Categorie: MUSICAL, JEUGD

Maandag 27 November 2006 at 7:42 pm

Familiemusical “Honk”

Honk! (foto Joris van Bennekom)
Honk! (foto Joris van Bennekom)
Honk! (foto Joris van Bennekom)

Door Edith Bergink met foto's van Peggy de Haan en Joris van Bennekom
(klik voor vergroting)


Geen rode loper en dranghekken, maar een groen tapijt, strobalen en kunststof koeien vormden de originele entree bij de première van “Honk”, zondagavond 26 november in Theater Orpheus (Apeldoorn). Ook in de foyer zette deze sfeer zich door middels hoge takkenbossen, live accordeonmuziek en nog meer koeien.

Honk vertelt het verhaal van het lelijke eendje. Dit wereldberoemde sprookje van Hans Christiaan Anderson wordt op een heel eigentijdse en grappige manier verbeeld in deze spetterende familiemusical.
In de openingsscene wordt de link met de aankleding in de foyer duidelijk: het verhaal speelt zich af in en rondom een boerenvijver. Deze eerste scène is tegelijkertijd de meest verrassende in het hele stuk, daar te zien is hoe de spelers zich per fiets tussen metershoge rietkragen voortbewegen. Hierbij vormen model en aankleding van de fietsen een perfecte match bij de verschillende karakters.
Honk! (foto Peggy de Haan)
Honk! (foto Peggy de Haan)
Honk! (foto Joris van Bennekom)


Het verhaal is eenvoudig: Frida en Sjoerd zijn een doodnormaal eendenechtpaar, waarbij opvalt dat Frida wel wat feministische trekjes vertoont. Uit de twee eieren in haar nest komen eerst een “normaal”kuiken (geel joggingpak, rode pet plus kuif en zeer bijdehand) en vervolgens een jongetje dat anders is dan alle anderen en al snel door iedereen “lelijk”wordt genoemd. Dit enorme jong laat i.p.v. het karakteristieke kwak een oorverdovend “HOOONK” horen, waarmee de titel van de musical is verklaard.

De protserige kat (wiens fiets veelzeggend een motor verbeeldt) vindt Lelijk wél interessant, al is dat dan meer gestoeld op een volle maag dan op een eeuwigdurende vriendschap. Op de vlucht voor de kat raakt Lelijk verdwaald. Op zijn tocht ontmoet hij de meest wonderlijke dieren, die elk goed zijn voor verrassende en vooral humorvolle scènes.
Zo zingen de ganzen (met vliegeniersmutsen op) een lied waarbij en passant hun migrantenstatus en de gansavia luchtvaartmaatschappij de revue passeren. Ook komen de brulkikkers voorbij die parodiërend zingen over nog lelijker zijn en daarmee flinke lachsalvo’s in de zaal veroorzaakten.
Door zijn reis leert Lelijk steeds meer over zichzelf en over wat schoonheid nou echt is. De transformatie van lelijk naar mooi wordt grappig verbeeld; lelijk heeft zijn driewieler lesfiets (met grote L voorop) verruild voor een blinkende scooter.

Honk! (foto Peggy de Haan)
Honk! (foto Peggy de Haan)
Honk! (foto Peggy de Haan)


De kracht van deze musical zit ‘m wat mij betreft niet in het verhaal, maar in de humor, de knipoog naar de volwassenen en de sterke liedjes die prachtig gezongen worden. Knap is ook dat ­e met een minimaal decor blijft boeien en dat de slechts zes spelers in totaal liefst 16 karakters spelen. Petje af! Kortom: absoluut een aanrader voor iedereen van tien en ouder!

“Honk” is de eerste productie van “” en is t/m 1 april 2007 in diverse theaters te zien.

Cast:
Ara Halici, Ivo Chundro, Vannessa Timmermans, Vincent de Lusenet, Jolanda van den Berg en Sabine Beens.

Honk! - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.