Categorie: THEATER, MUZIEK

Woensdag 26 Februari 2020 at 5:43 pm

Alex Roeka is meer dan een kleinkunstenaar alleen, hij betovert je!

Rauwe Genade van Alex Roeka Rauwe Genade van Alex Roeka Rauwe Genade van Alex Roeka

Door Jacques Nachtegaal Het Collectief N&P

Recentelijk bezocht ik de totaal uitverkochte voorstelling RAUWE GENADE van Alex Roeka in de Walhalla Kantine op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Hij is 75 jaar oud maar als hij zou zeggen 65 geloof je hem. Alex Roeka is een bijzonder mens. Zijn hele, toen nog jonge, leven is hij wisselend bezig geweest, tot hij de muziek tot zijn vak maakte. Student Psychologie, maar dat breekt hij plots af en gaat werken op een zeesleepboot. Komt aan wal in Amsterdam gaat daar zijn studie Psychologie hervatten en verhuisd dan naar Zeeland. Die verhuizing en zijn geestelijke bagage maken hem tot de muzikant en singer/songwriter die hij is. Zijn materiaal heeft een diepe onderlaag, het is geen rijmdwangmatige trash, het  is mooi, integer verantwoord tekstmateriaal ondersteund door mooie en knappe muzikale composities. Kortom Roeka is niet zo maar de eerste de beste.

Recentelijk bezocht ik een totaal uitverkochte voorstelling van Alex Roeka in de Walhalla Kantine op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Een oude hoerenbuurt die tegenwoordig louter yuppen trekt in de nieuwe panden die er bij bosjes uit de grond schieten. Te midden daarvan enkel oude loosden en daarin gevestigd dit voornoemd etablissement. De ideale setting om naar Alex Roeka en zijn prachtig mooie materiaal te luisteren. De zaal pakt het op een heerlijke manier op. Roeka en zijn twee geweldige begeleiders, Pim Dros achter de drums en Multi-instrumentalist op gitaren, bas en toetsen Reyer Zwart, creëren een heerlijke intieme sfeer op deze uitermate druilerige zondagmiddag. Maar binnen in dit intieme theater, na een ruim kwartier in de rij te hebben moeten wachten in de neerplenzende regen, is het warm en vertrouwd.  Naast de prachtige songs als; “Zeeuwse Wind”, “De Straat van Genade” (Warmoestraat in Amsterdam),” de Oude liefde”en "Dans” voor de pauze, vult hij het programma ook met mooie verhalen en gedichten. Gedichten die inmiddels in boekvorm zijn verschenen en die na afloop, evenals zijn meest recente album “Rauwe Genade” zijn 12e album worden verkocht. Na afloop zou blijken dat zowel het boek als zijn albums als warme broodjes over de toonbank gaan.

Wat maakt Roeka zo bijzonder vraag ik mij af. Jaren geleden zag ik hem al eens optreden, volgens mij woonde hij toen nog in Antwerpen. Ook bij dat concert kreeg ik de vinger er niet achter. Roeka is zo anders dan anderen die kleinkunst brengen. Roeka is vooral qua stem al uniek, maar bovenal zijn de teksten en de muziek die hij brengt van ongekende schoonheid. Het is haast niet te duiden, je moet dit domweg zelf horen. Ik plaats hem in de rij Maarten Van Roozendaal, Bram Vermeulen en Ramses Shaffy, maar Alex leeft gelukkig nog.
Na de pauze gaat het verder en al direct bij het eerste nummer zit die intieme sfeer van voor de pauze er al weer in. Roeka zijn materiaal grijpt je, houdt je vast en geeft je warmte als een warme jas op winterse dagen.  Heel mooi is zijn verhaal over de lekke band van zijn (race)fiets en de Polen achter op de camping waar hij aanklopt voor hulp. Je moet weten Roeka is een wielerfanaat, hij heeft daar ook menig nummer aan gewijd, maar dit verhaal gaat meer over de Poolse gastvrijheid en gemoedelijkheid. Wars van de negatieve verhalen die er over deze bevolkingsgroep te vaak de ronde doen. Hier komt de psycholoog ook weer even om de hoek kijken. Toch zitten er wel enkele kleine venijnige grappen tussendoor, maar nimmer vet of aangedikt. Dan volgt zijn lied “De Polen” en het wordt steeds meer duidelijk, dat het materiaal van Roeka niet alleen maar mooi is maar ook een boodschap in zich draagt. Toch loopt de rode draad in dit programma dwars door het anoniem gebleven dorp in Zeeland, met als voedingsbodem , de dominee, de bakker en de dorpsgek. Het werd een bijzondere middag bij Alex Roeka en ik merk dat ik plots voor mijn radioprogramma Alex Roeka weer op de speellijst plaats na vorige week “Gestreeld en gekrast”te hebben gedraaid, draai  ik deze week “Het Nachtcafé aan het einde van de straat” wat helaas niet in deze verder heerlijke voorstelling was opgenomen. Roeka heeft mij wederom net als al jaren geleden, en jongstleden zondag, de aanwezigen in de Walhalla Kantine op Katendrecht, betoverd, Je wilt meer en meer Roeka.

Voor informatie en speellijst kijk op: www.alexroeka.nl of www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.