Categorie: THEATER, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Dinsdag 11 Mei 2021 at 7:22 pm

Old Roots New Routes



Bevrijdingsconcert Patricio Wang Ensemble een fraaie mix van Zuid Amerikaanse, klassieke en popmuziek.

Tekst: Rik van Boeckel

Op 7 mei presenteerde Dutch Delta Sounds vanuit Tivoli Vredenburg het eerste vervolg op de vorig jaar wegens corona afgebroken concertserie Old Roots New Routes met een streaming concert van het ensemble van de Chileens/Nederlandse componist/gitarist Patricio Wang met medewerking van schrijfster/journaliste Marja Vuijsje. De thema’s verzet en bevrijding stonden centraal. Het werd een bevrijdingsconcert met klanken uit de Zuid-Amerikaanse muziek uit de Andes, klassieke muziek en pop. En met door muziek omlijste voordracht van Marja Vuijsje.

Niet voor niets noemt componist en gitarist Patricio Wang zich een vluchteling in ‘tweevoud’. Na de coup van Pinochet in 1973 wordt hij wegens zijn staatsgevaarlijke crossovers van traditionele muziek uit de Andes met klassiek en pop verbannen en vlucht hij naar Nederland. Als leerling van Louis Andriessen ontpopt hij zich tot een veelzijdig componist en gitarist die furore maakt in avant-garde ensembles als De Volharding en Hoketus. In schrijfster Marja Vuisje herkent hij een zielsverwante vanwege haar boek ‘Ons kamp. Een min of meer Joodse geschiedenis’. Zij beschreef daarin het relaas over haar joodse familie en onderhield ook nauwe connecties met Chili.

Presentator en muziekjournalist Stan Rijven interviewde voor aanvang van het concert Patricio Wang. “In Nederland mocht ik verder gaan met mijn muzikale carrière. Het concert is een reis door mijn muzikale geschiedenis,” vertelde hij. “Met muziek uit film en theater. Dat is de basis van ons repertoire.”

“Ik vind het heel interessant hoe traumatische momenten van de geschiedenis met elkaar in verband gebracht kunnen worden,” voegde hij er aan toe. “Het concert heeft te maken met herdenking maar ook met verzet, rebellie, non-conformisme, poëzie en muziek die heen en weer reist.”

Ook legde hij uit hoe de samenwerking met Marja Vuisje tot stand kwam. “In Chili was ik al geïnteresseerd in wat de mentaliteitsverandering is die het fascisme en de Shoah mogelijk hebben gemaakt. Toen ik in Amsterdam kwam was ik zeer onder de indruk van hoe de Tweede Wereldoorlog nog sterk aanwezig was. Ik heb Marja heel lang geleden ontmoet en we hebben elkaar heel lang niet gezien. We kwamen elkaar een paar jaar geleden weer tegen. Marja had toen het boek Ons Kamp over haar familie geschreven. Marja is geïnteresseerd in wat mensen aan de andere kant van de wereld meemaken. Dit heeft ons op het idee gebracht voor dit bevrijdingsconcert waarin we de muziek en tekst vorm proberen te geven. We gaan beginnen met De eerste ochtend, een stuk uit mijn filmmuziek voor Het Vonnis. “

Old Roots New Routes

De eerste ochtend en Eleanor Rigby

 De eerste ochtend begon heel mooi met viool (Jasper Le Clercq) en cello (Tjakina Oosting). Patricio Wang speelde hier op de piano en uit het keyboard (Alejandro Arrate) leek wel het geluid van een accordeon te komen. Alvaro Pinto speelde gitaar. Dit lichtvoetige stuk sloot af met klassieke piano klanken en met viool.

Voor het tweede stuk Eleanor Rigby van The Beatles nam Marja Vuisje het woord.

“Voor mij is het een eer dat Patricio mij vroeg om teksten voor te lezen bij dit bijzondere concert. Wat ons nog steeds bindt is een afkeer van alle nationalistische hokjes denken. De huidige tijdgeest is daarvan vergeven. Zo word ik in positieve dan wel negatieve zin ingedeeld bij de joden en is Patricio in de ogen van heel veel mensen alleen maar een Chileen. En wij zelf weten dat onze identiteiten en die van jullie thuis is opgebouwd uit allemaal facetten en een heleboel kleuren.”

Marja vertelde over haar boek Ons Kamp,  over de Joodse Nederlandse emancipatie geschiedenis en de impact van de Shoah op de Joodse gemeenschap, op Nederland en Europa. Ze verwees naar het credo van het socialisme: er is maar één land: de wereld; er is maar één volk: de mensheid; er is maar één geloof: de liefde. Ze vertelde dat tijdens de oorlog haar vader in Auschwitz als trombonist in een kamporkest speelde en dat hij later via haar na de oorlog terecht kwam op feestjes met Chileense muzikanten wiens idealen hij deelde. Patricio Wang en Marja Vuisje vinden het idee van wereldburgerschap van groot belang en willen dat nieuw leven inblazen. Ondergetekende is het daar helemaal mee eens.

