Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Zondag 05 September 2021 at 4:56 pm

Jazz in het Park, Gent, Dag 2: In de luwte van het voormalig gemeentehuis is het goed toeven op deze warme dag.

Bandler Ching Bandler Ching Bandler Ching

Tekst en fotografie Jacques Nachtegaal - Het Collectief N&P.

18:00 uur Bandler Ching
Ambroos De Schepper-Blazer, Alan Van Rompuy-Toetsen, Federico Pecoraro-Bas en Olivier Penu-Drum

Bandler Ching had ik enige weken geleden al zien spelen op Gent Jazz, en ook toen, net als nu, was ik wat verbaasd over de met regelmaat sterk overheersende basgeluid van Frederico Pecoraro, maar desondanks is het wel genieten van dit experimenterend kwartet. 

Spil in het geheel is saxofonist Ambroos de Schepper, die tevens een deel van de elektronica voor zijn rekening neemt, wat overigens ook bassist Pecoraro en toetsenist Alan van Rompuy doen. En om niet achter te blijven voor zijn mede bandleden zit ook drummer Olivier Penu met enige regelmaat éénhandig te drummen omdat de rechterhand ook aan knoppen en schuiven moet pielen. Toch verstoort dit het spel net zoals in de nummers welke afkomstig zijn van de vorig jaar verschenen EP, duidelijk blijkt. De muziek van Bandler Ching is een sterke mix van jazz, hiphop, noise, elektronica en filmische passages. En evenals na mijn eerste kennismaking met Bandler Ching was ik ook nu weer zeer content met het gespeelde materiaal. Ik ga deze band dan ook zeker volgen in de toekomst,

Glass Museum Glass Museum Glass Museum

20:00 u
  Glass Museum

 Antoine Flipo - Keybords en Martin Grégoire - drums.

De muziek die deze tweemansformatie brengt is niet echt in één categorie te plaatsen het is een complex aan muzikale stijlen maar als er dan toch een stempel op moet zou ik het omschrijven als regelmatig knallende New Clasical MinimalMusic waarbij de verschillende nummers veelal een filmische achtergrond lijken te hebben. Het is vooral de toetsenist Flipo die de lijnen uitzet, welke door Grégorie worden onderbouwd maar in enkele van de nummers gaat ook dit weer niet helemaal op dan is het juist de elektrische drum die allesbepalend lijkt. Dan weer ontdek ik klassieke thema’s die dan even snel weer overgaan is swingende jazz om te eindigen in de sfeer van Philip Glass. Hoe je het ook zou willen noemen het is gewoon Glass Museum en die muziek staat als een huis. Een grote groep fans van het eerste uur was uit Brussel naar Gent gekomen om de band te ondersteunen met hun enthousiasme. Een van hen had de afstand zelfs per fiets in bijna3 uur weten te overbruggen, zij was de meest enthousiaste van het stel, later bleek zij het lief van de toetsenist te zijn, die op zijn beurt haar nagenoeg links liet liggen en meer interesse had in andere musici van andere bands, Eigenlijk triest na een fietsrit van zo´n eind, die relatie zal niet lang gedijen vrees ik.

In het gesprek dat ik na afloop met de beide muzikanten had vertelden ze mij dat het nieuwe album, de derde, medio maart/april 2022 zal verschijnen en ten opzichte van de vorige twee albums veel meer elektronisch zal zijn. Het werd wel duidelijk dat Flipo ook in het interview heel graag de aandacht op zich zelf richt en naar zich toe trekt, terwijl de meest nuttige en heldere informatie toch bijGrégoire vandaan kwam. Het was ietwat vergelijkbaar met het podiumgedrag. Maar dat nieuwe album daar kijken we naar uit.

 Echoes of Zoo Echoes of Zoo Echoes of Zoo

22:00 u Echoes of Zoo

Nathan Daems-Saxofoon&percussie, Bart Vervaeck-gitaar, Lieven van Pée-basgitaar en Falk Schauwen-drums

Ten gevolge van autopech van een der bandleden van Echoes of Zoo begon het concert iets later dan gepland, maar het was de moeite van extra wachttijd meer dan waard. Echoes of Zoo is zo’n formatie die de grenzen laat vervagen en muziek uit talloze culturen laat versmelten tot één vorm van wereldwijde jazz. De vier leden van Echoes of Zoo vormen een glad gesmeerde machine van geluid. Alles is perfect op elkaar afgestemd. Saxofonist/percussionist Nathan Daems, zag ik eerder spelen en juist zijn intense wijze van spelen boeit mij in het bijzonder, maar ook gitarist Bart Vervaeck is heel nadrukkelijk aanwezig op zijn Gibson. Eigenlijk zou ik mij niet kunnen voorstellen dat er een bandlid vervangen zou worden want bassist Lieven van Pée en drummer Falk Schrauwen zijn binnen dit collectie onvervangbaar. Het zou klinken als The Beatles zonder McCartney. En juist die eenheid binnen dit kwartet maakt het tot een heel bijzondere formatie. Ieder weet waar hij voor staat maar is desgewenst direct complementair naar elkaar wat duidelijk wordt als er partijen van elkaar moeten worden overgenomen en of aangevuld. Het loopt allemaal uitermate gladjes. En dat komt de muziek duidelijk ten goede, dat blijkt al naar gelang het concert vorderde en uit het overduidelijke applaus en de spontane reacties van het publiek. Kortom ook dag twee van het gratis Jazz in het Park is een geslaagde concertavond en verbazingwekkend hoe gedisciplineerd het publiek zich gedraagt.

Omdat er ten gevolge de Corona Maatregelen, die bij onze zuiderburen stukken intelligenter, menselijker, voor alle partijen het minst schadelijk en vooral voor het publiek als een verademing worden gezien, mogen er slechts 400 bezoekers per concert bij zijn. Daarnaast moest vooraf gereserveerd worden wat impliceert dat na een concert nieuwe bezoekers binnen komen en anderen keurig het afgezette deel van het Frans Tochpark verlaten. Hetgeen ook uiterst gedisciplineerd plaatsvindt, Chapeau Belgen. In Holland zou dat op chaos zijn ontaardt.

Dag twee met een late avondtemperatuur van 22 graden zit er op nog twee dagen te gaan en voor Cultuur/Jazzpodium zijn wij er bij,

 

Nb. De gemaakte interviews zijn te horen, alsmede de muziek van de desbetreffende bands in `JacquesFoyer` aanstaande woensdagavond op Omroep Vlaardingen tussen negen en elf uur. Wereldwijd te beluisteren via www.omroepVlaardingen.  

 

 
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.