Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 15 Oktober 2021 at 11:44 am

“Lichter dan ik”, één van de vele schande daden van ons koloniaal verleden.

Lichter dan ik Lichter dan ik Lichter dan ik

Tekst: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P / fotografie: Annemieke van der Togt


Het koloniale verleden van Nederland is al lang als een schandelijke periode bekend, maar nog niet alles is duidelijk verteld. Dido Michielsen schreef hier de roman “Lichter dan ik” over en actrice Esther Scheldwacht bewerkte het boek tot een theatervoorstelling. 
Het verhaal handelt over een jonge Indonesische vrouw Piranti of als Njai Isah genoemd die de Indonesische standenmaatschappij ontvlucht en haar eigen weg kiest. Zij wordt Jay, huishoudster en daarnaast minnares van een Hollander. Uit deze band wordt een dochter geboren. Maar de Hollander weigert het meisje en de relatie te erkennen om naar Holland te vertrekken naar zijn Nederlandse verloofde. Daaropvolgend kiest de vrouw er voor haar dochter aan een echtpaar te geven om haar een betere toekomst te bieden, wat uiteindelijk niet zal leiden tot hetgeen de moeder had verwacht en de dochter een zelfde triest lot als de moeder wacht. 

Wat in deze prachtig mooie en bovenal zeer boeiende en indrukwekkende voorstelling het meest naar voren komt is de ongekende onbetrouwbaarheid van de Hollanders in Indonesië. Hoe schandelijk de Indonesische vrouwen werden behandeld en wat het trieste lot van de vrouwen die Njai werden ten beurt valt. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor het traditionele Indonesische ambacht Batikken, wat zowel in de tekst al in de kostuums een belangrijke rol speelt.

De actrices Esther Scheldwacht, Denise Aznam en Tara Hetharia spelen de vrouwelijke rollen, aanvankelijk misschien iets verwarrend maar steeds duidelijker wordend en de rollen van de Nederlandse heren worden gespeeld door Kees Hulst (Meneer Groen uit de succesvolle TV serie) en Thomas Cammaert. De regie was in handen van Olivier Diepenhorst bij Korthals Stuurman Theaterbureau.

Als Hollander zit je met verplaatste schaamte in de zaal bij deze, bijna 2 uur (zonder pauze) durende voorstelling, want het is nogal iets wat daar in de oost zich heeft afgespeeld. En neem van mij aan het waren geen incidentele situaties, het was zelfs nagenoeg schering en inslag. Indonesische vrouwen die onderzoek in de familie stamboom hebben gedaan ontdekten dat n hun families meerder Njai’s voorkwamen Bewerkster Esther Scheldwacht zelf ontdekte dat haar familiegeschiedenis acht Njai’s. Ook ik heb in mijn familiestamboom een Njai die gelukkig met een wel menselijke Hollander in de echt werd verbonden en derhalve een oudtante van mij werd. Maar nimmer werd er in de familie gesproken over die geschiedenis, maar ik herinner mij dat Tante iets angstigs over zich had en dat haar kind uit Indonesië later meerdere zelfmoordpogingen heeft gedaan, hoe zich dat verhield tot deze geschiedenis is mij echter nooit duidelijk geworden. Onbekend is de gigantische psychische impact van de Hollandse schanddaden in dat verre, verre land. Maar menig familie in ons land, en mogelijk velen daarvan in Den Haag, hebben betrokkenheid bij de geschiedenis van de Njai’s, een verhaal dat bekend moest worden en nu dan ook indrukwekkend als theatervoorstelling aan onze generaties wordt doorverteld en getoond.

Voor speeldata en informatie kijk op: www.toptheater.nl  of www.korthalsstuurman.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.