zeilen op de wind van vandaag”, “Ik Leef”  en de meer dan vermakelijke, door Frans bewerkte, “Zuiderzee Ballade” waar Sylvain Poons en Oetze Verschoor nu zeker rode oortjes van zouden krijgen.  Na een minutenlange staande ovatie en de bijbehorende bloemen konden de heren na ruim anderhalf uur tevreden de kleedkamer in, Missie geslaagd, en hoe!

Voor info en speellijst kijk op: www.purper.eu en/of www.Kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.