Categorie: THEATER, TONEEL

Zaterdag 13 November 2021 at 09:01 am

“Hoog Spel” is wat verwarrend, maar wel vermakelijk!

Hoog Spel

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P

Na het overweldigend succes van Lex Passchier’s vorige theater komisch moordmysterie “Enkele Reis”, met Wieteke van Dordt, Trudy Labij en Bram van der Vlucht waren de verwachtingen van “Hoog spel” dan ook hoog gespannen. Helaas ontbraken ten gevolge zijn overlijden aan Corona Bram van der Vlucht en wegens andere verplichtingen Wieteke van Dordt maar Trudy Labij was wel weer van de partij aangevuld met Doris Baaten, Thijs Prein en John Kraaijkamp jr. Nou ben ik eerlijk gezegd nog heel zelden overtuigd van het spel van deze Kraaijkamp, zijn ietwat overtrokken maniertjes vind ik eerder storend dan vermakelijk, maar elke productie opnieuw geef ik hem alle kans mijn ongelijk te bewijzen, wat ook wel eens gebeurde. Maar ook in deze moord komedie kan hij mij niet echt overtuigen, Doris Baaten, Thijs Prein en vooral Trudy Labij doen dat wel. Zij spelen aanzienlijk meer naturel dan voornoemde zoon van een meesterlijk acteur. Maar er hapert meer aan deze productie, hij is gekunsteld en niet echt een moordmysterie, het heeft zelfs meer weg van een psychologische triller dan hetgeen waarvoor menigeen naar het theater gaat.

Natuurlijk kan er gelachen worden, vooral Baaten maar in belangrijkste mate Trudy Labij komen met regelmatig verbaal maar zeker ook non verbaal humoristisch spel uit de hoek. 
In een duidelijk decor van een top-appartement op een te hoge etage in een buitenwijk van de stad wordt door de bewoner een lijk gevonden. Maar direct rijst de vraag, who don’it en al naar gelang het stuk zich vordert wordt die vraag alsmaar groter, hij, zij, de buurman of mogelijk nog iemand anders. 

In tegenstelling tot “Enkele reis” waarin de plot komisch en verhelderend was is in “Hoog Spel” het plot niet komisch en eigenlijk ook niet verhelderend. De verbazing dat het al afgelopen was, was zichtbaar op een groot aantal gezichten onder het publiek af te lezen. Jammer want de toneelstukken en tv producties van Passchier mogen bijna in een adem met die van de beroemde Britse schrijfster Agatha Christie genoemd worden. Zijn tv producties; De 12 van Oldenheim en bijvoorbeeld de serie Moordvrouw, met o.a. Wendy van Dijk, zijn grote successen en ook in het theater heeft hij zich al ruimschoots bewezen en de regie van Bruun Kuijt, met ook nu weer slimme en verrassende regiegrappen, die je als publiek zullen verrassen, maken heel veel goed. Maar het plot, zelfs een der actrices was hier niet van gecharmeerd, hoewel je dat in haar spel zeker niet zal opmerken.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.