Categorie: THEATER, MUZIEK, POP-ROCK

Maandag 07 Maart 2022 at 5:45 pm

Kees Prins, Paul de Munnik & JP den Tex - De Vertalingen

KIK

Theaterconcert
door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P foto: Sander de Goede

Het is al weer 15 jaar geleden dat JP Den Tex, Paul De Munnik en Kees Prins met de theatertournee “Op Weg Naar Huis” als trio van zich lieten horen. Met het gelijknamige album, waren zij zeer succesvol. Het idee kreeg een vaste vorm, door dit succes besloten ze dat er een vervolg moest komen. Maar ondanks de jaarlijkse bijeenkomsten van de drie vrienden duurde het uiteindelijk een kleine 15 jaar voor ze weer met z’n drieën aan een uitgebreide theatertournee begonnen. Op 28 februari was de start van een wel heel bijzondere tournee.

Drie heren in de leeftijdscategorie van in de vijftig (De Munnik), zestig (Prins) en zeventig (Den Tex) die al jaren goede vrienden zijn en na 15 jaar dus weer langs de vaderlandse theaters toeren. Maar de manier waarop een en ander tot stand kwam is heel bijzonder, zo’n ruime vier jaar geleden begon JP (JanPiet) Den Tex  in het clubcircuit met avonden waarop hij vertaald materiaal speelde, steeds van één en dezelfde artiest, Na enige tijd kwamen de vrienden Paul de Munnik en Kees Prins een keer meespelen en zo groeide in 4 jaar tijd met de vertalingen van een 6 tal Singer/Songwriters een langzame distillatie van een geheel nieuw theaterprogramma van de drie vrienden. Door de opgedane ervaringen in de vier jaar met het materiaal van de 6 Singer/Songwriters;Tom Waits, Neil Young, Joni Mitchell, Lou Reed, Bob Dylan en Robbie Robertson(The Band), werd er een programma samengesteld met het best door het publiek gewaardeerde materiaal van de voornoemde zes uit die vier jaren in kleine zaaltjes. 

Het is een meer dan geweldige theatervoorstelling geworden met niet alleen een heel lekkere muzikale sfeer en mooi materiaal maar vooral kwalitatief in een ijzersterke omlijsting van “De Vertalingen”zoals het theaterprogramma als titel mee kreeg. Het zijn niet alleen de muziek en de vertalingen die de avond tot een geweldig succes maken, maar ook de informatieve en soms komische maar vooral interessante verhalen tussendoor. Mede daardoor ontstaat er al snel een sfeer die je doet denken aan een intiem huiskamerconcert in plaats van een concert in een volle theaterzaal. Voor de vertalingen zijn ze echt heel dicht bij het originele werk gebleven, zoals ook af en toe wordt verduidelijkt, met uitleg op welke problemen er is gestuit bij het vertalen. River, laat zich niet vertelen in rivier, maar Polder dat lukt dan weer wel, vertelde Paul de Munnik. De drie vrienden worden vocaal ondersteund door afwisselend Vera van der Poel of Stephanie Struijk en begeleid door Yvonne Ebbers (gitaar & banjo) en de Amerikaanse Allie Summers (viool). Songs die in vertalingen passeren zijn o.a. “Old Man”, “Take a Walk on the wild side”, “Big Yellow Taxi”, “The Weight” onlangs als single “De Last” verschenen. Speciaal ter nagedachtenis aan hun wederzijdse vriend Bob Fosko speelden ze “Äan de rafelrand” een vertaling van “In the Neighbourhood” van Tom Waits. De vanzelfsprekende toegift na een enthousiast slotapplaus bracht nog een tweetal songs waaronder een lied uit de eerste gezamelijke tour als De Stormvogels waarbij het publiek de herkenning duidelijk liet blijken. De voorstelling “De Vertalingen” van Prins, De Munnik en Den Tex is een avond herkenning en verrassing maar bovenal genieten.  

Voor info en speellijst kijk op: www.kikproductions.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.