Categorie: VERWACHT

Zondag 29 April 2007 at 08:43 am

Vrije Geluiden 20

Kaat Hellings
Nieuw Trombone Collectief
Loeki Startdust Quartet

Door Hans Flupsen met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Cultuurpodium's eindredacteur Hans Speekenbrink fotografeert al langere tijd voor het programma en heeft daarom een preview op wat ons wekelijks te wachten staat aan de ontbijttafel op Nederland 1 om half 11. De teksten zijn van de hand van presentator Hans Flupsen en komen uit de nieuwsbrief van Vrije Geluiden.

Dit keer 3 Antwerpers, 4 Blokfluiten en 8 Trombones. We brengen aan het eind van de allerheetste aprilmaand sinds mensenheugenis drie spannende muziekgroepen!

Het Kaat Hellings Trio
Voor Kaat Hellings is de betekenis van een lied belangrijk. Woorden bieden een minimale context om de fantasie te prikkelen, en de muziek veroorzaakt een speciale gemoedstoestand. Haar trio speelt deze liederen bloedstollend mooi met adembenemende stiltes!

Amsterdam Loeki Stardust Quartet
Lang geleden op het Amsterdamse Conservatorium, in de klas voor Engelse Consortmuziek vormden twee leerlingen van Walter van Hauwe samen met twee leerlingen van Kees Boeke, op een dag dat er nog twee andere leerlingen niet kwamen opdagen, samen een blokfluitkwartet dat zich vanaf de oprichting in 1978 in een ongekende populariteit mag verheugen. Zij ontleenden hun naam aan de melodie van Loeki de Leeuw in de STER-reclame, een bewerking die zij speelden.
Tientallen opnamen, bijna dertig jaar en twee personeelswisselingen later staat het Amsterdam Loeki Stardust Quartet met haar unieke sound nog altijd aan de wereldtop.
Loeki Startdust Quartet
Nieuw Trombone Collectief
Kaat Hellings Trio


Nieuw Trombone Collectief
Op het Rotterdams Conservatorium studeerden negen jongens trombone bij George Wiegel, en ze werden zo enthousiast dat ze naast hun banen bij toporkesten samen bleven spelen in het Nieuw Trombone Collectief. Net als de legendarische blazer Urbie Green die zelfs een ensemble van 21 schuivers bijeen wist op te trommelen.
Dit zijn geen mannen die eindeloos over mondstukken en de staat van hun instrument babbelen. Ze willen muziek maken en omdat de trombone in de grote symphonische concerten te weinig speeltijd krijgt, vechten zij voor meer bewerkingen èn composities voor hun instrument. En daarom houden zij in ons land een festival voor schuiftrompetten: The Slide Factory, o.a. begin mei in de Doelen van Rotterdam.

Vrije Geluiden - websiteReageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.