Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 06 Mei 2023 at 11:14 am

Enerverend concert flamencogitarist Tomatito in Muziekgebouw Eindhoven

Tomatito, foto Hans Speekenbrink Tomatito, foto Hans Speekenbrink Tomatito, foto Hans Speekenbrink

Door Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)


Flamencogitarist Tomatito trad 4 mei op in Muziekgebouw Eindhoven. Met vier musici en een danseres gaf hij een enerverend concert waarin zijn magische, sprankelende en soms subtiele gitaarspel op de flamenco gitaar uiteraard op de voorgrond stond.
Hij werd begeleid door een andere flamenco gitarist Cristy, zangers Kiki Cortiñas en Morenito de Íllora en de befaamde percussionist Piraña. En zoals gebruikelijk bij zijn concerten was er flamencodans te zien en te horen, deze keer door Karime Amaya.

Tomatito begon alleen met zijn subtiele, magische en virtuoze gitaarspel. Met de taranta minera, een flamenco stijl afkomstig uit een mijngebied in Andalusië. Al snel kwam Piraña er bij. Piraña speelt behalve cajón een kleine drumset met djembé en bekkens. De zangers voegden er aanvankelijk niet hun zang aan toe maar de voor flamenco karakteristieke palmas, het ritmische handgeklap dat een zeer belangrijke rol speelt bij flamencomuziek. Vervolgens liet Morenito de Íllora zijn diepgaande zang horen. Hij zong het meest tijdens het concert maar wisselde wel af met Kiki Cortiñas wiens zang lichter klonk.

Veel nummers begonnen rustig met Tomatito’s subtiele en magische gitaarspel voordat flamenco ritmes zoals soleá por bulerías, alegria werden ingezet en erin knalden. De dynamiek was kenmerkend voor dit concert. Zoals we gewend zijn van Tomatito’s concerten. Piraña wist zo geniaal met Tomatito’s magische gitaarspel mee te spelen. Met soms indrukwekkende roffels!

Alleen met gitarist Cristy bracht Tomatito in Too Much via heel mooi samenspel een ontroerend eerbetoon aan wijlen Paco de Lucia met wie hij heeft samengespeeld net als met de legendarische flamencozanger Camarón de la Isla wiens zeer bekende La Leyenda del Tiempo heel mooi werd uitgevoerd na Too Much!

Gedurende het begin en het einde van het concert liet danseres Karima Amaya met haar hakken de ritmisch rollende zapateados  zien en horen, soms alleen met Piraña en palmas terwijl Tomatito zelf er zichtbaar van genoot. Ze danste soms in een heftige dynamische sfeer de zapateados, de karakteristieke voetenpercussie van de flamenco!

Het was weer een enerverend concert zoals te verwachten is van Tomatito en zijn musici maar het geluid had wel beter gekund! Uiteraard volgde er een toegift met oa solo’s van Cristy en Piraña. Het publiek beloonde Tomatito, zijn musici en de danseres terecht met een staande ovatie!

Rik van Boeckel
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.