Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 12 April 2022 at 12:12 pm

Een première als zwanenzang. Degrade wordt House of Rat

Sylvia & Ted

door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N&P.

Het kleinschalige maar zeer getalenteerde theatergezelschap annex Theaterwerkplaats ” Degrade” heeft met de nieuwste voorstelling “Sylvia & Ted” de zwanenzang van het gezelschap aangekondigd, maar niet getreurd aansluitend heeft een van de” Degrade” theatermaker, David Geysen, besloten onder de naam “House of Rat” (Anagram van Arthouse) verder te gaan. Voornoemde “Degrade” bestond naast  David Geysen uit  Carl Beukman, de succesvol geluid en muziekscore ontwerper. Deze laatste heeft besloten om verder te zien wat er op zijn pad komt. Met de voorstelling “Sylvia & Ted” neemt  Beukman afscheid. Hij verzorgde de geluidsscore van deze voorstelling . Een voorstelling over Sylvia Plath en Ted Hughes, in de begin jaren zestig het meest toonaangevende poezie koppel in Engeland. Plath, die in haar volwassen leven, wat helaas erg kort was, aan een ernstige vorm van depressies leed, stopte haar hoofd in de oven en liet de gaskraan het werk doen.

Dat vond plaats kort na de stormachtige relatie met Ted Hughes, die zij achterliet met hun beider kinderen Frieda en Nicholas en haar gekoesterde dromen die nimmer voor haar zouden uitkomen toen ze tot deze wanhoopsdaad kwam. Na haar verscheiden werd postuum haar bundel “Ariel” uitgegeven, die maakte haar wereldberoemd. Ted Hughes werd jaren na de dood van Plath, maar ook na de identieke zelfmoord van zijn tweede vrouw en hun gezamenlijke kind, benoemd tot Poet Laureate. Hughes had voordien al de aandacht op zich gevestigd met de bundel “Havik in de regen”. Hughes kreeg na de dood van Sylvia Plath het beheer van de gehele literaire erfenis van de vrouw waar hij ondanks een misstap altijd van Plath is blijven houden. Dat zou ook de reden kunnen zijn van de zelfmoord van zijn tweede vrouw en hun kind. Zij bleef, als geleid door achtervolgingswaanzin, zich altijd in de schaduw van Plath voelen en dit dreef haar tot waanzin en uiteindelijk tot de identieke zelfmoord, door ook haar hoofd in de gasoven te stoppen en de kraan open te zetten na eerst alle deuren en ramen luchtdicht te hebben afgesloten.

In een Antwerps verstoft boekwinkeltje troffen Geysen en zijn levenspartner Elzenga de dagboeken van Plath en de verjaardagsbrieven van Hughes, zo kwamen David en Beaudil op het idee daar een toneelstuk over te maken, Thuis zittend als ZZP'ers tijdens de Corona periode was het huis al opgeknapt, geschilderd en stil voor zich uit zitten staren was niets voor hen beiden. Dus de beslissing was snel gemaakt.  Samen met  Elzenga (als Sylvia) speelt Geysen (Ted) deze intieme maar zeer indrukwekkende zelf geschreven voorstelling. Een ambachtelijk stuk theater moet ik stellen, tot in de finesses tekstueel gedetailleerd, knap en subtiel gespeeld, met prachtige dialogen die, in tegenstelling tot het Literaire wereldje uit het jaren zestig in Engeland niet elitair zijn. Nee, juist eerder heel warm menselijk en daardoor niet high brow. Staand op Bijenkasten in een verder knap kaal decor met op het witte laken op de vloer gehakt boomschors. Geen smuk of props die ook maar iets afleiden van datgene waarom het hier gaat; mooi tekst toneel op zeer ambachtelijke wijze gespeeld. 
Hoewel straks in producties van “House of Rat”de muziekscores hoogstwaarschijnlijk niet meer van Carl Beukman zullen zijn verwacht ik wederom heel veel mooi en intiem ambachtelijk theater van Geysen, die na jaren te hebben gespeeld en geregisseerd bij het Haagse Appel theater met 6 jaar “Degrade” heeft bewezen tot geweldige  producties in staat te zijn, straks als “House of Rat” op die zelfde voet zal doorgaan. Ik kijk er nu al naar uit.

De voorstelling Sylvia & Ted is nog te zien op:

Vr 15/04/2022 20:00

Parkvilla

Cornelis Geellaan 2, 2406 JG Alphen aan den Rijn

Za 16/04/2022 20:30

Korzo

Prinsestraat 42, Den Haag

Wo 20/04/2022 21:00

Bellevue Kelder

Leidsekade 90, 1017 PN Amsterdam

Do 21/04/2022 21:00

BELLEVUE KELDER

Leidsekade 90, 1017 PN Amsterdam

Vr 29/04/2022 20:30

Schouwburg Amstelveen

Stadsplein 100

Vr 03/06/2022 20:30

Zaal 3 (reserveren nog niet mogelijk)

De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag

Za 04/06/2022 20:30

Zaal 3 (reserveren nog niet mogelijk)

De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag

 
     Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.