Categorie: CD-DVD, JAZZ

Donderdag 17 September 2020 at 5:56 pm

CD: Rush Hour - Yaşam Hancilar Band

Rush Hour Yasam Hancilar Band

CD: Yasam Hancilar Band – “Rush Hour”
Isolde records -  LC 50464
Door Jacques Nachtegaal – HetCollectief N&P voor Cultuurpodium.nl

Het komt wel vaker voor, dat ik even moet wennen aan een stem. Zo ook bij die van de van oorsprong Turkse vocalist Yasam Hancilar op zijn album “Rush Hour”. Iets in de stem van Hancilar triggert mij. Ik word er zelfs bij tijd en wijle zelfs bloednerveus van. Maar dat laatste is ook een gevolg van het pianospel van Coen Molenaar. In enkele nummers heeft hij een touche  waar ik enorm door wordt opgefokt.  Zoals in “Interlude1“ op “Rush Hour”. Het nummer “Dawn in Istanbul” daarentegen is het juist een genot om naar het pianospel van Molenaar te luisteren. Het nummer gaat over de stad waar Hancilar, die werd geboren in het noorden van Turkije, enige tijd heeft gewoond. Een stad die hem duidelijk heeft geïmponeerd en geïnspireerd want ook in het daaropvolgende nummer “Bridges” speelt deze stad aan de Bosporus een belangrijke rol.

Het pianospel van Molenaar vormt een heerlijk muzikaal  bed onder de vocalen van Hancilar in het eerder gememoreerde “Dawn in Istanbul”. Voor mij is dit ook één van de meest geslaagde nummers op dit album. Wat mij overigens opvalt op dit album is de ingetogen wijze van samenspel tussen bassist David de Marez Oyens en drummer Enrique Firpi. Zij stellen zich ondergeschikt op, maar dragen de nummers op werkelijk geweldige wijze. Nadat ik het album nu meerdere keren intensief  heb beluisterd begin ik te wennen aan de intrigerende stem en het accent van bandleider en vocalist Yasam Hancilar en ga ik het album meer en meer waarderen. Vooral tracks als  “Bridges”(van Milton Nascimento) en “When The NIght Falls” liggen mij nu ook steeds beter in het gehoor. Het moet gezegd dat dit album dus wel enige luistertijd vergt om “Rush Hour” eerlijk naar waarde te kunnen beoordelen.
Tegenwoordig woont Yasam in Amsterdam waar hij aan het Conservatorium studeerde en zijn eigen muziekschool heeft. Na de meerdere luistersessies ben ik toch wel  om en vooral als Yasam gaat scatten zoals in “Odd Times” is Hancilar op zijn best. Overigens is  heel het kwartet lekker bezig,  naast opzwepend is er ook heel veel mooi, subtiel pianospel en de drumpartijen zijn zeer weloverwogen ingevuld. Het album “Rush Hour” heeft mij inmiddels zo getriggerd dat ik uitkijk naar een concert van dit viertal. Hoewel Yasam van Turkse afkomst is zijn die invloeden vooral in de teksten waar te nemen, want het is vooral westerse, sterker nog,  Amerikaanse Jazz die de boventoon voert op “Rush Hour”. Kortom, een album waar je toch wel sterk aan moet wennen, maar eenmaal door de barrière heen, en gewend aan de wat bijzondere stem van Hancilar ben ik meer dan positief over het album “Rush Hour” van de Yasam Hancilar Band.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.