Categorie: THEATER, TONEEL

Dinsdag 27 September 2022 at 7:12 pm

Ongerijmd. (stemmen uit het Hoofd van Gerrit Achterberg)

Ongerijmd Ongerijmd Ongerijmd

Tekst: Jacques Nachtegaal (Het Collectief N&P) – fotografie: Arjo Frank Fotografie

Het is toch wel even wennen bij deze voorstelling. Het is zeker niet het verwachte toneelwerk, het is m.i. veel meer een Talige-toneelproductie, zo uit een verward hoofd gegrepen. Het hoofd van poëet Gerrit Achterberg. 

Schrijver Frank Siera kreeg van Theaterbolwerk PUNCH de kans om zijn “Ongerijmd” te laten spelen door een gezelschap uitgelezen acteurs, die in deze productie veel meer zijn dan louter acteurs. Ze zijn ook nog eens vijf heel goed melodieus op elkaar ingespeelde stem en woord vocalisten. Zij volmaken de taalcompositie van Siera tot een mooie en indrukwekkende belevenis.

Gerrit Achterberg (20 mei 1905 – 17 januari 1962) wordt beschouwd als een der belangrijkste Nederlandse dichters van de 20e eeuw. Hij verwierf de PC Hooft-prijs en de Constantijn Huygens-prijs. Maar Achterberg was ook een moordenaar en aanrander. Hij vermoorde zijn hospita en randde haar dochter aan, waarvoor hij uiteindelijk meer dan 5 jaar in verscheidene forensische psychiatrische klinieken doorbracht. Deze van oorsprong onderwijzer, die door zijn omgeving als een uitermate introverte zonderling werd omschreven, begon zijn dichterscarrière in 1924 ongeveer gelijktijdig met zijn werk als onderwijzer. Op relationeel gebied ging het ook al niet veel beter. Zijn relatie en verloving liepen op de klippen na een dreiging tot zelfmoord met een geladen vuurwapen in de hand. Nee, Achterberg was een uitermate zonderlinge man die dreigde ten onder te gaan aan zijn psychoses.

In de toneelproductie bij PUNCH, met de acteurs; Niek van der Horst, Carine Crutzen, Willem Voogd, Kharim Amier en Marisa van Eijle in de regie van Hanneke Braam worden de psychoses door stemmen vertolkt maar ook de stem die orde in zijn hoofd probeert te krijgen is nadrukkelijk aanwezig, maar die orde komt maar niet en steeds chaotischer wordt het in het hoofd en via de stemmen beleef je die ontwikkeling mee. Eigenlijk moet ik er zo min mogelijk over kwijt, je moet dit toneelwerk ondergaan en dan na afloop met de schrijver, Frank Siera, bespreken, dat kan van oppervlakkig tot zeer diepgaand zoals het op de première avond, in de thuisbasis van dit nieuwe theaterbolwerk, De Leidse Schouwburg, ook verliep. 
Tijdens de gehele tournee van dit theaterwerk zal er na elke voorstelling in de zaal een nawoord en discussie met de auteur zijn. Misschien wilt u zich daar ook nog op voorbereiden.

Voor speellijst en informatie kijk op: tbpunch.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.