Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 12 Maart 2020 at 1:21 pm

Dynamisch concert flamencogitarist Tomatito

Tomatito photo Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel foto Hans speekenbrink (klik voor vergroting)

Flamencogitarist Tomatito, inmiddels een legende in de flamenco wereld, trad 11 maart op in de Grote Zaal van Tivoli/Vredenburg in Utrecht. Met drie musici en een danser bracht hij het publiek net als bij vorige Nederlandse concerten weer in vervoering met zijn sprankelende en magische spel op de flamenco gitaar.

Tomatito, geboren in een zigeunerfamilie in Almería, groeide als kind al op met de bulería, die gecompliceerde flamenco stijl in 12/8, en die liet hij in Tivoli zeker een aantal keer horen. Net als La leyenda del tiempo (1979) van Camarón de la Isla (1950- 1992) met wie hij jaren samen speelde, maar nu gezongen door Kiki Cortiñas die tijdens een paar stukken ook de tweede gitaar speelde en afwisselend en soms tegelijkertijd met Simon Roman zong. Samen met Cortiñas bracht Tomatito ook een heel mooi en ontroerend eerbetoon aan die andere grote flamenco gitarist met wie hij samenspeelde bij  Camarón:  Paco de Lucía (1947-2014). Maar voor het zover was had hij met Cortiñas en Roman en El Piraña al een aantal flamenco stijlen met veel gevoel ten gehore gebracht. Piraña speelde behalve cajón een kleine drumset met djembé en bekkens. Cortiñas, Roman en danser José Maya verzorgden de voor flamenco karakteristieke palmas.

Tomatito begon met een lang mooi intro dat overging in een rondeña, een stijl afkomstig uit de Andalusische stad Ronda. Deze stijl bestond al voor de flamenco en werd in de 19e eeuw in de flamenco opgenomen. Daarna volgde een alegria waarin Tomatito soms subtiel gitaarspel liet horen voordat het nummer werd afgesloten met een opzwepend einde. Die dynamiek was sowieso kenmerkend voor dit concert. De ritmische accenten waren superstrak zoals je van Tomatito en zijn musici kan verwachten. Behalve bulerías, rondiña en alegria speelde Tomatito ook andere bekende flamenco stijlen als tangos, rumba en solea. Ook was er een compositie waarin Tomatito en zijn musici een mooie mix van flamenco en jazz lieten horen. Na een uur kon danser José Maya los gaan in de spetterende zapateados, de karakteristieke voetenpercussie van de flamenco. Er waren momenten dat je zijn voeten hoorde roffelen maar de daarbij horende beweging nauwelijks kon zien. Maya liet zich zien als een powerdanser. Tot slot werd in een zeer terechte toegift gezongen zoals Camarón dat ooit deed: la vida es un contratiempo (letterlijk: het leven is een tegenritme). Wat zeker toepasselijk is voor de huidige roerige tijd!

P.S Het concert van Tomatito op 12 maart in Muziekgebouw Eindhoven is niet doorgegaan wegens het coronavirus en is verplaatst naar zondag 25 oktober 2020 om 15.00.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.