“In Patricio’s muziek is daar heel veel van terug te vinden,” merkte ze op. “Dit is een synthese van academische met populaire muziek voorzien van Latijns Europese noten en kritische ondertonen.”

Ze introduceerde Eleanor Rigby met de opmerking dat het in 1974 is geschreven en in de eerste maanden van de militaire dictatuur is gemaakt op instrumenten die verboden werden omdat ze symbool stonden voor de nieuwe muziek die was geboren als steun voor de regering van Salvador Allende.

Het nummer werd in het arrangement van Patricio Wang een mix van Zuid Amerikaanse muziek uit de Andes en klassieke muziek, vooral door de viool en cello. Patricio Wang speelde hier prachtig de panfluit. Vervolgens werd zijn lied Rima mooi in het Spaans gezongen door Winanda van Vliet. Met ritmische ondersteuning van Alejandro Arrate op een lage Zuid-Amerikaanse trommel. Tijdens het hele concert riepen de karakteristieke Zuid-Amerikaanse instrumenten de Chileense Andes sfeer op, ook wel andino genoemd; dat zijn de panfluit, charango, de quena fluit (gespeeld door Alvaro Pinto) en de tiple, een snaarinstrument verwant aan de gitaar, gespeeld door Winanda van Vliet. Tijdens alle nummers werd vakkundig  gitaar gespeeld door Paul van Utrecht.

Voordracht en muziek. Aanklacht van Louis Andriessen

Mama Calle was een mooie combinatie van poëzie voordracht en muziek op een rustig ritme waarover Patricio en Alejandro Arrate soms zongen. Marja Vuisje droeg 2 korte gedichten voor: een fragment uit het gedicht De klank van voetstappen van het water, geschreven door de Iraanse dichter Sohrab Sepehri (1928-1980); en Nakende Lente van de in Rotterdam wonende Tsjechische dichteres Jana Beranová. Op een rustig ritme voegden Patricio Wang en Alejandro Arrate er hun zingende stemmen aan toe.

Het volgende stuk Transiente was ook een combinatie van voordracht en muziek maar van een geheel andere orde. De door Marja Vuisje voorgedragen tekst van Louis Andriessen uit 2013 is een aanklacht tegen het cultuurbeleid van de overheid, tegen de bezuinigingen van Halbe Zijlstra. De tekst begint met: “Ik moet even zeer streng zijn, het is oorlog. De politici hebben de oorlog verklaard aan de componisten.”  Marja Vuisje liet de musici roepen: hun strijd, onze strijd, internationale  solidariteit. Hoewel de muziek harder was dan haar stem was de tekst goed te volgen.


Victor Jara, Violeta Parra, Sefardisch lied en Pablo Neruda

 Te recuerdo Amanda (Ik denk aan jou Amanda), gezongen door Patricio Wang samen met de andere musici is een ontroerend lied van de vlak na de coup van 1973 vermoorde Chileense volkszanger Victor Jara (1932-1973).En werd ook zo gebracht. Vervolgens het heel bekende Gracias a la Vida (Dank aan het leven) van Violeta Parra (1917-1967) die de basis legde voor La Nueva Canción Chilena. Het werd eerst afwisselend en vervolgens gezamenlijk gezongen door Patricio Wang en Winanda van Vliet. Alvaro Pinto speelde hier mooi de charango, een karakteristiek Zuid-Amerikaans snaarinstrument.

Ya salío de la Mar la galana bracht een iets andere sfeer want dit is een Sefardisch lied over een Joods meisje dat in de 16e eeuw voor de Spaanse inquisitie naar Amsterdam vluchtte. Het is geschreven door Patricio Wang en opgedragen aan alle vluchtelingen die het slachtoffer werden en nog worden van het asielbeleid en ook aan de asiel advocaten die hen helpen. Dit rustige en enigszins weemoedige lied werd gezongen door Winanda Van Vliet en Patricio Wang. Viool en cello klonken hier heel mooi samen in een zachtmoedige sfeer.

Het slotstuk El insecto naar een gedicht van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda gaat over seks en kent de pakkende zin: ‘van je heupen wil ik zwerven naar je voeten’. Patricio Wang speelde panfluit in dit ritmische muziekstuk dat al vanaf het begin door een opgewonden sfeer werd gekenmerkt. Het was daarom een krachtige afsluiting van een zeer gevarieerd concert rond verzet en bevrijding.

Op 6 november zal het concert live plaatsvinden in de Amstelkerk in Amsterdam.

 

Andere aankomende concertdata Old Roots New Routes 2021

 

za 02 oktober               Reijseger Sylla Fraanje (NL/SE). Podium onder de Toren, Grootschermer

 

do 07 oktober             Mozaiek Ensemble (SY). Amstelkerk, Amsterdam

 

vr 08 oktober               Boi Akih (ID/NL/ GN/HU). Amstelkerk, Amsterdam

 

za 09 oktober               Raj Mohan & Ensemble (SR/DE/NL). Amstelkerk, Amsterdam

 

www.oldrootsnewroutes.nl

 

www.dutchdeltasounds.nl

 




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.