Categorie: CD-DVD, VERWACHT, WERELDMUZIEK

Dinsdag 22 December 2020 at 9:07 pm

CD: Fadopelos2 Sei de um Rio Fado

Fadopelos2 Fadopelos2 Fadopelos2

Fadopelos2

Sei de um Rio

Fado

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl

De jonge Nederlandse fadozangeres Iris Feijen uit Schagen werd door de Nederlands/Portugese fadozangeres Daisy Correia gekoppeld aan de in Nederland wonende Portugese jazzgitarist Tiago Lageira. Samen vormen ze het duo Fadopelos2 en deden mee aan de wedstrijd ‘We want more’ van SBS6. En hoewel fado geen standaardkost is bij dit commerciële tv-programma wonnen ze en kregen vervolgens een uitnodiging om live op te treden in het Portugese tv-programma ‘Dia de Cristina’. Hierin zong fadoster Mariza met Iris Feijen het van Mariza bekende Meu Fado Meu dat ook op het eerste album van het duo te horen is; de EP Sei de um Rio dat vijf nummers telt.

Als je niet zou weten dat hier een Nederlandse zangeres fado zingt, zou je er zonder meer vanuit gaan dat hier een Portugese fadozangeres zingt. Zo goed is Iris Feijen. De EP opent met Sei de um Rio, een bestaande fado geschreven door Alain Oulman die onder andere voor fadokoningin Amália Rodrigues schreef.

Met dit lied won Iris Feijen ‘We want more’ . De tekst werd geschreven door de Portugese dichter P. Homem de Mello. Het is een heel rustige fado die begint met de lichte gitaarklanken van Lageira die niet de Portugese gitaar speelt maar een gewone gitaar. In Meu Amor Marinheiro gaat Iris Feijen heel mooi de hoogte in met haar loepzuivere stem terwijl Lageira haar subtiel begeleidt.

In Meu Fado Meu geeft ze haar eigen draai aan deze fado klassieker. Het wordt in de uitvoering van Fadopelos2 een heel lichtvoetig bijna meditatief nummer. Na deze bestaande fado’s volgt Longe Do meu Coração dat door Feijen en Lageira zelf is geschreven. Het is alsof je met hen door de steegjes van Alfama wandelt. Dat is ook meteen de titel van de laatste track, een bestaande fado geschreven door A.Bertand.

De interpretaties door Feijen en Lageira zijn zeer overtuigend. Het is hun ambitie om in de toekomst meer eigen materiaal uit te brengen. Door Corona is hun tour van 2020 uitgesteld en zal medio maart 2021 opnieuw worden opgestart is de bedoeling.  Dat is wat dit fado duo zeker verdient!

Rik van Boeckel

Vanaf 24 november via streaming en verkrijgbaar via Fadopelos2/   

https://www.fadopelos2.com/

Video items:

Finale ‘We Want More’  https://bit.ly/2UcaEGv

‘Dia De Cristina’.  https://bit.ly/2U9w6Me

Portugese journaal

https://bit.ly/3pedlp7

Tourlijst FADOPELOS2   2021

26 feb    Cultureel Centrum Myllesweerd Mill

17 mrt   De Kring Roosendaal

18 mrt   Cool Kunst en Cultuur   Heerhugowaard

19 mrt   Schouwburg De Meerse Hoofddorp

20 mrt   Schouwburg Het Park Hoorn

26 mrt   Theater de Kattendans Bergeyk 

31 mrt   Schouwburg Amphion Doetinchem

9 apr      Schouwburg De Lawei Drachten

10 apr   Isala Theater Capelle a.d. IJssel

15 apr   Theater aan de Schie Schiedam

17 apr   Ledeltheater Oostburg 

26 nov   Stadstheater Zoetermeer 

27 nov   De Lievekamp Oss
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.