Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 17 Februari 2020 at 7:57 pm

Prachtig traditioneel fado concert Sara Correia

Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto’s van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting).

De 26-jarige Sara Correia trad voor het eerst in Nederland op. In Portugal wordt ze gezien als de nieuwe fado sensatie. En dat is niet alleen vanwege het feit dat ze de traditionele fado nieuw leven inblaast maar ook omdat ze gezegend is met een krachtige stem waarin ze veel gevoel weet te leggen. Cultuurpodium zag haar tijdens haar tour door Nederland en België in Lantaren Venster, Rotterdam.

Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink

Eind augustus 2019 zag ik haar voor het eerst optreden tijdens het Festival Da Água in São Pedro do Sul in noord Portugal. Daar zong ze op een buitenpodium voor een Portugees publiek. Een bijzondere ervaring! Nu in Lantaren Venster was het publiek overwegend Nederlands en creëerde ze met haar drie musici de sfeer van een fado huis en dat deed ze op een zeer natuurlijke manier. Het feit dat ze op haar negende al begon te zingen in fadohuis Bacalhau de Molho in Lissabon zal daar zeker debet aan zijn. En in 2007 won ze op haar dertiende de Grande Noite de Fado, een belangrijk Portugees fadoconcours.

Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink

In Lantaren Venster presenteerde ze haar titelloze debuutalbum en zong ook een paar nieuwe fado’s. Haar debuut werd geproduceerd door gitarist Diogo Clemente die haar met Pedro Viana (Portugese gitaar) en Marino de Freitas (bas) tijdens deze tournee begeleidde. Clemente schreef ook mede een aantal fado’s van haar debuut; zoals Sou A Casa, O Meu Bom Ra, Agora o Tempo, Hoje en Corrido dos Botões. Die zong ze tijdens dit concert.

Ze begon haar optreden met het laatste nummer van haar album: Se O Mundo dá Tantas Voltas. Het was een rustig begin waarin de traditionele fado sfeer werd neergezet. Zowel Sara Correia als haar musici waren in het zwart gekleed. Dit was meteen al kippenvel. Sara zelf is een charmante verschijning die het publiek al snel in haar ban had door haar geweldige doorleefde stem; de drie musici stelden zich geheel ten dienste op van die stem die je kan meevoeren naar de van fado bekende trieste gevoelens. Maar zoals Sara me in São Pedro do Sul tijdens het interview voor Jazzism vertelde: ‘Fado kan triest en vrolijk zijn’. Dus vooral in uptempo fado’s zoals het expressieve O Meu Bom Ar, Tendinha en Lisboa e Tejo nam haar stem je als luisteraar en toeschouwer mee naar vrolijke gevoelens.

Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink Sara Correia photo Hans Speekenbrink

In de mooie traditionele fado Sou A Casa liet ze heel goed de diepte van haar stem horen. Alfama, Tendinha, Cravo en Eu já não se waren nog niet door haar uitgebrachte fado’s die wellicht op de dit jaar te verwachten nieuwe cd terecht zullen komen. Bij de laatste fado ging ze naast Diogo Clemente zitten en creëerde zo in feite de intieme sfeer van een huiskamer. Daarna creëerde ze diezelfde sfeer door een fado corrido te zingen (Corrido dos Botões) , alleen begeleid door Pedro Viana op de Portugese gitaar.

Uiteraard kon Fado Português, bekend van Amália Rodrigues, niet ontbreken; dit is de openingstrack van haar album. Ze zong het prachtig. Heel bijzonder was ook het door Clemente geschreven Agora o Tempo. Bij Zé Maria nodigde ze het publiek uit het niet te moeilijke refrein mee te zingen en dat gebeurde ook. Als slot van het concert liet ze in Pechincha haar musici soleren. Die hadden tijdens de gebruikelijke guitarrada al laten horen wat ze in huis hebben en konden hier nog het een en ander aan toevoegen. Het publiek beloonde Sara Correia en haar musici zeer terecht met een staande ovatie!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.