Categorie: THEATER, FESTIVAL, MUZIEK

Woensdag 09 November 2022 at 1:01 pm

Museumnacht 2022 toont diversiteit.

 Dansen in de Silent Disco tijdens De Museumnacht in het Rijksmuseum 5 november 2022 Muzikaal trio in het Allard Pierson Museum tijdens de Museumnacht Dansen op de Funcky soundtrack in The Gallery Club: Joods Museum - Museumnacht

Door: Irit van der Veldt foto's Babette Berman

Traditiegetrouw ook dit jaar de eerste zaterdag van november: de Museumnacht in Amsterdam. Drieënzestig musea openden 5 november hun deuren van 19.00 – 02.00 uur voor met name jongeren tot 35 jaar. Voor hen een extra impuls vaker schilderkunst, beeldende kunst, fotografie, architectuur uit alle historische periodes, nationale en internationale culturele gebruiken en gewoontes te bekijken en verwerken op historische locaties in de hoofdstad. Voor EUR 22,50 per persoon konden alle musea de hele avond worden bezocht + één extra dag tot eind november van dit jaar.

Ruim voor aanvang bleek Het Rijksmuseum in trek. Aan weerzijden van de Passage keek men rijkhalzend uit dit museum - voor deze nacht omgetoverd tot sjiek evenementenparadijs met sprookjesachtige belichting - te bezoeken. Favoriet bleek de smink en glitter door de glittermeisjes in de espressobar. Eenieder die nóg feestelijker de nacht in wilde, kon hier terecht voor een glimmend kriebelbeest als gezichtsmake-up. Ook de tattoo shop bleek in trek. Uitsluitend met een reservering kon het gewenste insect als blijvende tattoo worden gezet door een echte tattoo artiest. 

Maar het meest spectaculaire van deze nacht in dit museum vond plaats in de voorzaal van de eregalerij met ‘De Nachtwacht in renovatie’, aan de einder. Daar dansten honderden energieke, creatieve, aantrekkelijke jongeren uit diverse culturen in de silent disco met een roodblauw verlichte koptelefoon op een strikt afgebakende dansvloer op de klanken van Black Eyed Peas, Afrikaanse remixen, disco uit de jaren 80 en alles wat daarop lijkt. Het gezamenlijk hossen en meezingen verried de klanken; voor danser én toeschouwer een spectaculair muziekfeestje.

Maar er waren ook zorgen met name bij de beveiliging Immers, hoe te voorkomen dat jonge klimaatactivisten het ook deze avond hadden gemunt op een kunstwerk? Het aantal beveiligers loog er niet om. In groepjes bestudeerden ze de bezoekers aan de voor- en achterkant van de Passage en bij alle in- en uitgangen; vlak voor 19.00 uur werd nog druk overlegd; de communicatieoortjes in de aanslag. Ook Michelle van interne beveiliging die bij alle bezoekers de opdracht kreeg “hen even kort bij binnenkomst het gevoel te geven gezien te zijn en extra te letten op tassen en andere attributen” stond bij de ingang onder aan de trap. Een strategische plek met de verplichte garderobe in het zicht voor alle tassen en aanverwante attributen.

Ook het Allard Pierson Museum bleek in trek: een lange rij potentiële bezoekers slingerend over de Oude Turfmarkt wachtten op een positief signaal van een beveiliger. Met een stopwatch in de hand tellen ze het aantal bezoekers. Acht activiteiten bood het museum waaronder limonades proeven uit het Neederlands kookboek uit 1724, een online Q&A met Ruud Gullit en een kijkje in de Studio met de audiocollecties van het museum. Analoge geluidsopnamen zoals banden en cassettes worden daar opgezet in digitaal materiaal. Met veel passie vertellen enkele vrijwilligers in een hoekje naast de espressobar, Geert, Erik en Henk, over hun passie en beantwoorden ze vragen van bezoekers. Zo vertellen ze lachend dat iemand had ontdekt dat je de banden moet bakken in de oven op ong 65 graden om het plakkerige van de tape te laten verdwijnen waarna ze weer konden worden afgespeeld voor een digitale kopie. Omstanders genieten zichtbaar van hun interessante informatie en smakelijke verhalen. 

Rond 22.00 uur klinkt er livemuziek in de espressobar. Een trio met banjo, gitaar en contrabas speelt jazznummers en Afrikaanse muziek voor de overwegend wat oudere bezoeker. Heerlijke achtergrondmuziek bij een samosa, een vegetarisch saucijzenbroodje, een latte havermelk of een niet alcoholisch trendy fruitdrankje. Romantisch en sfeervol het nieuwe museumjaar tegemoet.

In het Joods Museum kan de Museumnacht 2022 worden afgesloten in The Gallery Club op een funcky soundtrack met DJ Larry Beard. De kelder van het museum leent zich uitstekend voor deze harde muziek. Prachtig is de zachte touch die de fotoreportage toont op de achterwand van de kelder met foto’s van fotografen Iris Hassid en Frédéric Brenner. Fotoprojecten die diversiteit en inclusiviteit op eigen wijze weergeven: kernwoorden die tijdens deze Museumnacht ruim vertegenwoordigd zijn.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.