Categorie: DANS

Zaterdag 25 November 2006 at 10:51 am

¿ šltimo? door Le Grand Cru

Le Grand Cru
Le Grand Cru
Le Grand Cru

Tekst en beeld van Henry Krul (klik voor vergroting)

Vorige week hoorde ik van een goede vriend dat Le Grand Cru in Utrecht op zou treden. De groep Le Grand Cru kende ik nog van het Oerolfestival 2005 waar ze die editie mijn “topper” waren. Destijds dansten jonge Cubaanse dansers begeleid door het Nederlands Jeugd Strijkorkest de voorstelling El Camino del Agua.

Afgelopen donderdag reisde ik af naar Theater Kikker in Utrecht. De voorstelling, onderdeel van het festival “Kunst in mijn buurt” (community art festival) georganiseerd door De Vrede van Utrecht, was volledig uitverkocht. Dit wetende was ik erg vroeg aanwezig en sprak vooraf kort choreograaf Feri de Geus. Hij vertelde dat de Cubaanse dansers slechts een verblijfsvergunning van vier weken hadden. Dit betekende dat ze maar slechts drie weken de tijd hadden gehad om aan deze voorstelling/presentatie te werken. De laatste week was er gelegenheid tot openbare optredens. Feri benadrukte ook dat mijn verwachtingen na het zien van El Camino del Agua bijgesteld moesten worden. Hiermee rekening houdend ging ik voor aanvang naar de zaal om de sfeer bij het “opwarmen” te proeven. Onder de zeer jonge dansers heerste een ontspannen sfeer. Nadat vervolgens de zaal volgestroomd was hield Feri de Geus in het Engels een korte inleiding waarbij hij één en ander vertelde over zijn samenwerking met Kees Epskamp wiens boek “Theatre for development” postuum verschenen is. En toen begon waarvoor ik eigenlijk gekomen was: de voorstelling. In een rap tempo kwamen diverse scenes voorbij. De Nederlandse dansers als groep apart; de Cubanen ook apart en vervolgens intergreerden de beide culturen in prachtige moderne dans. Dans waarbij ook aandacht was voor de Cubaanse en Nederlandse cultuur. Humorvol, speels en ook heel krachtig. Heel kort en subtiel troffen zich, middels afbeelding op t-shirts, Jan Peter Balkenende en Che Guevara&hellip Hoezo verschillen? Hoezo humor?

Le Grand Cru
Le Grand Cru
Le Grand Cru


Een uur vloog voorbij en liet diepe indruk achter. Wat restte was een enorme ovatie en alleen maar blije gezichten. Bij de jeugdige dansers en de bomvolle zaal. Dit smaakte naar meer. De voorstelling is t/m 29 november o.a. nog te zien in Venlo, Maastricht en Groningen.

Ter volledigheid vind ik het belangrijk nog wat achtergrondinformatie te melden. Op Cuba vraagt iedereen die bij een bushalte komt beleefd wie de laatst wachtende is: ¿ šltimo? Zodra de bus arriveert, sprint iedereen echter zo snel mogelijk naar de ingang om als eerste binnen te zijn. Regels zijn er om overtreden te worden. Op alle niveaus, in alle culturen vooral als je 16 of 17 bent. Of geldt de rekbaarheid van het toegestane niet voor dansers? In ieder geval wil je nooit de laatste zijn, zeker niet als je ambitieus bent en danser wil worden. De eerste, de beste, de mooiste. ¿ šltimo? is een krachtmeting van contrasten in cultuur en overeenkomsten in persoonlijke ambities van jonge dansstudenten, een presentatie van een maandlange culturele ontmoeting en uitwisseling.

Dit project is een initiatief van Le Grand Cru, stichting voor interculture dans op professioneel en community level. De ervaren choreografen uit het Nederlandse dansveld Feri de Geus en Noortje Bijvoets pionieren sinds 1994 in landen met een rijke traditie maar met een gebrekkige culturele infrastructuur. Zij doen er workshops met jeugdige talenten waarmee zij producties presenteren op internationale podia en festivals. Eerdere voorstellingen kwamen voort uit artistieke ontmoetingen met o.a. Namibië, Georgië, Kosovo en Zuid-Afrika.

Le Grand Cru
Le Grand Cru
Le Grand Cru


Le Grand Cru heeft sinds 2000 verschillende projecten gedaan met studenten van de Escuela Nacional de Danza y Folklórica uit Havana, Cuba. Op verzoek van de Cubaanse school heeft Le Grand Cru een uitwisseling gerealiseerd tussen de Cubaanse studenten en leerlingen van de Vooropleiding Dans uit Venlo. In maart 2006 volgden deze leerlingen lessen op de school op Cuba en gaf Liesbeth Wiertz, coördinator van de Vooropleiding Venlo, les aan de Cubaanse studenten. Feri de Geus en Noortje Bijvoets hebben een korte choreografische aanzet gemaakt over de ontmoeting tussen twee culturen. Deze aanzet is uitgewerkt met dezelfde twee groepen dansers, ditmaal in Venlo, tot de korte productie ¿ Å¡ltimo?

Le Grand Cru - website
Vrede van Utrecht - website



Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.