Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Woensdag 14 Juli 2021 at 6:04 pm

De vijfde dag werd al weer een heel succesvolle op Gent Jazz 2021

Tutu Puoane Tutu Puoane Tutu Puoane

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P Foto's Bruno Bollaert (klik voor vergroting)

Tutu Puoane is een Zuid Afrikaanse zangeres met een heel mooi stembereik, ze kan van mooi vol laag tot strak hoog, daarbij bewijst ze over lekkere soepele stembanden te beschikken en  met haar 3 begeleiders bas: Clemens van der Feen drummer Dré Pallemaerts en op keyboards Ewout Pierreux geeft ze een dwarsdoorsnede van haar materiaal dat varieert van mooi ingetogen, soms heel klein en intiem, tot meeslepend swingend en soms niet zingend maar ook fluitend. Zo is  “You and I” zo knap ingetogen en klein gehouden, om kort daarna met “I will Fear” de hele tent mee in het lied te sleuren. Ze vertelde ooit haar nieuwe huis te betrekken en op het moment dat ze lekker een ontspannend bad wilde nemen, bleek er geen water uit de kraan te komen en zij zittend in het lege bad een lied schreef en dat werd “PD in Bath goes”. Ze swingt en weet precies tot hoe ver ze moet gaan met het publiek. In vergelijking met Aymee Nuviola is dit ware spontaniteit en echtheid. 

En steeds blijft Tutu in geweldig contact met het publiek. Een publiek dat haar aan het hart heeft gesloten zoals steeds meer blijkt. Vooral in het slotnummer heeft ze de hele tent mee en staat ze in duet met de zaal op z’n Zuid Afrikaans een muzikaal feestje te vieren.

Lady Linn Lady Linn Lady Linn

Het tweede concert op dag 5 is van Lady Linn maar wel in duo. Samen met bassist / gitarist Filip Vandenbril brengt Lien de Greef als Lady Linn een mooi vooral en knap vocaal concert waarbij zij zich zelf op de vleugel en Keys begeleid of varieert door met slechts de sonore klanken van het contrabas geluid van Filip haar teksten de tent in te zingen

Lady Linn vertelt dat ze 20 jaar geleden voor het eerst op Gent Jazz stond, toen nog gehouden op Gravensteen in het hart van de stad en in de voorbije jaren hier meermaals stond o.a. met een big band. Maar dit jaar houdt ze het klein, waarbij ik moet erkennen dat ik haar nu sterker vind dan enkele jaren geleden toen ze met de big band hier optrad. In deze setting komt haar vocale kracht nog veel meer naar voren. Ze heeft gewoonweg een heerlijk helder en zeer goed verstaanbaar stemgeluid en dat komt nu echt veel meer tot uiting. En de song die ze helemaal solo aan de vleugel zingt toont het gelijk van mijn woorden. Verdomme wat een stem! Dat onderstreept ze nog eens door haar uitvoering van  ‘I don’t wanna dance’ en bovenal in “Rhiannon” van Fleetwood Mac. Bij “Lonely days”, haar slot nummer, vraagt en krijgt ze zelfs de hele tent op de been en al swingend handen klappend haar een staande ovatie biedend, dat was verdomd goed bedacht, Vlaamse slimheid, noem ik dat. En Lien beheerst dat tot in de finesses.

Jef Neve Jef Neve Jef Neve

Het hoogtepunt van deze dag is ontegenzeggelijk het slotconcert, The top of the Bill, Jef Neve met zijn internationale band om het publiek nu live te laten kennismaken met zijn meest recente album `Mysterium`. Terwijl ik het album thuis via mijn stereoset een absolute topper vond, toen ik het voor het eerst beluisterde, moet ik nu erkennen dat live voor een waanzinnig enthousiast publiek het materiaal alleen maar in waarde heeft toegenomen. Nadat ik Jef op `Jazz in het Park` het Gentse free festival, toen in het Zuidpark in 2019 voor het laatst zag was Jef op duo tour met de Nederlandse trompettist Teus Nobel en dat was een enorm succes. Tijdens dit concert op Gent Jazz, de jubileumeditie `Back to Live`, is Teus wederom van de partij tezamen met blazers: Nicolas Kummert, Bruno van der Haegen en Andy Dhondt, allen op tenorsaxofoon, de bastrombonist Pieter Kindt en de uit Denemarken afkomstige contrabassist Jasper Hoiby. Een uitgelezen collectief aan topmusici, Zoals u al begreep klonk het meer dan geweldig. Het enthousiasme van Neve die zich gedroeg als een jonge hond die na lange tijd van de ketting mag, hij gooide in zijn euforie zijn jasje uit als een popster en kreeg dien ten gevolge al direct een bijpassend applaus van de tjokvolle tent. Als een gelouterd dirigent gaf hij zijn medemusici de gebaren en liet hen ook met grote regelmaat alle ruimte zodat zij volledig excelleerden met hun respectievelijke solo bijdragen. Die meer dan geweldige soli brachten talloze open doekjes van het dol enthousiaste publiek. Zonder enig chauvinisme kan ik wel stellen dat de meest succesvolle en breekbare maar perfect uitgevoerde solo´s van Teus Nobel kwamen en de reacties uit het publiek waren voor hem en Jef zelve het meest groots. Toen Jef en zijn kompanen, terug kwam voor de toegift als dank voor het geweldig enthousiast en uitbundig slotapplaus sprak hij een woord van dank aan de organisatie van het Gen Jazz festival, omdat zij alles geprobeerd hebben om deze jubileumeditie van Gent Jazz – Back to Live en het hebben aangedurfd en uitgevoerd, dat dit een groot applaus waard is, Waarna het publiek met een enorm applaus hierop reageerde. Waarna de toegift nog eens een extra kroon op het werk van Jef Neve en consorten op plaatste. Een genoeglijke afsluiting van deze dinsdagavond.

Opvallend was dat het publiek veel massaler dan de voorgaande dagen bleef hangen tot een uur na afloop bij de sfeervolle klanken van huis-DJ Nico Bogaerts die zoals blijkt elke avond de heersende sfeer bijzonder treffend weet te vatten met de muziek die hij aansluitend op de concerten in-start.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.