Categorie: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zondag 14 November 2021 at 5:51 pm

SONICO PRESENTS THE EDGE OF TANGO (Sonico label: SON 004)

Sonico, The Edge of Tango

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P 

De Brusselse formatie Sonico heeft onlangs het dubbel cd album THE EDGE OF TANGO uitgebracht als een hommage aan de vernieuwers van de tango; Astor Piazzolla en Eduardo Rovira. Naast het feit dat het 100 jaar geleden is dat Astor Piazzolla werd geboren voelt Sonico het als haar schone opdracht om het materiaal van Eduardo Rovira, net als Piazzolla, een vernieuwer van de tango maar helaas veel onbekender, onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Hoewel tango muziek van deze internationale formatie met Daarin naast een Vlaming ook nog een Amerikaan, Spanjaard, Columbiaan, Argentijnen, Fransen, allen met een dubbele nationaliteit en zelfs een lid werd geboren in Buenos Aires, dus tango zit tot in de wortels van de band die ook jazz niet schuwt, zij het op een later plan dan de tango. Het album brengt arrangementen van beide tango grootheden musici die in de jaren 50 van de vorige eeuw de tango van uit de cafés en danslokalen in Argentinië naar het grote publiek over de hele wereld brachten via de concertzalen.

De gedachte leeft nog steeds dat beide musici concurrenten van elkaar waren en in een strijd met elkaar zouden verkeren, niets in minder waar, als je dit album beluisteren gaat zal je merken dat er een wezenlijk verschil tussen Piazzolla en Rovira is. Rovira is meer serieus en mengt meer klassieke muziek door zijn arrangementen Piazzolla daarentegen mengt er veel meer jazz doorheen en is luchtiger en minder streng bij de leer dan Rovira. Rovira met zijn Octeto la Plata speelde de Tango toch wel iets klassieker dan Piazzolla hoewel Rovira ook de arrangementen van Piazzolla gebruikte met zijn orkest. Met zijn Octeto Buenos Aires deed Piazzolla het toch vrolijker en bij Rovira was het toch meer traditioneler door wel iets vast te houden aan de oorsprong het levenslid. . Overigens was Piazzolla een jaar eerder in 1955 dan de in 1956 begonnen Rovira. 
Op dit dubbelalbum, wat zowel op cd als op vinyl verkrijgbaar is, laat Sonico horen een buiten categorie orkest te zijn. De verloren gegane partituren van beiden zijn verloren gegaan, Piazzolla verbrande zijn eigen werk en van Rovira is bekend dat zijn arrangementen bij een overstroming verloren waren gegaan. Toch is het Sonico tot in de perfectie gelukt het originele geluid te doen herleven, een kunststukje op zich mag je dat zeker wel noemen.

Dit dubbelalbum van Sonico bevat in het totaal 16 stukken, waarvan voor mij vooral Serial Dodecafônica en Monroe 3307 mij zeer aan het hart gaan mede door de sterke emotie die deze nummers, beide van Rovira, uitstralen. In de nummers van Piazzolla zoals Tango del Angel hoor je meer de jazz invloeden die hij in zijn muziek verwerkte. 
Kortom een bijzonder aanbevelenswaardig album voor tango liefhebbers maar zeker ook voor de liefhebbers van mooie instrumentale emotievolle muziek in een perfecte uitvoering.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.