Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 18 Juli 2021 at 7:29 pm

9 EEN SWINGENDE VOORLAATSTE DAG VAN GENT JAZZ ´21 `BACK TO LIVE`

Dishwasher Dishwasher Dishwasher

Tekst en foto's Jacques Nachtegaal  - Het Collectief N&P

Morgen sluit Gent Jazz ´21 en de voorlaatste dag is een enorm swingende geworden. En belangrijker voor de organisatie en de voortgang ook na 20 succesvolle edities, ook deze dag is uitverkocht. En het moet gezegd het publiek was deze zaterdag de grote winnaar. Jazz op de meest gevarieerd wijze was wat de klok sloeg. Na Rap en Hiphop, een dag Pop was het op de voorlaatste dag, dag 9 inmiddels, Jazz, en daar kwam men dan ook voor en voor de favoriete band(s).

Dishwasher beet het spits af en hoe. Dit Gentse trio experimentele jazz musici noemt de eigen muziek KrautJazz. Dit waarschijnlijk door de toepassing van de elektrische apparaten waarmee in de vorige eeuw de eerste Duitse Welle begon.  Drummer Arno Grootaers lijkt elk moment te willen ontsnappen aan het ingeslagen pad om totaal door de hekken te vliegen en zich helemaal te laten gaan, maar zijn discipline weerhoudt hem en dien ten gevolge blijft hij tezamen met bassiste Louise van den Heuvel in het patroon, wat overigens voldoende ruimte biedt. Overigens Louise speelt wel op een waanzinnig strakke wijze op haar basgitaar en biedt een waanzinnig stevig bed voor saxofonist en fx bespeler Werend van den Bossche die met zijn sax en de aangesloten kastjes op een indrukwekkende wijze free jazz weet te realiseren wat mij bij afwisseling doet denken aan de sirene´s om 12:00 uur op de maandelijkse maandagmorgen en voorbijrazende ambulances. Maar het meest indrukwekkend is zijn krachtig en enthousiasmerend spel op de saxofoon. Deze stijl doet mij denken aan de free jazz die in het midden en eind jaren 70 vooral uit Engeland het vaste land van Europa bereikte en mij altijd enorm heeft weten te boeien. Soms doet Van Den Bossche mij denken aan de in 2012 overleden Britse saxofonist Lol Coxhill, krachtig, verrassend en vooral overtuigend. Dit Gents trio zal in de toekomst zeker nog van zich laten horen en terecht.

Bandler Ching Bandler Ching Bandler Ching

Als tweede band aan het begin van deze bloedhete zaterdagavond het Brussels collectief Bandler Ching staat onder leiding van de meesterlijk saxofonist Ambroos de Schepper. Tezamen met bassist Frederico Pecoraro begint hij met het stellen en draaien van de knoppen van de elektrische toverdoosjes alvorens er goed en wel kan worden begonnen, maar dan gaat het ook los. De Schepper haalt echt alles muit de kast om zijn sax maximaal in te zetten. Zowel hij als Pecoraro ogen ietwat gehaast in het begin van het concert dit in tegenstelling tot drummer Olivier Penu en de mateloos relaxte toetsenist en synthesizer bespeler Alan van Rompuy die totoaal relaxed en zichtbaar onaangedaan achter zijn keyboards zit. Het geluid van dit Brussels Jazz collectief wordt merendeels bepaald door De Schepper die heel sterk zijn stempel weet te drukken. De Schepper is een meer dan meesterlijk saxofonist die op een krachtige wijze zijn sax aanblaast, powerfull mag je wel stellen. Hij weet het meest wonderlijke uit zijn sax te halen mede door de toepassing van de toverdoosjes . Toch is het niet louter powerjazz wat Bandler Ching speelt, er zijn ook mooi ingetogen jazzy ballads waarbij af en toe samplers worden toegepast, waardoor het werk nog meer diepgang krijgt. Dan neigt de sound van Bandler Ching naar Ambiant maar ook naar wereldmuziek en soms heel funky. De stijl van De Schepper neigt af en toe naar die van Elton Dean (Soft Machine)
Dan plots springt er een jonge meid het podium op en wordt geïntroduceerd als Vieze Meisje, zij zingt, doet spoken word en rapt. Helaas blijft deze spring in het veld, die een opvallend optisch voordeel geeft aan de band, maar 1 song op het podium aanwezig. Jammer want Vieze Meisje voegt echt iets aan meerwaarde toe aan Bandler Ching. Toch is ook het materiaal na haar verdwijnen van grote klasse. Misschien is deze Brusselse Jazzband wel de verrassing van de dag. In ieder geval geeft het de bands die vanavond nog volgen de zware taak dit te overtreffen.

Helaas heb ik om persoonlijke reden het concert van Dijf Sanders moeten missen maar ruggespraak met enkele collegae leert mij dat ik iets heel bijzonders heb gemist. Met een dolenthousiaste menigte die dansend naast de tafels stond. Hoewel ik een Brits journalist sprak die hem een week eerder in Brussel had gezien en zijn concert daar nog indrukwekkender vond. Maar dat ik wat gemist heb is een zeker feit.

STUFF STUFF STUFF

Gelukkig was ik wel het gehele concert van STUFF aanwezig om diep onder de indruk te raken van deze waanzinnig en spectaculaire show. De formatie, opgericht door topdrummer Lander Gyselinck, die ik al enkele jaren volg en steeds meer zie ontwikkelen tot het niveau van momenteel mogelijk de beste drummer van Europa. Het is vooral zijn kracht maar bovenal de snelheid van zijn spel wat hem uniek maakt. Maar STUFF is meer dan Lander Gyselinck, ook met opvallende zonnebril getooide bassist Dries Laheye heeft grote invloed op het geluid van deze band. Maar vooral Joris Caluwaerts aan de toetsen en Mixmonster Menno bepalen de waanzinnig sound van STUFF.  Toch mag ook de inbreng van blazer Andrew Claes niet worden onderschat. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat STUFF, als geheel ,een meer dan bijzondere en vooral succesvolle Jazzband is. Noem het Avant Garde Jazz maar misschien doe je de band daarmee tekort. Om hier van overtuigd te raken attendeer ik jou graag op het recent verschenen derde album van STUFF `T( h )reats`, waarvan ook vanavond enkele nummers van gebracht werden onder ander in de meer dan 19 minuten lange toegift. Dat het publiek, bij dit slotconcert van de laatste zaterdag van dit Gent Jazz festival `Back to Live`, werkelijk de tent deed exploderen van enthousiasme en geestdrift deed de band nog meer inspiratie op om naar een nog hoger level te stijgen. Het waanzinnig uit het dak gaande publiek had bij STUFF werkelijk alles tussen free jazz, Funk en Jazzrock gepresenteerd gekregen en danste zich tot, in sommige gevallen, extase bij dit bandje rond Gyselinck. En dan te bedenken dat STUFF en ook Gyselinck nog steeds groeiende zijn kijk ik nu al uit naar een volgend concert of album van deze meesterlijke band.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.