Categorie: VERWACHT

Zaterdag 25 November 2006 at 10:24 pm

Zondagochtend met muziek in Vrije Geluiden 1

Rabasa
De Helling met Der Hund
Jeroen van Vliet

Foto's van Hans Speekenbrink. Klik voor vergroting.

Cultuurpodium's eindredacteur en fotograaf Hans Speekenbrink fotografeert al langere tijd voor het programma en heeft daarom een preview op wat ons wekelijks te wachten staat aan de ontbijttafel. Bij veel mensen hoort het kijken naar Vrije Geluiden immers bij het zondagochtendritueel en daarom hebben we besloten ook op Cultuurpodium.nl wekelijks aandacht te besteden aan wat de zondagochtend aan muziek te bieden heeft op Nederland 1 om half 11. De teksten komen uit de nieuwsbrief van Vrije Geluiden.

Der Hund door De Helling
Komponist Rob Zuidam heeft een voorliefde voor groteske, absurde verhalen. Zo liet hij ooit, in zijn opera "Rage d'amours", Johanna de Waanzinnige oneindig lang door Spanje rondsjouwen met het lijk van haar geliefde Philips. Nu moet "Der Hund" het ontgelden. Filosofie student Otto Weininger schreef in 1903 het intrigerende "Uber die letzten Dingen" waarin menselijke karaktereigenschappen gekoppeld worden aan de gelaatstrekken en gedragingen van dieren. Kort daarop pleegt hij op 23e jarige leeftijd zelfmoord in dezelfde kamer waar Beethoven stierf. Dit gegeven werd de basis voor Zuidams recente kameropera "Der Hund". Muziektheatergezelschap "De Helling" gaf opdracht en voert uit. Mezzosopraan Gerrrie de Vries is artistiek directeur, zij vertelt over de teloorgang van de cultuur en haar zoektocht naar "desnoods een nieuwe (culturele) elite".
De Helling met Der Hund
Jeroen van Vliet
Rabasa


Cabo Verde aan de Maas
Rabasa speelde onlangs het Concertgebouw plat. De Kaapverdische gebroeders Ortet vernoemden hun muziekgroep naar de bron waar zij vroeger op hun eiland water uit putten. Nu is hun orkest een van de muzikale bronnen voor de ruim 16.000 Kaapverdianen in de Maasstad. Die als diasporale bewoners van het "elfde" eiland allemaal muziek lijken te maken, sommigen zelfs met wereldwijde verdienste! Hoe zet je je traditie voort in de grootste haven van Europa? Hoe leuk is het voor Joao Ortet om muziekles geven op een zwarte school? En wat betekent het voor een "branco" als Hans de Lange om muzikaal met een mes langs een hardijzeren staaf te schrapen?

Carte Blanche voor Jeroen van Vliet
Jeroen van Vliet is tot nu toe als pianist en componist een gekende en gewaardeerde "sideman" in talloze bands en gelegenheidsformaties. Nu treedt hij in het volle licht dankzij een 'Carte Blanche' die hij krijgt van het Bimhuis. Een avond lang mag hij, binnenkort, met zijn favoriete muzikanten het Bimpodium bevolken.
Mijn muziek, zegt Jeroen, is bijna steeds een karakterschets, bijna zoals popmuziek dat inzet of filmmuziek. Er is grote affiniteit met een 'klassieke' klankkleur en ook met een meditatief element in muziek. En, natuurlijk, met energieke ritmes en improvisaties.

Deze zondag een prélude op televisie van de live-op-de-radio-avond op 16 december. Met Oene van Geel, Michael Moore, Alan Purves en natuurlijk: Jeroen van Vliet!

Vrije Geluiden - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.