Categorie: TONEEL

Maandag 23 Oktober 2006 at 11:27 am

Vaders! - een avond zorgeloos vermaak

Vaders! - foto Marco Borggreve
Vaders! - foto Marco Borggreve
Vaders! - foto Marco Borggreve

Door Lana de Wit met foto's van Marco Borggreve en Lana de Wit. Klik de foto's
voor vergroting. Gezien op de première op 21 oktober in Leiden.


Als schrijver van komedietoneelstukken is Haye van der Heyden ijzersterk. Dat bleek maar weer bij de première van zijn nieuwste stuk Vaders, zaterdag in de Leidse Schouwburg. Door een opeenstapeling van strakke dialogen met ongelooflijk adremme antwoorden krijgt hij de toeschouwers aan het lachen. Zeker niet onbelangrijk daarbij is het sterke spel van acteurs Hymke de Vries, René van Zinnicq Bergmann, Nienke Römer en Piet Römer.

Een mix van diverse persoonlijkheden en een wirwar van complexe relaties krijgt het publiek in Vaders voorgeschoteld. Een vader die zijn laatste dagen bij zijn zoon en vrouw komt slijten, een stel dat een open relatie heeft waarbij de man Daniël een affaire met jonge speelse studente heeft maar ziekelijk jaloers wordt als zij er - net als hij - ook een vrije moraal op na houdt. Dit alles moet natuurlijk wel tot hilarische taferelen leiden. Hilariteit die komt door de, vaak, droge opmerkingen van de personages. Als Anoek (Nienke Römer) zwanger blijkt van een Pool antwoordt Sjors (Piet Römer): “Ik dacht dat Polen zo handig waren!”
Vaders! - foto Marco Borggreve
Vaders! - foto Marco Borggreve
Vaders! - foto Marco Borggreve


Piet Römer moet oppassen dat hij als bekende acteur niet overheerst op het podium. Dat doet hij ook niet. Hij weet met subtiel en bescheiden spel een aandoenlijk personage neer te zetten, dat zowel de andere personages als het publiek voor zich weet te winnen. Een norsachtige personage gaat Römer, zoals we ook in Baantjer zien, goed af zonder zonder dat Sjors overigens te veel op De Cock gaat lijken. Ook de andere acteurs bewijzen hun acteurtalent en kunnen uitstekend met tekst en personages uit de voeten. Hymke de Vries ontvangt zelfs applaus als zij haar man, René van Zinnicq Bergmann, minutenlang uitfoetert. René van Zinnicq Bergmann is misschien iets minder geloofwaardig als klamboeverkoper, maar dat is bijzaak. Ook zijn spel staat als een huis. De vlinderachtige vrolijke Nienke Römer (de kleindochter van) zet een jonge en van het leven genietende studente neer.

Toch is er na de pauze even een dip. Het moordend hoge tempo van daarvoor, met veel opeenvolgende grappen, wordt niet gehaald. Met de eerder genoemde scheldtirade van Hymke de Vries wordt het publiek weer wakker geschud en weer bij de voorstelling betrokken.

Haye van der Heijden en partner (foto Lana de Wit)
Slotapplaus (foto Lana de Wit)
Nienke en Piet Römer


Erg goed is de vorm waarvoor is gekozen met de laconieke vertellende commentaren van de personages. Zij vertellen waar we ons bevinden en wat er staat te gebeuren. Het is een spel van personages met publiek waarbij de acteurs vanuit hun personages commentaar geven op hetgeen er komen gaat. Het simpele maar effectieve decor, een witte wand met daaruit verschillende wanden gesneden die rond kunnen draaien, is uitstekend gekozen. Het geeft het idee van een andere ruimte en legt de nadruk op de acteurs en hun spel.
De eindscene is tegen het randje van cliché maar toch heeft regisseur Wannie de Wijn een prima voorstelling afgeleverd. Goed voor een avond zorgeloos en schaamteloos vermaak!

Vaders! is tot eind maart te zien in theaters overal in Nederland. Kijk op de website voor de exacte speeldata en plaatsen en overige informatie.

Vaders! - website

Cast:
Piet Römer - Sjors
Nienke Römer - Anoek
Hymke de Vries - Lara
René van Zinnicq Bergmann - Daniel

Tekst - Haye van der Heyden
Regie - Wannie de WijnReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.