Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 06 Januari 2021 at 11:13 am

CD: TUUR FLORIZOONE – NIGHT SHIFT

TUUR FLORIZOONE – NIGHT SHIFT

Aventuramusic AM011
Voor meer informatie: www.aventuramusic.be of www.tuurflorizoone.be

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. voor Cultuurpodium.nl

Vanaf het moment dat ik Tuur voor het eerst hoorde en zag spelen, naast Eric Vloeimans, in diens project “Olivers Cinema” was ik gegrepen door de bijzondere jazzy sfeer die Tuur wist te creëren op zijn accordeon. Dat moment is ook het begin geweest waarop ik Tuur Florizoone ben gaan volgen en ik mij verder verdiept heb in wat hij doet en heeft gedaan. 

Deze met succes afgestudeerde muziekstudent aan het Brussels Conservatorium brengt met Night Shift inmiddels zijn 15e album op de markt, hetzij solo, zoals op deze cd, met zijn formatie Tricycle, als componist van een soundtrack van een film of in projectverband met derden. In dit aantal albums zitten tevens een aantal zeer mooie en bekroonde soundtracks die deze Belgische accordeonist/pianist/componist heeft gemaakt.

Het Album Night Shift zou zo maar een soundtrack van een film kunnen zijn. Vijftien prachtige soundscapes die ieder op zich muzikale films zijn. Sluit je ogen en je droomt weg ineen filmisch decor naar eigen gedachten, ondersteund door meer dan geweldige muziek.
Openend met “Tor”wordt al direct duidelijk dat de 15 tracks sterke pakkende juweeltjes zijn. Vol zorg geïmproviseerd en gespeeld op een manier die de liefde voor dit prachtige, maar te vaak ondergewaardeerde, instrument eens en te meer duidelijk maakt. 
Alvorens dit album werkelijk te recenseren heb ik het al bijna grijs gedraaid, ware dat mogelijk geweest met een cd. Eenmaal in de speler wil je het album aan één stuk horen en zelfs nog een keer herhalen. Tuur weet je met elke noot te boeien en de tracks, opgenomen in de periode maart tot augustus van 2020, tijdens nachtelijke improvisaties in de studio, waar ze in die sfeer van de beklemming van de nacht zijn ontstaan. Alle tracks op twee na zijn van Tuur de overige twee stukken zijn geïmproviseerd naar songs van Raymond van het Groenewoud (Omdat ik van je hou) en Georges Brassens ((Je me suis fait tout Petit) en completeren dit album. Mijn favorieten op dit album zijn “To Autumn” en “De Kleine Eva Uit De Kromme Bijlstraat” die laatstgenoemde vooral door de opbouw en de structuur van het nummer, wat tot een prachtige volle muzikale climax komt om dan weer in lyrisch spel,zacht en dromerig, te versterven.

Net als op eerdere albums van Tuur Florizoone ben ik ook nu weer gegrepen door de zo bijzondere sfeer die Tuur weet te creëren. Het zijn niet zo maar 15 mooie stukken muziek, het is meer, het zijn steeds weer opnieuw stukken die iets te vertellen hebben, zoals al eerder geschreven muzikale filmpjes, met een mooi eigen verhaal. Verhalen die mij boeien, beetpakken en vasthouden tot ik het album opnieuw afspeel. In één situatie zelfs driemaal aaneen op een stevig doordronken avond, die doorliep tot in de kleine uurtjes. Ik wil dit album dan ook warm aanbevelen aan een ieder die nog echt kan genieten van muziek met een heel grote” M”.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.