Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 18 Maart 2020 at 6:02 pm

CD Recensie: Tricycle – Zoom

Tricycle – Zoom

Tricycle – Zoom
Label: AventuraMusic  (www.Aventuramusic.be) AM010

Door: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P.

De eerste maal dat ik kennis maakte met Tuur Florizoone en zijn chromatische Accordeon was tijdens de concertreeks “Oliver’s Cinema” een initiatief van trompettist Eric Vloeimans. Vloeimans had Tuur en cellist Jörg Brinkmann uitgenodigd om hem tijdens deze tournee en op het album te begeleiden. Het was een concert dat mij lang is bijgebleven, mede door het integere spel van Tuur Florizoone.
In zijn thuisland België is Florizoone al lang geen onbekende meer, maakte daar al  drie eerdere albums met Tricycle (“Orange For Tea”, “King Size” en “Queskia”). Nu verscheen dus het vierde album in successie “Zoom”.  In Tricycle spelen naast Tuur, Philippe Laloy (Saxen en bas fluit) en Vincent Noiret (dubbele Bas). Het is een mooi compact trio, dat moge blijken uit dit vierde album dat is verschenen op Florizoone’s  eigen label Aventura Music.

Florizone is één van die vele Jazz talenten van het Brussels Conservatorium. Deze 41 jarige jazz, folk en wereldmuziek accordeonist heeft naast deze formatie en Oliver’s Cinema, waarmee hij twee albums maakte, ook een aantal composities voor speelfilms op zijn naam staan. Zo won hij voor de filmmuziek van “Aanrijding in Moscou” de World Soundtrack award en werd hij met diezelfde filmscore genomineerd voor de award voor de beste muziek bij de Europese filmprijzen.

Met Tricycle, heeft hij inmiddels al een grote schare bewonderaars achter zich weten te scharen. Recentelijk trad hij tijdens een uitgebreide tournee door België ook voor een drietal concerten in Nederland op. Concerten die allen druk bezocht werden. Tijdens die concerten werd ook veel materiaal van de 13 tracks van dit album gespeeld. Bij het beluisteren van dit zeer mooi uitgebalanceerde album, valt het mij vooral op hoe sterk deze muziek bij mij binnenkomt. Het geefteen sfeer een gevoelswaarde die mij zeer tevreden stemt. De meeste tracks hebben iets van een zweverigheid, zoals veel muziek van bijvoorbeeld Yann Tiersen.

De muziek overkomt je, valt over je heen als een goed zittende warme jas, die indien nodig ook voor verkoeling zorgt. Het maakt een mooie en prettig aanvoellende stemming bij mij los. Kortom muziek waar jij je wel zult bevinden  Opvallend prettige stukken zijn: “Oakland”,  het dromerige “Wekka”en vooral het  vrolijke “Happy Sam” vallen erg goed in de smaak. Het titelnummer “Zoom” en het aansluitende “Symphony for E.L.” zijn tracks van ongekende schoonheid en doen mij beseffen dat Tricycle een zeer geslaagd trio genoemd moet worden wat de kunst verstaat om muzikale dromen tot werkelijkheid te maken. “Zoom”het vierde Tricycle album zal zeker goede verkoopcijfers halen en niet alleen bij Jazz fans.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.