Categorie: FESTIVAL, LOCATIETHEATER

Woensdag 23 Augustus 2006 at 07:55 am

Noorderzon: Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B Kosmisch pacman

Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B  Kosmisch pacman
Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B  Kosmisch pacman
Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B  Kosmisch pacman

Door Liesbeth Beeftink met foto’s van Jean-Paul Lozouet (klik voor groter)
Gezien op 19 augustus 2006, Festival Noorderzon


De groep Cie 111/Phil Soltanoff is één van de openingsacts van editie 2006 van theater-crossoverfestival Noorderzon. De voorstelling wordt in de brochure geschaard onder de noemer ‘circus’. Als ik de festivaltent binnenkom met tribunes tot in de nok, doet een penetrante dierentuinlucht me direct denken aan leeuwentemmers en ronddansende paarden. Maar Plan B maakt geen gebruik van dieren, hoge hoeden of tromgeroffel. Het instrumentarium van de vier mannen in pak die even later ten tonele glijden, bestaat uit een schuine wand met uitschuifbare blokken, uitneembare luiken en een verzameling witte balletjes.

Het spektakel dat zich voor mijn ogen ontvouwt is een ritmische dans waarbij de vier figuren in voortdurend veranderende sequenties van de wand afglijden. Op de achterwand zijn verspringende cijfers geprojecteerd. Een geometrische omgeving waarin de mens een ritmische functie heeft. De drie dimensies en de zwaartekracht worden opnieuw gedefinieerd in een vertraagde onderwaterwereld. Eerst glijden de mannen langzaam naar beneden, dan snel, buitelend, hortend, stotend, elkaar meenemend in een perfect uitgevoerde val waardoor weer nieuwe composities ontstaan. De muziek van Phil Soltanoff versterkt het gevoel dat je naar een levende versie van pacman zit te kijken. Als even later over de wand rollende balletjes ontweken worden door één van de mannen, is die associatie met een computerspel compleet.
Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B  Kosmisch pacman
Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B  Kosmisch pacman
Cie 111/Phil Soltanoff - Plan B  Kosmisch pacman


Dan komt de schuine wand rechtop te staan en worden nieuwe trucs met dezelfde minieme middelen uitgevoerd. Lenig als apen springen de mannen van het ene naar het andere uitstekende blok. Komische effecten zijn er voortdurend, bijvoorbeeld als de vier zich boven op elkaar in een deuropening klemmen of wanneer vier handen die uit een luikje in de wand steken, twee balletjes in razend tempo aan elkaar doorgeven. De handen lijken personen met een wil en een humeur. Dat is erg knap gedaan en werkt op mijn lachspieren. Maar Plan B gaat verder dan vaardigheid en effect. Als één van de mannen zich al jonglerend midden in sterrenhemel bevindt, krijgt de voorstelling een kosmische lading. Het lijkt alsof de figuur met de sterren speelt. De airy muziek omlijst dit mooie beeld.
De voorstelling geeft een gevoel van vrijheid, want de grenzen van wat je voor mogelijk houdt worden voor je ogen opgerekt. Het is een soort van illusionisme zonder geheimen. Tegen een wand oplopen, het kan gewoon maar je wist het nog niet!

Plan B is een verrassend, genreoverschrijdend spektakel dat alle zintuigen prikkelt. Overal ter wereld en al sinds 2001, oogst deze voorstelling lof. Een betere opening van Noorderzon was niet mogelijk.

Cie 111 - website
Festival Noorderzon - website



Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.