Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 12 Februari 2020 at 5:35 pm

Goodbye Norma Jeane is een meesterlijk mooi ingetogen productie

Goodbye Norma Jeane Goodbye Norma Jeane Goodbye Norma Jeane

J
acques Nachtegaal CollectiefN&P foto's Annemieke van der Togt (klik voor vergroting)

Het is 5 augustus 1962, zij is dood. Hoe is zij overleden, was het moord, een overdosis, pillen, drank? Tot op heden is de dood van Marilyn Monroe altijd met talloze verhalen omgeven, complot theorieën zijn talloos en ook door deze prachtig mooi integere en intieme musical voorstelling, met een meer dan prachtig mooi verhaal, worden we haar dood niet wijzer. Daar is het de scriptschrijver waarschijnlijk ook in het geheel niet om te doen geweest. Hij was niet voornemens het mysterie op te lossen. Allard Blom wilde een mooie musical over het mogelijke verhaal van Marilyn schrijven als zij was verdwenen na haar in scene gezette dood en zij in Engeland als Jeane Baker verder zou leven in de absolute anonimiteit. Dat gegeven is uitgewerkt tot een meer dan schitterende musical. Goodbye Norma Jeane, een musical met een kleine all star cast, met Brigitte Heitzer als Marilyn Monroe, coming star Soy Kroon, (dat wordt een hele grote- let op mijn woorden), als Henry Mortenson de jonge Journalist en andere rollen, evenals Ellen Pieters, die naast haar rol als Norma Jeane Baker ook meerdere andere rollen voor haar rekening neemt. Slechts met drie acteurs maken zij een meer dan overtuigende en zeer pakkende musical, die juist schittert door het zo mooi klein te houden.
De intimiteit van het eigenlijk trieste en geregeerde leven van Marilyn Monroe wordt nog helderder door deze productie. Ik heb er geen woorden voor om te beschrijven hoe indrukwekkend ik deze musical heb ervaren. In tegenstelling tot heel veel musicals is het verhaal mooi en stukken dieper uitgewerkt dan in de meeste musicals te doen gebruikelijk. Daarnaast acteren deze drie spelers zo naturel en eigenlijk alledaags, dat de toeschouwer snel vergeet naar een voorstelling te kijken men waant zich deelgenoot in het leven van deze blonde godin.

Op de dag dat Marilyn sterft krijgt in de versie van Blom het verhaal een andere wending, waardoor het hele verhaal over Norma Jeane Baker een mooi evenwicht biedt aan het met glamour omgeven leven van de blonde seksbom die Monroe was. Haar relaties met o.a. de Kennedy’s en haar opkomst en ondergang worden meer en meer herkenbaar en als in deze, inmiddels derde versie van deze productie (eerder werden er twee versies in Vlaanderen gespeeld) de dood een ander complot te berde brengt. Is Marilyn als Jeane Baker in Engeland weer mens. Een vrouw die verliefd kan worden en op zaterdag een gebakje eet op het bankje waar ze met haar inmiddels overleden echtgenoot ook zo vaak op zaterdagen gebakjes consumeerde.

Jeane Baker wordt ontdekt door de jonge ambitieuze journalist, die geboren werd op Marilyn’s sterfdag maar in de bioscoop, waar hij een studentenbaantje had, verliefd en geïnteresseerd werd in alles over deze blonde schoonheid. Hij gaat zaken verzamelen en voor een artikel reist hij naar een klein dorpje op het Britse platteland want daar belt hij aan bij Jeane Baker, die hem, ondanks het late uur, binnen laat.
Het verhaal dat dan volgt is zo geloofwaardig, dat het bijna zo lijkt dat ergens in Engeland in 1984 een 58 jarige vrouw in een appartement woonde die ooit een grootheid was op het witte doek. Zij opende de deur van haar appartement voor een ambitieuze journalist van 22, die haar dan toch heeft gevonden. Steeds meer en duidelijker wordt het leven van de filmdiva, en dat van haar in de anonimiteit als Jeane Baker, maar maakt hij het wereldkundig, krijgt hij de door velen zo begeerde Pulitzer prize, of respecteert hij de gang van zaken ooit door de CIA bedacht om Marilyn in de anonimiteit te laten verdwijnen.

Goodbye Norma Jeane is een prachtig verhaal met daarin heel mooi songmateriaal op heel subtiele en integere wijze geregisseerd door Martin Michel, die veelal bekend staat om zijn spectaculaire grote (dans) spektakel voorstellingen, maar met Goodbye Norma Jeane  bewijst, ook in het heel subtiele werk ook een topper te zijn. Nederland mag zich gelukkig prijzen met het trio Allard Blom, Sam Verhoeven (muziek) en Martin Michel en dat ze in België de eerste schreden voor voorstellingen zetten is ze vergeven, zolang ze dit prachtige materiaal ook maar naar de Nederlandse theaters brengen.

Voor Informatie en speellijst kijk op: www.MarilynMusical.nl  of www.DeTheaterbv.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.