Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Donderdag 01 Oktober 2020 at 12:06 pm

CD: Philipp Rüttgers & Oene van Geel: “Changing Landscapes”

CD: Philipp Rüttgers & Oene van Geel: “Changing Landscapes”

CD: Philipp Rüttgers & Oene van Geel: “Changing Landscapes”
Just Listen Records JL 011
Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P voor Cultuurpodium.nl

Een album dat eerder dit jaar is verschenen, maar zeker nog enige aandacht verdiend is “Changing Landscapes” van Rüttgers en van Geel. Deze twee zeer gedreven componisten die voor elkaar niets onderdoen, hebben samen iets heel integers voortgebracht. Na een sessie in Amsterdam waar Rüttgers aan de vleugel en Van Geel op de viool en  de quintone (vijfsnarige Viool)  speelden. Werden ze op verzoek van Just Listen Records gevraagd om in een Hilversumse Studio het nog eens dunnetjes over te doen teneinde het resultaat op een album te laten verschijnen. Zonder al te veel technische poespas, zelfs, naar het schijnt, zonder koptelefoons werd in enkele dagen dit album live in de studio opgenomen. Waarbij Rüttgers naast zijn Steinway ook een Soundbox  bespeelde. De Soundbox is een kist van middelgrote omvang die met een strijkstok of met de hand bespeeld kan worden en bijzondere klanken voortbrengt.

 
 Dat in combinatie met de imposante vleugel en van Geel zijn vijfsnarige viool, waarmee door die vijfde snaar Cello-achtige klanken kunnen worden bereikt resulteerde in een bijzonder pakkend album. Ook werd niet, zoals te doen gebruikelijk na een opname sessie direct volgend daarop de opname beluisterd, in dit geval gingen er enkele weken overheen alvorens er naar de resultaten van de opnamen geluisterd werd.   Zo creëren beiden onder de bezielende producers visie van Jared Sacks een heerlijke jazzy/kamermuziek/improvisatie muziekvorm op dit album. Rüttgers componeerde acht stukken waarvan vier samen met van Geel,  die tekende voor de compositie van de resterende drie tracks. Ik kan stellen dat dit een album is waar ik werkelijk waanzinnig van geniet. Heerlijke composities die mij volledig laten relaxen en hoewel experimenteel op sommige momenten, nergens irritant of storend waardoor het mij op de zenuwen zou werken. Hier kan ik werkelijk uren naar luisteren. Misschien moet je dit in het hokje Minimal Music plaatsen, denk ik nadat ik het album voor de derde keer deze avond heb aangezet. Alle stress van de hele dag is inmiddels verdwenen en ik voel mij zelfs ietwat verlicht. Het doet mij af en toe denken aan albums die ik ooit beluisterde van het Windham hill label. Mooie doorgecomponeerde muziek met sterke improvisaties. Op dit album heb ik mijn hart verpand aan “The Hidden Cave” en “Nymphaea”. Vooral in het laatst genoemde stuk krijg je met regelmaat het gevoel dat je uit je luie stoel mee wordt genomen in een Rollercoaster. Het is de vraag, hoe veel het de heren aan tijd rest om samen voor een live publiek meerdere concerten te verzorgen, want ieder is zeer druk met talloze activiteiten. Naast het componeren voor vele andere musici speelt Rüttgers buiten zijn eigen septet Music Lab en Odd Meter ensemble in meer dan 3 verschillende Duitse formaties waaronder het geprezen KaMa quartet met o.a. Nippy Noya de percussionist. Daarnaast is Rüttgers docent aan de ArtEZSchool of Music in Arnhem en is daar tevens mentor voor Master studenten. Van Geel de muzikale avonturier die sterk beïnvloed is door jazz, kamermuziek en improvisatie, speelt eveneens in een aantal verschillende formaties en wordt daarnaast veelvuldig gevraagd als improviserend gastmuzikant. Toch hebben de beide heren nog wat resterende tijd om als duo kamermuziek te spelen. Naast die vele uitnodigingen kan van Geel ook nog eens trots zijn op talloze muziek prijzen, die hij in de afgelopen jaren in de wacht wist te slepen en zeker niet onterecht. Rüttgers en van Geel maakten met “Changing Landscapes” een bijzonder fraai album. Beluister “Changing Landscapes” en begrijp naast de titel van dit album eveneens waarom ik, en met mij meerdere gelouterde luisteraars, zo gepakt ben door het samenwerkingsverband van dit duo.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.