Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 13 Oktober 2021 at 7:23 pm

TROJAN WARS IS MEER DAN LOUTER SPEKTAKEL, VEEL MEER ZELFS,

Trojan Wars Trojan Wars Trojan Wars

Door: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P/ Fotografie Het Nationale Theater

250 kostuums, 30 pruiken, een meesterlijk nuttig decor, geweldige muziek, verrassende effecten, maar bovenal een cast waar je de vingers bij aflikt. Trojan Wars is eindelijk echt in première kunnen gaan. Was de lockdown de grote spelbreker na een enkele try out, nu gaat het echt los en hoe. Een epos in drie delen over een tijdsbestek van een vijftal uren. Toch verzaakt de aandacht geen moment, niet bij de over het grootste deel jonge, en zeer veelbelovende acteurs en actrices maar zeker niet bij het publiek dat werkelijk aan de stoel gekluisterd op het puntje van de zetel zit. 

Trojan Wars Trojan Wars Trojan Wars

Mijn grote vraag was, hoe houd je de aandacht van het publiek in deze bijna marathon-achtige voorstelling vast. En kunnen die jonge talenten van NT Jong aangevuld met enkele routiniers waar onder Romana Vrede, echt scherp blijven tot het eind aan toe. En een simpel “Ja”volstaat niet eens, want tijdens de voorstelling zie je enkele jonge goden zelfs groeien in de rollen. Het is een genot om te zien wat een fantastisch enthousiasme de voorstelling nog meer geeft dan het script al bood. Natuurlijk is dat niet alleen te danken aan de acteurs maar grotendeels natuurlijk ook aan scriptschrijver Peer Wittenbols en regisseur Noël Fischer en vergeet daarbij zeker William Bakker niet hij verzorgde het geluidsontwerp, wat de voorstelling net nog dat beetje extra biedt waardoor we mogen spreken over een waar  theaterspektakel van de bovenklasse.

Trojan Wars Trojan Wars Trojan Wars

Natuurlijk mag je van Romana Vrede een glansrol verwachten, wat ze meer dan waar maakt maar ook de talenten als Yela de Koning en niet in de minste plaats Tessa Jonge Poerink zetten zo’n overtuigende personages neer dat het meer dan eens zo realistisch wordt dat je niet meer bewust bent een toneelstuk te zien. Het stuk dat in drie delen uiteen valt met vooraf een voorgerecht tussen deel één, “Happy Party”en twee “Slagveld bij Troje” het hoofdgerecht en voor we naar de epiloog; “De Onderwereld” gaan is er een toetje. Dus ook de maag wordt in deze voorstelling (vegetarisch) niet vergeten, verzorgd door Amaro Creative Industries zijn er drie gangen inclusief drankjes. Even deed het mij terug denken aan die heerlijk Marathonvoorstellingen van het Appel theater en aan het theaterepos “Borgen” maar dat waren altijd de geroutineerde acteurs en actrices, hier hebben we te maken met jonge talenten ik kan het niet genoeg benadrukken, wat een theater toekomst wacht ons, heerlijk.

Het aantrekkelijke aan deze waanzinnige voorstelling zit hem ook voor een heel groot deel in de grote variatie van sferen; van feestelijk, met humor, seks, spanning, drama, stampende muziek, explosieve scènes en bloed, soms liters bloed. Trojan Wars heeft echt alles in zich om de bezoeker een waanzinnig geslaagde theaterbeleving te bieden. Gelukkig is dit een reisvoorstelling en is die nog te zien in Alkmaar, Breda, Kerkrade, Drachten, Rotterdam, Delft, Utrecht, Haarlem Groningen, Zwolle Nijmegen en sluit in Den Haag op 27 november. Is de voorstelling in de buurt, desnoods reis je er een uurtje voor, maar ga het spektakel beleven, U zult er geen spijt van hebben.

Voor informatie, kaarten en speeldata kijk op: www. hnt.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.