Categorie: JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 14 September 2020 at 07:48 am

In memoriam latin-jazz bassiste Mick Paauwe

Mick Pauwe IM foto Hans Speekenbrink  Mick Paauwe, Aly N’Diaye Rose, Rik van Boeckel ea met Youssou N’Dour. Theater Sorano. Dakar. December 1989 Djembé les in Dakar bij Aly N’Diaye Rose. December 1989

Tekst: Rik van Boeckel en foto's Hans Speekenbrink en Rik van Boeckel  (klik voor vergroting)

Op zondag 13 september jl. is Latin-jazz bassiste en theatercomponiste Mick Paauwe vlak voor haar 54e overleden en is 53 geworden. Ze studeerde in 1999 als baby-bas speler af aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam en speelde in diverse groepen zoals het Latin jazz quintet BYE-YA! (met oa pianist Randal Corsen, trompettist Jarmo Hoogendijk en percussionist Jens Kerkhoff) Lucas van Merwijk’s Cubop City Big Band, Rumbatá en Bongomatik. En in de muziektheatergroep Nieuw Niks (met slagwerker Arend Niks en actrice Roos Drenth).

Ze woonde op Curaçao en in Brazilië. Daar ontstond haar belangstelling voor latin muziek. Een van haar muzikale helden was de Cubaanse bassist Cachao. De eerste keer dat ik haar bas zag spelen was met de Cubaanse pianist Ramón Valle in Paradiso. Maar mijn eerste ontmoeting met haar gaat verder terug in de tijd, namelijk naar december 1989/januari 1990. Zij maakte toen net als ondergetekende deel uit van een groep Nederlandse percussionisten die djembé en sabar lessen volgde in de Senegalese hoofdstad Dakar bij Aly N’Diaye Rose. Legendarisch is de ontmoeting in Theater Sorano die we toen hadden met niemand minder dan Youssou N’Dour vlak voor zijn optreden daar.

Ze had haar eigen latin quartet Son Bonbon, speelde in de vrouwen salsaband Rumbadama en de Mijke Loeven Band.  Met Bye-Ya nam ze drie latin-jazz albums op: The Latin Jazz Quintet (2001), Dos (2003) en Further Arrivals (2009). Ook met Bongomatik nam ze drie albums op. Met deze groep speelde ze een vrolijke melange van latin, pop en jazz. De naam Bongomatik stond symbool voor cool, hip en trendy. Ze brachten drie cd’s uit: Bongomatik in 2010 (met titels als Electro Cumbia, Rijk de Schooier, Bongobanana Blues en Adivinalo waar ook een geweldige videoclip van is gemaakt), Bongomatik your life (2013) en Esplanderland (2017); de titel van het laatste album was een samenvoeging van España en Nederland, met teksten in het Spaans, Nederlands, Engels en Portugees.

De optredens van de band waren een feest. Mick Paauwe zorgde altijd op de bas voor de juiste ritmische latin touch. Ze was dan ook een veel gevraagde bassiste in de Nederlandse latin scene en trad eveneens op met Nueva Manteca en de New Cool Collective Big Band en vele andere groepen. Ze speelde met Corrie van Binsbergen. En werkte voor Orkater en Theaterfestival de Parade.

De laatste jaren schreef ze muziek voor familie voorstellingen van de Stokerij in Schiedam en speelde ze in de band Spijkers. In 2014 trouwde ze met Corrine Bot.

Begin 2020 bleek ze terminaal ziek. Met Mick Paauwe is niet alleen een fantastische muzikante heengegaan maar ook een bijzondere vrouw.

RUST IN VREDE MICK PAAUWE !
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.