Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK, OPERA

Zondag 05 September 2021 at 4:40 pm

Gent´s - Jazz in het park ‘21 De Openingsdag was op het eind wat frisjes, maar vol met hartverwarmende muziek.

Tekst & Fotografie Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P

 Terpsichore Terpsichore Terpsichore

Locatie: Frans Tochpark – Gentbrugge-Gent

18:00 u TERPSICHORE. 

Geoffrey Fiorese-Piano, Sylvain Debaisieux-Tenor Saxophone, Jordi Cassagne-Contrabas, Théo Lanau-Drums.

Dit kwartet met als bandleider pianist Geoffrey Fiorese is voorgesteld door voormalig journalist en Jazzfanaat Karel van Keymeulen, die al jaren als gastprogrammeur beloftevolle bands in het voetlicht brengt op Jazz in het Park, dit jaar vanuit het Frans Tochpark. Het festival waarvoor Jeroen de Weder dit jaar voor de 10e maal de programmeur is. Opent dus op donderdag 2 september 2021 met deze jonge formatie waarin zeker een hoofdrol is weggelegd voor tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux die op verrassende wijze zijn sax beheerst, was de cohesie in de band en de kwaliteit van Terpsichore nog eens dunnetjes onderstreept want ook contrabassist Jordi Cassagne en drummer Théo Lanau voegen daadwerkelijk iets toe. Karel van Keymeulen kan trots zijn voor deze selectie, die door het publiek enorm werd gewaardeerd. Deze nog groeiende formatie zal in de toekomst zeker nog van zich doen spreken, Ik verwacht ze binnen enkele jaren op de grotere podia.

 Lazerevitch, Verbruggen en Sluijs Lazerevitch, Verbruggen en Sluijs Lazerevitch, Verbruggen en Sluijs

20:00 u Lazerevitch, Verbruggen en Sluijs
Serge Lazerevitch-gitaar, Teun Verbruggen-drums en Ben Sluijs-Saxofoon&dwarsfluit
.

Begonnen met een stuk van Ornette Coleman wat een goede binnenkomer blijkt. Het tot nu toe wat rumoerige publiek is stil. Het is vooral de gitaar van Lazerevitch die de aandacht trekt. Het is duidelijk een knap op elkaar ingespeeld trio, wat blijkt in de volgende muziekstukken, voor een groot deel uit de geest van Lazerevitch ontsproten. Vooral in zijn Franse scene is Lazerevitch een gevestigde naam. In dit trio neemt hij ook de prominentste rol in, maar laat daarbij wel ruimte voor zijn kompanen met name saxofonist/fluitist Ben Sluijs benut die geboden ruimte ten volste. Helaas kan de solo van drummer Teun Verbruggen mij iets minder bekoren, vooral omdat het erg geforceerd overkomt. Maar Serge maakt dat met zijn gitaarsolo in Baya meer dan goed. Ook het daaropvolgende stuk van Coltrane waarin Sluijs juist niet primair de sax bespeelt maar kiest voor de dwarsfluit valt heel mooi op zijn plaats.

 Zotteg(h)em Zotteg(h)em Zotteg(h)em

22:00 u Zotteg(h)em

Edward Capel-Saxofoons&altklarinet, Bert Maris-trompet, Philip Wauters-gitaar, Lode Vercampt-Cello, Peter Vandenberghe-piano, Mirko Banovic-bas, Freerik Van Den Berghe-drums.(inclusief twee stemmen a la Tom Wouters).

De openingsavond van de 28e editie van Gent Jazz in het park wordt afgesloten door de 8+ mans formatie Zotteg(h)em onder leiding van Bart Maris op trompet wordt er een hommage gebracht aan voormalig componist, arrangeur en multi-instrumentalist en ooit-bandlid Tom Wouters die jongsteden maart overleed, maar een schat aan materiaal achterliet. Dit concert toont een dwarsdoorsnede van al datgene dat Wouters componeerde. Vooral bandleider Maris maar ook saxofonist Edward Capel spelen, evenals cellist Lode Verkampt, de sterren uit de hemel. Met name in de compositie New Fever komt de enorme variatie in het werk van Wouters duidelijk naar voren van zeer ingetogen via swing naar oorverdovend. Zoals ook Wouters kamermuziek verrassende momenten kent, geldt dat ook voor deze compositie New Fever met een glansrol voor saxofonist Capel en drummer Frederik van den Berghe en in zijn kielzog Mirko Banovic de bassist die op de achtergrond naast de drummer in alle rust zijn partituren speelt maar met een drive van meer dan 100 procent. Hoewel de temperatuur inmiddels gewoon flink frisjes is geworden is de inzet en de kwaliteit van Zotteg(h)em meer dan hartverwarmend. Hoewel ik de man in de zwarte legging en het minirokje qua kleedstijl niet helemaal begreep, was zijn bassige stem ijzersterk en zeer mannelijk. 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.